Când se va încheia pandemia: explicațiile specialiștilor sunt încurajatoare

Experții de top în boli infecțioase apreciază că maladia Covid-19 arptuea deveni o boală endemică, urmând ca ușor, ușor, să se stingă. Totuși, ei nu exclud categoric posibilitatea apariției unor noi mutații care să creeze iar probleme.

Oamenii de știință estimează că, din 2022, COVID-19 s-ar putea transforma într-o boală endemică, urmând ca, ușor, ușor, să se stingă.

O mulțime de experți de top în boli infecțioase se așteaptă ca primele țări care vor scăpa de pandemie să aibă o combinație între rata mare de vaccinare și imunitate naturală, în rândul persoanelor care au fost infectate. Potrivit acestora, primele ar putea fi Statele Unite, Marea Britanie, Portugalia și India.

Pe de altă parte, aceștia atrag atenția că este un virus imprevizibil, care suferă mutații pe măsură ce se răspândește în rândul populației nevaccinate.

Niciunul dintre aceștia nu exclude însă un ”scenariu apocaliptic” până la punctul în care să apară mutații care să evite imunitatea cu greu căpătată.

Cu toate acestea, majoritatea dintre ei sunt de acord că multe țări vor lăsa în urmă ce a fost mai rău din pandemie, începând cu anul următor, notează Antena 3. 

„Putem reduce semnificativ formele severe”

„Credem că, între momentul de acum până la sfârșitul anului 2022, va fi punctul în care obținem controlul asupra acestui virus... unde putem reduce semnificativ formele severe și decesul”, a spus Maria Van Kerkhove, epidemiologul care se află în fruntea acțiunii de combatere a Covid-19 de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Răspunsul agenției se bazează pe o muncă îndelungată alături de experții în boli, care au elaborat cursul probabil al virusului în următoarele 18 luni. 

Până la sfârșitul anului 2022, OMS își propune ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.

„Dacă vom atinge această țintă, ne vom afla într-o situație foarte, foarte diferită din punct de vedere epidemiologic”, a spus Van Kerkhove. „Este uimitor pentru mine să văd oameni pe străzi, de parcă totul s-a terminat”

Între timp, specialistul își face griji că țările vor ridica prematur măsurile de precauție legate de COVID: „Este uimitor pentru mine să văd oameni pe străzi, de parcă totul s-a terminat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel