Ce au în comun Lady Gaga, Barack Obama, Bill Gates și Justin Bieber. Ce este TUBB4B, gena care îi afectează pe ei și alți 10% din oameni

TUBB4B - Foto: Instagram Lady Gaga, Bill Gates, Barack Obama & Freepik @kjpargeter
Ce este TUBB4B, gena care îi afectează pe Lady Gaga, Barack Obama, Bill Gates și poate și pe tine. "Întrebarea este: ce determină dezvoltarea asimetriei creierului?".

Ce au în comun Lady Gaga, Barack Obama, Bill Gates, Paul McCartney și Justin Bieber cu Jimi Hendrix, Judy Garland și David Bowie?

Ei bine, cu toții sunt stângaci, o trăsătură împărtășită de aproximativ 10% dintre oameni.

Într-o lume în care majoritatea oamenilor sunt dreptaci, cei stângaci se găsesc deseori într-o poziție unică.

De la probleme practice, până la stereotipuri sociale, viața stângacilor este plină de provocări și curiozități care merită exploatate.

Cu toate acestea, în ultimii ani, cercetările au început să dezvăluie că stângacii nu sunt doar excepții, ci pot fi chiar mai mult decât atât, uneori manifestând calități și abilități remarcabile.

Persoanele stângace prezintă unele diferențe anatomice și neurologice în comparație cu dreptacii. De exemplu, structura creierului și distribuția funcțiilor cognitive pot fi diferite în cazul stângacior, iar acest lucru poate afecta modul în care ei procesează informațiile și răspund la stimulii din mediu.

Dar de ce unii oameni sunt stângaci, în timp ce majoritatea sunt dreptaci?

Acesta este un domeniu de cercetare activă, iar un nou studiu face lumină asupra unei componente genetice a stângăciei la unele persoane. Cercetătorii au identificat variante rare ale unei gene implicate în controlul formei celulelor și au constatat că acestea sunt de 2,7 ori mai frecvente la stângaci, potrivit Reuters.

Potrivit studiului, în timp ce aceste variante genetice reprezintă doar o mică fracțiune, poate 0,1%, cercetătorii au declarată că studiul arată că această genă, numită TUBB4B, ar putea juca un rol în dezvoltarea asimetriei cerebrale care stă la baza determinării unei mâini dominante.

În cazul majorității oamenilor, cele două jumătăți sau emisfere ale creierului au anatomii ușor diferite și sunt dominante pentru funcții diferite.

"De exemplu, majoritatea oamenilor au dominanță a emisferei stângi pentru limbaj și dominanță a emisferei drepte pentru sarcinile care necesită direcționarea atenției vizuale către o locație sau spațiu", a declarat neurobiologul Clyde Francks de la Institutul Max Planck pentru Spiholingvistică din Olanda, autor principal al studiului publicat marți în revista Nature Communications.

Mai mult, potrivit neurobiologului, "la majoritatea oamenilor, emisfera stângă controlează și mâna dominantă. Întrebarea este: ce determină dezvoltarea asimetriei creierului să fie diferită la stângaci?".

Astfel, potrivit studiului, TUBB4B controlează o proteină are se integrează în filamentul numit microtubuli, care furnizează structura internă a celulelor.

"Identificarea mutațiilor rare care sunt mai frecvente la stângaci, sugerează că microtubulii sunt implicați în stabilirea asimetriilor normale ale creierului", a mai spus Clyde Francks.

Astfel, cele două emisfere cerebrale încep să se dezvolte diferit în embrionul uman, deși mecanismul a rămas neclar.

În ceea ce privește imapactul medical al stângăciei, acesta poate varia de la o persoană la alta, dar unele studii au arătat că poate fi asociată cu un risc mai mare de anumite afecțiuni, cum ar fi tulburările de spectru autist sau tulburările de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD).

Descoperirile despre TUBB4B s-au bazat pe date genetice care acoperă mai mult de 350.000 de adulți de vârstă mijlocie și mare din Marea Britanie, într-un set de date numit UK Biobank. Aproximativ 11% dintre ei erau stângaci.

Pentru majoritatea oamenilor, determinarea mâinii dominante poate depinde de întâmplare.

"Credeam că majoritatea cazurilor de stângăcie apar pur și simplu din variații aleatorii în timpul dezvoltării creierului embrionar, fără influențe genetice sau de mediu specifice.

De exemplu, fluctuații aleatorii în concentrațiile anumitor molecule în etapele cheie ale formării creierului", a mai spus Francks.

Noile descoperiri ar putea avea relevanță în domeniul psihiatriei. Deși majoritatea covârșitoare a persoanelor stângace nu au probleme, persoanele cu schizofrenie au aproximativ de două ori mai multe șanse să fie stângace sau ambidextre, iar persoanele cu autism au aproximativ de trei ori mai multe șanse, a spus Francks.

"Unele dintre genele care funcționează în creierul în dezvoltare în timpul vieții timpurii ar putea fi implicate atât în asimetria creierului, cât și în trăsăturile psihiatrice.

Studiul nostru a găsit dovezi sugestive în acest sens și am văzut și în studiile anterioare unde am analizat variante genetice mai comune în populație", a conchis Francks.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel