Care e diferența dintre stresul cronic și stresul acut. Care sunt principalele simptome

foto:freepik@yanalya
Care e diferența dintre stresul cronic și stresul acut. Principalele simptome și cauzele.

Stresul este o reacție naturală a corpului în fața situațiilor tensionate sau dificile. Cu toate acestea, atunci când este vorba despre stres, există două categorii principale: stresul acut și cel cronic. Deși ambele pot afecta sănătatea fizică și mentală, există diferențe semnificative între ele în ceea ce privește manifestările, cauzele și tratamentul.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă nu te speli pe față dimineața. Cât de grav este, de fapt

Ce este stresul acut și care sunt simptomele sale?

Stresul acut este reacția rapidă și imediată a organismului în fața unei situații specifice sau a unui eveniment. Acest tip de stres apare atunci când te confrunți cu un moment tensionat, cum ar fi întârzierea la o întâlnire sau un deadline presant la muncă. Simptomele stresului acut includ anxietatea, insomniea, iritabilitatea, dificultățile de concentrare și schimbările bruște de dispoziție, potrivit Healthline.

Ce înseamnă stresul cronic și cum se manifestă?

Pe de altă parte, stresul cronic este rezultatul acumulării de tensiune și presiune datorate expunerii repetate la situații stresante pe termen lung. Acest tip de stres poate să apară în contexte precum locuri de muncă solicitante, probleme financiare, relații tensionate sau îngrijirea constantă a unei persoane.

Simptomele stresului cronic sunt mai complexe și pot include tulburări de anxietate, depresie, izolare socială, dureri corporale, oboseală și diverse afecțiuni fizice cum ar fi tensiunea arterială crescută, probleme de digestie sau tulburări ale somnului.

foto:freepik@drazen_zigic

Ce cauzează stresul acut și stresul cronic?

Stresul acut este generat de situații temporare care pot fi dificil de gestionat, dar care sunt de scurtă durată, cum ar fi accidentele, termenele limită sau evenimentele neașteptate. Pe de altă parte, stresul cronic apare în urma expunerii constante la factori stresanți pe termen lung, cum ar fi condițiile de muncă tensionate, problemele financiare persistente sau situațiile personale complicate.

Opțiuni de tratament 

În general, stresul acut nu necesită tratament specific, însă dacă simptomele sunt frecvente sau persistente, se pot adopta anumite măsuri de gestionare, precum creșterea activității fizice, reducerea consumului de cofeină, relaxare și evitarea factorilor declanșatori de stres.

Pe de altă parte, tratamentul pentru stresul cronic poate fi mai complex și ar putea include terapie cognitiv-comportamentală (TCC), metode de reducere a stresului bazate pe mindfulness, medicamente prescrise pentru anxietate sau depresie și tratament specific pentru simptomele asociate stresului cronic.

Vezi și: De ce să începi să îți planifici mesele. Cum să câștigi timp când gătești

Având în vedere implicațiile lor asupra sănătății fizice și mintale, este important să adopți strategii de gestionare adecvate pentru a face față stresului în diferitele sale forme și manifestări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel