Cardiopatiile congenitale, depistate încă din viața intrauterină: explicațiile dr. Cristian Bulescu

Dr Cristian Bulescu. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Dr. Cristian BULESCU, medic specialist chirurgia cardiovasculară, a explicat la Dicționar Medical ce sunt cardiopatiile la copii și cum sunt depistate.

Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Grigore Alexandrescu” din București, a fost prezent la emisiunea Dicționar Medical, unde a vorbit despre cardiopatiile congenitale la copii.

„Cardiopatiile congenitale reprezintă niște malformații ale inimii și ale vaselor de sânge care pleacă dintre inimă sau vin spre inimă, asta înseamnă că aceste vase de sânge și inima se formează în acest fel, anormal, încă din momentul în care embrionul începe să se formeze, să se definitiveze”, a explicat medicul la Dicționar Medical.

Există mai multe tipuri de cardiopatii congenitale

„Există foarte multe feluri de cardiopatii congenitale; practic, fiecare dintre elementele constitutive ale inimii pot fi afectate. Asta înseamnă pereții interni, pereții externi, valvele care separă cele patru camere între ele, valvele care separă inima de vasele de sânge care pleacă din ea. Există defecte simple și defecte complexe, defecte asociate și există o multitudine de prezentări clinice și manifestări clinice, în funcție de care anume dintre elementele constitutive ale inimii este afectat”, a mai spus el.

„Cel mai frecvent întâlnit este defectul de sept interventricular, care reprezintă aproximativ o treime din toate cazurile pe care le operăm. Următoarele ar fi niște defecte care nu au neapărat o indicație chirurgicală imediată, cum ar fi bicuspidia aortică și ar urma o boală care este cea mai frecventă dintre bolile cianogene, deci bolile în care sângele nu se oxigenează suficient: tetralogia Fallot”, mai explică medicul.

Cum pot fi detectate aceste afecțiuni

„În general se pot vedea la ecografiile care se efectuează în timpul sarcinii; se poate ridica suspiciunea unei malformații congenitale cardiace și se pot da încă din acest moment destul de multe detalii privind severitatea bolii și se poate prezice care va fi evoluția post-natală. Dar lucrurile sunt confirmate al momentul nașterii printr-o ecografie cardiacă care are o vizibilitate mai bună, pentru că poziția este alta și are acces la mai multe dintre elementele pe care le căutăm de obicei și care pot fi afectate de niște malformații”, explică medicul.

Mai multe detalii pe această temă găsiți în materialul video atașat

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel