Care sunt sindroamele de sensibilitate centrală. Ce au în comun aceste afecțiuni și ce presupun tratamentele

sindromul de sensibilitate centrala foto:freepik@diana.grytsku
Aceste tulburări afectează milioane de oameni din întreaga lume și se caracterizează, în principal, prin durere persistentă și alte simptome debilitante.

Sindroamele de Sensibilitate Centrală (CSS-uri) constituie un grup divers de tulburări, care împărtășesc o caracteristică centrală: durerea persistentă. Printre aceste tulburări se numără fibromialgia (FM), sindromul intestinului iritabil (SII), durerile de cap cronice, tulburările temporomandibulare (TMD-uri), sindroamele de durere pelvină și altele. 

Vezi și: Crampele sau durerile musculare, cum previi apariția lor. Anumite afecțiuni medicale pot crește riscul de apariție a crampei musculare.

Un aspect crucial al sindroamelor de sensibilitate centrală este fenomenul de sensibilizare centrală. Termenul "central" se referă la sistemul nervos central, constând din creier și măduva spinării, iar "sensibilitate" indică o creștere a sensibilității. În cazul CSS-urilor, organismul devine sensibil la stimuli, care sunt procesați de sistemul nervos central. Acest lucru poate duce la alodinie - durere cauzată de un stimul care, în mod normal, nu ar provoca durere - și la o hiperrezonanță globală a senzațiilor, manifestată prin reacții puternice la lumini strălucitoare, zgomote puternice, mirosuri puternice sau anumite alimente sau substanțe chimice.

Deși exactitatea epidemiologică este dificil de stabilit din cauza complexității acestor tulburări, se estimează că milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de CSS-uri. Printre cele mai comune CSS-uri se numără fibromialgia și sindromul intestinului iritabil, cu o prevalență raportată în rândul adulților de aproximativ 2%, respectiv între 0,25% și 0,75%. Alte condiții precum tulburările temporomandibulare (5% - 12% din adulți) și durerile cronice de spate inferior idiopatice fac, de asemenea, parte din spectrul sindroamelor de sensibilitate centrală.

Întrucât sindroamele de sensibilitate centrală nu au o cauză clar definită și nu există încă tratamente care să le vindece complet, gestionarea simptomelor devine esențială pentru cei care trăiesc cu aceste tulburări. Deși intervențiile medicale pot oferi un anumit grad de alinare, o abordare biopsihosocială integrată este considerată cea mai eficientă modalitate de gestionare a CSS-urilor.

Această abordare recunoaște că simptomele sindroamelor de sensibilitate centrală sunt influențate, nu doar de factori biologici, ci și de factori psihologici și sociali. Astfel, tratamentul și gestionarea acestor tulburări trebuie să vizeze, nu doar simptomele fizice, ci și aspectele psihologice și sociale ale vieții pacientului.

Pe lângă terapiile medicale, care pot include antidepresive pentru corectarea disfuncțiilor neurochimice și alte tratamente specifice simptomelor, terapia cognitiv-comportamentală (TCC) și terapia de acceptare și angajament (ACT) au devenit din ce în ce mai utilizate pentru gestionarea simptomelor sindroamelor de sensibilitate centrală. 

Vezi și: Epuizarea termică versus insolația: care este diferența. Primele semne care te trimit la medic

Aceste abordări terapeutice se concentrează pe schimbarea percepțiilor și comportamentelor legate de durere și îmbunătățirea calității vieții pacientului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel