Cât durează recuperarea după exenterație. Dr Gabriel Mitulescu: până se învață cu noua raportare corporală

Dr Gabriel Mitulescu. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Medicul Gabriel Mitulescu de la Spitalul Clinic Sanador din București a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical despre recuperarea după exenterație, o majoră intervenție chirurgicală.

Invitatul Interviurilor DC News și DC Medical de joi, 16 decembrie, este medicul Gabriel Mitulescu de la Spitalul Clinic Sanador din București. Acesta este Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generală și chirurgie oncologică, cu competențe în: chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie hepatică și transplant hepatic, de la Spitalului Clinic Sanador. 

Exenterația - procedură care depinde de cât de mult s-a răspândit cancerul și ce organe a invadat - constituie o intervenție chirurgicală majoră. ”Exenterația este o intervenție chirurgicală majoră, în care sunt sacrificate multe organe. Exenterație înseamnă de fapt extirparea tuturor organelor dintr-o cavitate. Indicația principală a intervenției este cancerul local avansat, adică tumorile care invadează structurile și organele din jur, până le cuprind pe toate, și atunci singura soluție rămâne extirparea lor să se extirpe și organele respective. Adică rămâne o cavitate goală”, a detaliat medicul Gabriel Mitulescu.

Iar recuperarea după aceasta poate începe de la 7-8 zile de la operație. ”Bolnavul poate fi recuperat după 7-8 zile de la intervenție. De aici și până la a avea o viață normală mai există o cale: până se învață cu stomele, până se învață să le îngrijească, până se învață cu noua raportare corporală, cu noua situație din abdomen”, afirmă medicul Gabriel Mitulescu.

Însă, partea de acomodare durează.

”La început se schimbă mai des până când pacientul se obișnuiește. Există și stome cu golire pe care le schimbă o dată pe săptămână. Există pungi care sunt hidrofobe, ceea ce permite pacientului să meargă la un bazin. Există multe posibilități. Și pe măsură ce pacientul se învață, lucrurile se suportă foarte ușor. (...) Am avut pacient cu anus contra naturii care avea mulți ani de la operație și care nu mai purta nici măcar pungă. Simțea deja când urma să-și evacueze intestinul. Avea un fel de neosfincter la mușchii abdominali, pe unde ieșea stoma. Se putea abține și purta un tricou direct peste stomă. Nu mai purta pungă”, precizează medicul Gabriel Mitulescu.

Potrivit acestuia, pacientul e sprijinit de alți doi specialiști în recuperare: ”E ajutat de un kinetoterapeut și câteodată de un psiholog care ar trebui să fie la toate cazurile pentru că schimbă multe în esență”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel