Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Cât contează mediul familial în dezvoltarea creierului la adolescenți
26 mai, 22:59
Mediul în care adolescenții trăiesc le afectează capacitatea cognitivă și dezvoltarea creierului, indiferent de moștenirea genetică.   

Cercetătorii de la Institutul suedez Karolinka susțin, într-un studiu, importanța mediului familial în care adolescenții se dezvoltă. Cercetările anterioare nu au acordat atenție genelor când au descris efectele asupra mediului. Autorii studiului au ținut cont în analiza lor de factorii de mediu când au monitorizat 551 de adolescenți din diferite medii socio-economice din Europa. 

La vârsta de 14 ani, puștii au dat probe de ADN, au făcut teste cognitive. 5 ani mai târziu au repetat aceleași probe. La vârsta de 14 ani, genele și mediul au fost asociate în mod independent cu capacitatea cognitivă (măsurată folosind teste de memorie de lucru) și structura creierului. Efectele asupra mediului au fost însă cu 50 până la 100 la sută mai puternice decât cele genetice, susțin autorii cercetării. Ei au sesizat că diferențele de statut socio-economic au fost legate de diferențele din suprafața totală a neocortexului. S-a observat că diferențele genetice au fost legate în mod specific o zonă a lobului parietal drept cunoscută a fi importantă pentru abilitățile matematice, raționamentul și memoria de lucru. Concluzia? ”Există o serie de explicații posibile, cum ar fi stresul cronic, dieta sau stimularea intelectuală, dar studiul arată cât de important este mediul, nu numai în perioada fragedă a copilului”, susțin cercetătorii pe site-ul Institutului Karolinska.

Studiul, AICI.


Ştiri Recomandate

COVID-19: angajat al Ministerului Economiei, testat pozitiv
Spital important din țară, rămas fără acreditare
Gabriel Mitulescu doctor în științe medicale, medic primar chirurgie generală, chirurgie oncologică
EXCLUSIV
Exercițiile fizice previn sau încetinesc bolile oculare
Dr Gabriel Mitulescu. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Medicamentul care reduce răspândirea gripei în case
Epidemiologul Molnar Geza: Începem să ajungem la vârf
Raed Arafat: avem un vid legislativ acum. E o problemă
Starea de alertă: se va prelungi sau nu după data de 16 iulie
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri