Când devin nodulii tiroidieni canceroși. Dr. Roxana Novac: Sunt foarte frecvenți. Ar trebui să ne îngrijoreze

nodulii tiroidieni - FOTO: Freepik@dimaberlin
EXCLUSIV
Nodulii tiroidieni sunt formațiuni anormale care apar în glanda tiroidă, o glandă în formă de fluture situată în partea anterioară a gâtului. Cum îți dai seama că sunt, de fapt, canceroși.

Nodulii tiroidieni sunt destul de frecvenți în populația generală și, de obicei, sunt benigne, adică non-canceroase. Cu toate acestea, în aproximativ 10% din cazuri, aceștia pot fi maligni.

Nodulii tiroidieni, semne care indică probleme

Nodulii tiroidieni pot varia în mărime, de la foarte mici până la mai mari și pot fi unici sau multiplici. Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt noncanceroși și nu provoacă simptome, dar în unele cazuri pot provoca dificultăți la înghițire, senzație de constricție în gât sau modificări în nivelurile hormonale tiroidiene.

Dr. Roxana Novac, medic primar endocrinolog, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt semnele care ar trebui să ne trimită la endocrinolog.

"Nodulii tiroidieni rerezintă o patologie extrem de frecventă în populația generală, ei sunt în general formațiuni benigne, doar 10% dintre aceștia putând fi maligni. Ar trebui să ne îngrijoreze un nodul care crește în dimensiuni într-un interval foarte scurt de timp, de asemenea un nodul mare brusc-apărut și bine ar fi să mergem la endocrinolog care în urma ecografiei ne poate spune dacă avem sau nu motive reale de îngrijorare", a explicat dr. Roxana Novac, medic primar endocrinolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

În funcție de natura lor și de simptomele asociate, nodulii tiroidieni pot necesita investigații suplimentare, cum ar fi ecografia tiroidiană, biopsia cu ac fin sau teste de sânge pentru a evalua funcționarea glandei tiroidiene. Tratamentul poate varia de la observare periodică la medicamente sau intervenții chirurgicale, în funcție de necesități și de recomandările medicului.

Vezi și: Bacteria mâncătoare de carne ce pune viața în pericol. Dr. Cosmin Măcuceanu: Se răspândește rapid. Este extrem de gravă

Nodulii tiroidieni - FOTO: Freepik@Badsha's World

Nodulii tiroidieni, de ce apar

Pot apărea din diverse motive, inclusiv din cauza unor condiții precum tiroidita autoimună (cum ar fi boala Hashimoto), noduli tiroidieni solitari (neoplazii benigne sau maligne), sau din cauza unor condiții precum hipertiroidismul sau hipotiroidismul.

Managementul nodulilor tiroidieni poate varia în funcție de cauza și caracteristicile lor. Uneori, se poate recomanda doar observarea periodică pentru monitorizare, iar în alte cazuri pot fi necesare tratamente precum terapia cu hormoni tiroidieni, medicamente pentru a reduce dimensiunea nodulilor sau intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea lor.

Vezi și: Intervenția vitală pentru femeile cu cancer de sân. Prof. dr. Ioan Lascăr: Îi marchează întreaga existență

Nodulii tiroidieni, diagnostic

Diagnosticarea corectă a nodulilor tiroidieni implică o serie de proceduri și teste, inclusiv examinarea fizică, ecografia tiroidiană, teste de laborator pentru hormonii tiroidieni și, uneori, biopsia cu ac fin. Ecografia tiroidiană este de obicei prima etapă în evaluarea nodulilor, permițând medicilor să determine dimensiunea, forma și compoziția acestora.

Nodulii tiroidieni, tratament

Tratamentul nodulilor tiroidieni poate varia în funcție de natura și severitatea lor. Pentru nodulii mici și non-maligni, o abordare de "așteptare vigilentă" poate fi adoptată, în timp ce pentru cei care prezintă simptome sau risc crescut de malignitate, intervenții precum tiroidectomia sau terapia cu iod radioactiv pot fi considerate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel