Care este diferența dintre petele de vârstă și petele solare: "Acestea se transformă în cancer de piele"

pete de varsta si pete solare - Foto: Freepik
Care e diferența dintre petele de vârstă de petele solare și cum faci diferența între ele. Când să ceri ajutor medical și care dintre ele se pot transforma în cancer.

Petele de vârstă și petele solare sunt termeni adesea utilizați greșit pentru a descrie petele plate, maro sau negre care apar pe zonele pielii expuse la soare.

"Diferențierea petelor solare de petele de vârstă - sau petele „hepatice”, cum le numeau bunicile noastre - ne poate ajuta să determinăm când să solicităm evaluarea unui medic. Ambele pete tind să apară pe zonele care sunt expuse mult la soare, cum ar fi fața, mâinile, brațele și umerii.

Culoarea petelor de vârstă variază de la roz la cafeniu și până la maro. Sunt mai mari decât pistruii și au de obicei formă ovală. Se găsesc adesea în grupuri. Petele de vârstă pot fi inestetice, dar sunt inofensive.

Petele solare, cunoscute din punct de vedere medical sub denumirea de keratoze actinice, sunt disponibile într-o varietate de culori.

Cea mai mare diferență între petele inofensive de vârstă și petele solare (keratozele actinice) este textura.

Petele de vârstă sunt netede și plate, însă keratozele actinice potențial periculoase sunt de obicei aspre și solzoase.

Keratozele actinice se pot transforma în cancer de piele, așa că este esențial să arătați medicului dumneavoastră orice astfel de pete. Și dacă aveți îndoieli cu privire la orice tip de modificări ale pielii, este de asemenea înțelept să le arătați", potrivit Harvard Health.

Petele de vârstă (sau lentigo senilis) sunt pete brune sau maronii care apar pe pielea expusă la soare pe măsură ce îmbătrânim. Aceste pete sunt cauzate de o acumulare de pigment (melanină) în piele și nu sunt neapărat legate de expunerea directă la soare, ci mai degrabă de procesul natural de îmbătrânire. De obicei, ele sunt mai vizibile la persoanele de vârstă mai înaintată.

Pete solare (sau efectele expunerii solare), cunoscute și sub denumirea de pete hepatice sau pete de soare, sunt pete pigmentate care apar ca urmare a expunerii prelungite la soare sau a radiațiilor UV. Aceste pete se dezvoltă mai ales în zonele expuse la soare, cum ar fi fața, mâinile și umerii, și sunt mai frecvente la persoanele care au avut o expunere intensă la soare pe parcursul vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel