Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Cât de des trebuie să îți schimbi ochelarii, chiar dacă ai impresia că cei actuali încă se potrivesc. Este recomandat să vă actualizați ochelarii la fiecare doi ani. Dacă observați o schimbare a vederii, poate fi necesar să vă actualizați ochelarii mai devreme, cum ar fi după un an sau cam asa ceva.
Dacă vă confruntați cu modificări în capacitatea dumneavoastră de a citi, de a lucra pe un computer sau de a vedea distanțele, este posibil să aveți o eroare de refracție care are nevoie de o rețetă pentru ochelari. De asemenea, puteți dezvolta dureri de cap, mâncărimi ale ochilor, flash-uri de lumină sau pur și simplu nu vă puteți aminti când ați avut ultima dată un examen oftalmologic. Acesta poate fi timpul să se îndrepte spre optometrist pentru un control oftalmologic complet.
S-ar putea să descoperi că vederea ta se schimbă și ai nevoie de ochelari de lectură. Există multe motive pentru care este nevoie să vă achiziționați ochelari noi, dar această decizie ar trebui să se bazeze pe recomandarea unui medic oftalmolog. Dacă observați modificări ale vederii, achiziționarea de ochelari de la magazinele nespecializate nu ar trebui să fie primul pas. Chiar dacă găsești o pereche care îți îmbunătățește acuitatea vizuală, este important să știi dacă există motive pentru care ochii tăi au nevoie de alți ochelari.
Vezi și: Eritrocitele, ce sunt și care este rolul lor. Indică o inflamație în organism. Ce boli poți avea
Ochelari de vedere standard: Una dintre cele mai vechi metode folosite pentru a corecta vederea, ochelarii sunt un set de lentile din plastic sau sticlă deținute de rame la o anumită distanță de ochi.
Lentilele din ochelari sunt diferite forme și grosimi pentru a corecta erorile de refracție, cum ar fi miopie și astigmatism. Ochelarii pot fi, de asemenea, utilizați pentru a îmbunătăți acuitatea vizuală pentru persoanele cu cataractă sau glaucom. Om de afaceri care lucrează la birou, se uită la ecranul laptopului de aproape și își ține ochelarii, probleme de vedere la locul de muncă.
Ochelarii cu multiple funcționalități. Deși o lentilă este uneori modelată diferit, deoarece prescripția din acel ochi este diferită de cealaltă ochi. În schimb, lentilele multifocale – bifocalelele și trifocalele fiind cele mai renumite – sunt corecte atât pentru problemele de vedere apropiate, cât și pentru cele îndepărtate.
Lentilele progresive funcționează ca bifocale sau trifocale, dar schimbarea prescripției nu este bruscă. În schimb, este netedă de la mijlocul sau partea de sus a lentilei în partea de jos.
Ochelari de citit: Acești ochelari corectează în mod specific prezbiopia, o formă de clarviziune care începe în jurul vârstei de 40 de ani și progresează până la vârsta adultă mijlocie și mai în vârstă. Pentru persoanele care au deja nevoie de ochelari, prezbiopia poate însemna că au nevoie de bifocale. Pentru cei care nu au probleme de acuitate vizuală, ei consideră că au nevoie de ochelari pentru sarcini de aproape, cum ar fi cititul.
Ochelari de soare UV: Petrecerea orelor la soare fără protecția ochilor îți poate afecta vederea în timp. Chiar și purtarea ochelarilor de soare care nu filtrează radiațiile ultraviolete (UV) poate duce la deteriorarea ochilor.
Dacă aveți întrebări despre ochelarii de soare care oferă protecție UV 100%, cereți recomandări optometristului. Este important să rețineți că acești ochelari protejează doar împotriva soarelui ca sursă de radiații UV.
Lentile de tranziție (heliomate): Dacă purtați adesea ochelari, este posibil să nu doriți să purtați ochelari de soare pe bază de rețetă cu voi peste tot sau să vă așezați ochelarii de soare peste ochelarii normali. Mulți oameni optează în schimb pentru lentile de tranziție, care se întunecă în lumină puternică. Aceste lentile protejează de obicei împotriva radiațiilor UV, dar se pot întuneca atunci când vă aflați în interior în lumină puternică, ceea ce este mai puțin convenabil.
Dacă vederea ta se schimbă și nu poți vedea clar, ar trebui să vizitezi medicul oftalmolog. Medicul oftalmolog va diagnostica starea care cauzează aceste modificări, care sunt cel mai adesea erori de refracție cum ar fi miopie, clarviziune, și astigmatism, și scrie o rețetă, astfel încât să puteți îmbunătăți acuitatea vizuală.
Cât de des ar trebui să vedeți medicul? Există recomandări specifice pentru cât de des ar trebui să vă verificați ochii, chiar dacă nu s-a schimbat nimic, iar acestea se bazează pe vârstă. Dacă vă confruntați cu o schimbare bruscă, dramatică a vederii, ar trebui să vă vedeți imediat optometristul. Împreună cu modificările aduse prescripției, un optometrist poate scrie trimiteri către specialiști în cazul în care o altă afecțiune a cauzat modificările vizuale, potrivit NVisionCenters
Primul examen oftalmologic al bebelușului trebuie să aibă loc la vârsta de 6 luni, iar aceste examene ar trebui să aibă loc la fiecare 6 luni până la vârsta de 2 ani.
Între 3 și 5 ani, copilul ar trebui să obțină un examen oftalmologic cel puțin o dată.
Între 6 și 18 ani, copilul ar trebui să aibă un examen oftalmologic anual, inclusiv unul chiar înainte de a începe clasa I.
Adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani ar trebui să obțină un examen oftalmologic cel puțin o dată la doi ani, deși poate fi important să se supună unui examen anual oftalmologic.
Adulții de vârstă mijlocie, cu vârste cuprinse între 40 și 64 de ani, ar trebui să primească un examen oftalmologic cel puțin o dată la doi ani.
Adulții mai în vârstă, începând cu vârsta de 65 de ani, ar trebui să primească un examen oftalmologic în fiecare an.
Vezi și: Care este elementul-miraculos al creșterii imunității. Craiu: Face diferența. Se liniștesc părinții
Iată care sunt principalele semne că aveți nevoie de ochelari noi:
- stați prea aproape de televizor
- țineți cartea/ziarul aproape de ochi atunci când citiți
- vă frecați ochii
- sensibilitate la lumină
- închideți un ochi pentru a vă îndeplini anumite sarcini
- evitați activitățile care necesită vedere apropiată sau îndepărtată
- vă doare capul
- vă simțiți obosiți
Aceleași semne sunt valabile și în cazul copiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...