Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
În anul 2020, în urma unei ecografii de rutină, Cătălin Botezatu a aflat că suferă de cancer la colon.
Au urmat o serie de intervenții chirurgicale și tratamente pentru celebrul designer, care a trecut prin cele mai grele momente din viața lui. Ajuns la o clinică din Turcia, medicii i-au descoperit tumora, dar cu toate acestea, Cătălin Botezatu a decis să se opereze în România.
Nu au fost singurele probleme de sănătate, iar celebrul designer a ajuns de mai multe ori pe mâna medicilor.
Recent, Cătălin Botezatu a declarată că în urmă cu o lună ajuns din nou la spital, de această dată din cauza unei pancreatite acute.
Potrivit celebrului designer, totul a început cu o durere groaznică la nivelul abdomenului și al pancreasului, iar ajuns la spital, a fost diagnosticat cu o pancreatită acută, o boală care se poate agrava, dacă nu se iau măsuri la timp. Astfel, la recomandarea medicilor, Cătălin Botezatu a intrat la regim.
"Cu inima stau bine, am fost ușor bolnav acum vreo lună. Am făcut o mică pancreatită acută, pentru prima oară în viața mea țin regim, că nu țin de obicei regim și sunt disperat de atâta piure, salate, focacia, că asta pot să mănânc, și de apă plată.
Adio băuturi alcoolice sau șampanii și prăjituri, asta e, unii sunt norocoși, dar sunt ok. O perioadă mai lungă trebuie să țin regimul, oricum primele două luni sunt mai grele, a trecut o lună”, a declarat Cătălin Botezatu, pentru Viva.
"Veneam de la Monaco și am aterizat pe aeroportul din Timișoara și acolo mi s-a întâmplat. M-am confruntat cu o durere groaznică la nivelul abdomenului și bineînțeles al pancreasului. A fost spontană", a mai spus el.
Pancreatita este o inflamație a pancreasului. Pancreasul se află în spatele stomacului, în apropierea intestinului subțire. Acesta eliberează enzime care vă ajută să digerați alimentele și, de asemenea, reglează modul în care organismul dumneavoastră gestionează glucoza.
Pancreatita poate să apară și să dispară rapid sau poate fi o problemă cronică. Tratamentul va depinde de faptul dacă pancreatita dumneavoastră este acută sau cronică.
Simptomele pancreatitei acute:
Majoritatea persoanelor care suferă de pancreatită acută sau cronică au de obicei ca simptom principal durerea abdominală din partea superioară stânga-mediană a sursei de încredere.
Unele persoane care au pancreatită cronică pot prezenta inflamație la scanările imagistice de diagnosticare, dar este posibil să nu prezinte niciun simptom în rest.
- durere care începe încet sau brusc în partea superioară a abdomenului
- durere care se poate răspândi în spate
- durere ușoară sau severă
- durere care poate dura câteva zile
- febră
- greață
- vărsături
- abdomen umflat sau sensibil
- ritm cardiac rapid.
Pancreatita acută și cea cronică au multe dintre aceleași cauze. Printre acestea se numără:
- calculi biliari
- consumul mare de alcool
- unele medicamente
- cancerul pancreatic
- intervenția chirurgicală abdominală
- infecții
- fibroza chistică
- leziuni la nivelul burții
Nivelurile ridicate de calciu sau de trigliceride (un tip de grăsime) din sânge pot duce, de asemenea, la pancreatită cronică.
Calculii biliari sunt cea mai frecventă cauză a pancreatitei acute. Calculii biliari sunt mase mici și solide care se formează din bilă, un lichid care ajută la digestie.
Un calcul biliar suficient de mare poate rămâne blocat la joncțiunea în care se întâlnesc canalul pancreatic principal și canalul biliar comun. Aceste canale se varsă în duoden, prima parte a intestinului subțire.
Canalul pancreatic transportă enzimele digestive din pancreas. Canalul biliar comun transportă bila sau alte substanțe din ficat și vezica biliară.
Un calcul biliar blocat poate provoca o refulare a acestor substanțe, ceea ce duce la inflamarea atât a canalului biliar comun, cât și a pancreasului.
Mai mulți factori cresc riscul de a dezvolta pancreatită. Aceștia includ:
- consumul excesiv de alcool (mai mult de două băuturi pe zi)
- obezitatea
- fumatul
- genetica
O combinație de factori de risc, cum ar fi fumatul și faptul de a avea un istoric familial de pancreatită, vă crește șansele de a face pancreatită.
Fumatul sau consumul de alcool poate crește, de asemenea, riscul ca pancreatita acută să se transforme în pancreatită cronică.
Invitat în podcastul lui Cătălin Măruță, "Acasă la Măruță", Cătălin Botezatu a povestiti totul despre cum a descoperit că are cancer și prin ce momente cumplite a trecut.
"Șase operații de cancer! Am început acum un an și jumătate, când în urma unui simplu control am descoperit un apendic mai inflamat. Doctorul mi-a spus: E un apendic mai special. Și eu i-am zis: Păi puteam să n-am eu ceva special? În spatele acestui apendic se ascundea o tumoră.
Era cancer. Am spus: care e următorul pas? Mi s-a spus că sunt mai multe variante de operații, că în România e mai delicat să le fac și am mers peste hotare, în Turcia, nu pentru că medicii din România nu sunt extraordinari, ci pentru că nu sunt condiții, aparatură.
Bineînțeles că eu am fost puternic, deși colonul era afectat. Au tăiat foarte mult și din colon, le-a fost frică să nu fugă vreo celulă cancerigenă pe undeva", a spus designerul.
"Mă simțeam ok, doar că eu de două ori pe an îmi fac un check out complet. După ce am terminat analizele generale, i-am spus medicului că simt o serie de înțepături în partea dreaptă", a mai declarat Cătălin Botezatu.
"Eram cadavru, slăbisem enorm. Mi-am spus că trebuie să reușesc (...) Nu puteam să mă ridic din pat", a mai spus el.
Creatorul de modă s-a confruntat în trecut și cu probleme cu inima, afecțiune care nu a putut fi vindecată în totalitate și din cauza căreia a trebuit să suporte mai multe intervenții.
"Și de parca probleme nu erau de ajuns, a mai avut un hop de traversat din cauza problemelor la inimă. Am mai avut o problemă. Înainte de a face operația, am întrebat medicul cardiolog cât rezistă inima la anestezie.
Mi s-a spus maxim trei ore, trei ore și ceva. Operația mea a durat șase ore. Diferența a fost ușor pe viu. N-am simțit atunci foarte tare durere, ci când am ieșit din anestezia totală, am simțit că înnebunesc, că mi se crapă tot.
A fost urât, pentru că la câteva zile după ce această operație reușise, din cauza unor drene scoase rău, un mușchi s-a rupt și am făcut hemoragie internă", a mai spus Cătălin Măruță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...