Care este legătura dintre sănătatea inimii și vârsta creierului. Femeile, mai tinere decât bărbații

care este legatura. FOTO: Freepik @kalinovskiy
Care este legătura dintre sănătatea inimii și vârsta creierului.  

Un grup de cercetători au analizat relația dintre vârsta creierului și diverși indicatori de sănătate, iar rezultatele acestora pot fi considerate foarte importante pentru înțelegerea mai corectă a bolilor neurodegenerative, notează Medical News Today.

Este cunoscut faptul că odată cu înaintarea în vârstă structura creierului se modifică, adică îmbătrânește ca toate celelalte celule din organism. Însă potrivit studiului, publicat în revista The Lancet Healthy Longevity, ”vârsta creierului” poate fi prezisă. Această metodă utilizează învățarea automată bazată pe RMN pentru a compara neuroanatomia unui individ cu un set mare de referință de creiere sănătoase. 

Dacă scădeți vârsta creierului din vârsta cronologică a unei persoane, puteți calcula diferența de vârstă preconizată a creierului (brain-PAD).

Studiile au constatat că brain-PAD poate prezice mortalitatea pe 8 ani a persoanelor de 70 de ani și indică riscul pentru mai multe afecțiuni, inclusiv demența, scleroza multiplă și depresia.

Studierea modului în care vârsta creierului interacționează cu alte măsuri fiziologice de sănătate și cu rezultatele în materie de sănătate ar putea îmbunătăți înțelegerea noastră în ceea ce privește procesul de îmbătrânire, mai notează sursa menționată.

Vezi și: Mituri despre Alzheimer. Ce trebuie să știi despre boală și cum o previi

Cum a funcționat studiul

Într-un nou studiu, cercetătorii au examinat modul în care creierul-PAD se raportează la diverse rezultate de sănătate pe parcursul vieții.

Aceștia au descoperit că PAD-ul cerebral este legat de riscul cardiovascular și de neurodegenerare. Aceștia au remarcat că descoperirile lor ar putea fi utile pentru înțelegerea prognosticului pacienților. Constatările au fost publicate recent în The Lancet Healthy Longevity.

Pentru studiu, cercetătorii au inclus date de la 456 de persoane care s-au născut în aceeași săptămână a anului 1946 în Marea Britanie.

Fiecare persoană a fost supusă, de la naștere, la 24 de evaluări diferite privind diverși factori, inclusiv:

- capacitatea cognitivă din copilărie

- capacitatea cognitivă la vârsta adultă

- poziția socio-economică la vârsta adultă

- măsuri cardiovasculare (adică tensiune arterială, starea de fumat și istoricul diabetului la vârstele de 36 și 69 de ani)

- scorul de risc poligenic (risc genetic pentru diverse boli)

- scanare cerebrală prin RMN între 2015 și 2018.

În timp ce participanții aveau o vârstă medie de 70,7 ani la momentul studiului, vârsta medie preconizată a creierului lor a fost de 67,9 ani. Creierele femeilor au fost în medie cu 5,4 ani mai tinere decât cele ale bărbaților, după ajustarea pentru vârsta cronologică.

Cercetătorii au descoperit că vârsta creierului a fost legată în mod semnificativ de un risc cardiovascular mai mare, de performanțe cognitive mai slabe și de un volum cerebral mai mic.

Care este legătura între inimă și creier

Potrivit dr. Aaron Wagen, cercetător clinic la University College London, unul dintre autorii studiului, legătura dintre inimă și creier este una extrem de importantă, căci acesta din urmă este un organ care are nevoie de o cantitate mare de energie, deci și de oxigen.

Astfel, orice problemă la nivelul sistemului cardiovascular își lasă amprenta și asupra creierului, știut fiind deja faptul că factorii de risc cardiovascular, cum ar fi tensiunea arterială și fumatul, sunt legați de îmbătrânirea prematură a creierului.

”Mecanismele precise prin care sănătatea cardiovasculară și îmbătrânirea creierului sunt legate sunt probabil incredibil de complicate, dar cu siguranță vor avea de-a face cu lucruri precum livrarea fluxului sanguin către creier, hemodinamica cardiacă și rigiditatea arterială.

Cred că întrebarea cea mai interesantă este dacă măsurarea compozită a sănătății cardiovasculare utilizată în studiul de față oferă informații unice, dincolo de ceea ce oferă acești factori individuali, iar răspunsul la această întrebare necesită într-adevăr studii suplimentare. Acestea fiind spuse, este minunat să vedem că se fac aceste tipuri de conexiuni între sănătatea creierului și cea a corpului”, a declarat dr. Lee Baugh, profesor de neuroștiințe la Universitatea din Dakota de Sud, neimplicat în studiu.

Femeile, mai tinere neuronal decât bărbații

Potrivit datelor acestui studiu, femeile au depășit bărbații la mai multe măsuri, inclusiv la testele cognitive. ”Vârsta mai tânără a creierului prezisă la femei poate reflecta acest lucru, alături de diferențele speranței de viață la populația din Marea Britanie, unde femeile trăiesc mai mult decât bărbații.

Mecanismele care stau la baza acestui lucru necesită studii suplimentare, dar sănătatea cardiovasculară ar putea contribui", a declarat dr. Wagen.

În ceea ce privește limitările studiului, dr. Wagen a menționat că acesta a fost realizat pe participanți britanici de culoare albă și prin urmare s-ar putea să nu se aplice și altor categorii demografice.

Un lucru este însă cert, susținut de specialiști, și anume că pentru a preveni îmbătrânirea prematură a creierului este nevoie de adoptarea unui stil de viață sănătos, care să ajute la reducerea factorilor de risc cardiovasculari.

Bolile cardiovasculare, 9 factori de risc. România, în TOP. Trifan: Un pacient care a renunțat la fumat, după 2 - 3 ani, este la același risc cu o persoană care nu a fumat niciodată

"Riscul cardiovascular reprezintă o probabilitate ca o persoană dată să aibă un eveniment cardiovascular fatal sau non-fatal într-o perioadă definită de timp.

S-au făcut diverse studii care au identificat că există 9 factori de risc majori cardiovasculari care pot da o probabilitate cu privire la evenimentele cardiovasculare. Și acestea sunt, în ordine:

- vârsta și sexul

- sedentarismul

- obezitatea

- dislipidemia

- creșterea valorilor colesterolului

- hipertensiunea arterială

- diabetul zaharat

- fumatul

- alcoolul. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Un gram de sare, diferența pentru milioane de AVC și atacuri de cord. Ar avea și alte beneficii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel