Când este necesară biopsia în cazul nodulilor mamari. Ștefan Voiculescu: Nu trebuie să ne sperie. Este pasul care confirmă sau infirmă diagnosticul

biopsia - FOTO: Freepik@gballgiggsphoto
Când este necesară biopsia în cazul nodulilor mamari. Care este cea mai frecventă greșeală pe care o fac femeile când descoperă că au un nodul în zona sânilor. 

Descoperirea unui nodul la sân în urma autopalpării poate fi o experiență înspăimântătoare, dar este important să acționezi prompt și să consulți un medic pentru evaluare și diagnostic. Primul gând care ne trece prin minte atunci când observăm o modificare în zona sânilor este un diagnostic de cancer. 

Medicii specialiști arată care sunt pașii de urmat pentru a infirma sau confirma un diagnostic de cancer mamar. 

"Noi facem lobby pentru a exista autopalparea sânilor. Cu această ocazie, pacienta ajunge să cunoască structura pe care o are sânul ei și dacă la un moment dat constată o modificare și această modificare persistă o lună, merită să consulte un medic. În acest moment începe diagnosticul nodulului mamar. 

Pacienta trebuie să se adreseze medicului seonolog. Acesta poate fi medicul ginecolog, chirurg, oncolog și acest medic va decide care este secvența de urmat pentru diagnosticul pacientei respective", a explicat dr. Ștefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală, la Digi24.

Vezi și: Regele Charles, diagnostic. Va fi operat. Cum se manifestă boala

Care este cea mai frecventă greșeală făcută de femei când descoperă un nodul la sân

Autoexaminarea sânilor - FOTO: Freepik@anita_bonita7

"De obicei, pacientele procedează altfel. Se duc să facă o ecografie sau o mamografie. De aici, radiologul neavând competența fixării unui diagnostic clinic, solicită examene complementare și abia mai târziu se ajunge la consult, consult care să decidă ce anume este de făcut în cazul pacientei. 

Asta poate fi și o întârziere, poate fi și o cheltuială în plus și alocarea de resurse mai mult decât e necesar pentru cazurile respective. 

E de discutat cadrul în care apare așa ceva. Pacienta respectivă este tânără sau după menopauză, este într-o categorie de risc sau nu, dacă au existat niște elemente premergătoare, fie simptomatologie, fie modificări cunoscute, după care se analizează nodulul ca și consistență, delimitare, sensibilitate, e dureros sau nu, dacă e mobil și care este situația ganglionilor în axila de pe partea respectivă.

Ganglionii trebuie palpați și în axila contralaterală și supraclavicul", a mai explicat dr. Ștefan Voiculescu.

Vezi și: Alexandru Rafila, despre nemulțumirile din Sănătate: Această aliniere a salariilor este esențială

Biopsia, când este recomandată

Dacă medicul consideră că este necesar, poate recomanda o biopsie, care implică prelevarea unei mostre de țesut pentru examinare sub microscop.

Pe baza rezultatelor examinărilor și testelor, medicul va putea să ofere un diagnostic final. Este important să discuți cu medicul despre toate opțiunile de tratament disponibile.

"Biopsia este recomandată în momentul în care imagistic, avem niște elemente de suspiciune, cum ar fi neomogenitate, contur imprecis, contur neregulat, angulat, spiculat, adică cu țepi și în această situație există o categorisire foarte importantă. Dacă scorul BI-RADS este 4 sau 5, atunci înseamnă că imagistul consideră că este de efectuat o biopsie. 

Vezi și: Cele două senzații pe care le simt oamenii înainte de moarte. Sunt cele mai des întâlnire. Nu este vorba de durere

Mai pot fi necesare și alte elemente de diagnostic pentru că putem să discutăm de un context genetic. Există paciente cu un risc genetic și poate fi necesară efectuarea unui panel. De asemenea, este de văzut dacă avem niște modificări biologice în analizele uzuale de laborator, dacă există modificări la distanță. Acestea sunt sugerate de anumite simptomatogii și ne putem pune problema CT-urilor. 

Ar fi bine ca aceste probleme să fie puse după ce avem certitudinea bioptică că ne aflăm în fața unui cancer. Altfel am risca să facem o iradiere care să nu fie utilă. Acest lucru este stabilit de un clinician și nu de către un radiolog. Este stabilit în analiza tuturor acestor elemente.

În unele situații, mamografia ar putea fi înlocuită de rezonanță magnetică, dar este un element complementar. În funcție de toate aceste date se decide dacă este necesară biopsia. Nu trebuie să ne sperie. Este un pas diagnostic, pasul care confirmă cu certitudine sau infirmă diagnosticul. În acest context știm 100% ce trebuie să facem mai departe", a mai explicat dr. Ștefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală, la Digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel