Cancerul pulmonar, tratament. Dr. Mircea Dediu: Speranța de viață este importantă

cancerul pulmonar - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Supraviețuirea pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar depinde de stadiul în care se află boala. Aceasta variază între 9 luni și câțiva ani.

În domeniul oncologic, cancerul pulmonar continuă să fie o provocare majoră, din cauza diversității sale biologice și a modului variat în care răspunde la tratamentele disponibile. Specialiștii subliniază importanța identificării subcategoriilor specifice ale acestei boli, deoarece acestea influențează direct prognosticul și opțiunile terapeutice.

Cancerul pulmonar, speranța de viață

Dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care sunt șansele de supraviețuire ale pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar. 

În ultimii ani, imunoterapia a reprezentat un punct de cotitură în tratamentul cancerului pulmonar, oferind rezultate remarcabile pentru mulți pacienți. Cu toate acestea, eficacitatea imunoterapiei poate varia considerabil între pacienți, deoarece răspunsul tumoral la tratament depinde de diferiți biomarkeri specifici.

Vezi și: Lerodalcibep, eficiență în tratamentul bolilor cardiovasculare

"Cancerul pulmonar se împarte în mai multe subcategorii și în funcție de ce subcategorie este și prognostic și speranța de viață este mai importantă.

În ceea ce privește imunoterapia, s-au obținut rezultate remarcabile, dar nu toți pacienții pot beneficia în același fel, pentru că tumorile, din punct de vedere biologic, și de cum răspund la imunoterapie diferă în funcție de unii biomarkeri", a explicat dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Noile terapii prelungesc viața

Dr. Mircea Dediu, specialist în oncologie, a subliniat că, înainte de era imunoterapiilor țintite, supraviețuirea mediană pentru cancerul pulmonar metastatic era extrem de limitată, de aproximativ 9-12 luni.

"Nu este o evoluție unitară. Chiar dacă folosești același tratament, nu întotdeauna ai aceleași beneficii. Dacă înainte de era imunoterapiilor țintite, pentru cancerul pulmonar supraviețuirea mediană era de 9-12 luni, acum toate terapiile țintite, s-au dus către 2-3-4 ani și peste, iar pentru imunoterapie supraviețuirea este de un an și jumătate. 

Unii pacienți ajung să aibă șanse de supraviețuire și la 5 ani, iar în cazul altora nu există recădere chiar dacă tratamentul este întrerupt. Pentru această mică subcategorie putem să aducem în discuție o vindecare a acestui stadiu metastatic, dar e o problemă complicată. 

În principiu, toate cazurile se pretează fie la operație, iar dacă nu sunt operabile se apelează la radioterapie și în toate cazurile tratamentul sistemic este necesar", a mai explicat dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Efectele resveratrolului împotriva Helicobacter pylori în cancerul gastric

Ce este imunoterapia

Cancer pulonar - FOTO: Freepik@kreved

Imunoterapia în tratamentul cancerului, cunoscută și sub numele de imuno-oncologie, este o formă de terapie care stimulează sistemul imunitar al organismului să combată boala. Sistemul imunitar protejează organismul împotriva agenților străini, cum ar fi bacteriile și virusurile, atacând ceea ce nu ar trebui să fie prezent în corp.

Cu toate acestea, cancerul reprezintă o provocare pentru sistemul imunitar deoarece celulele canceroase au origini în celule normale ale organismului, păstrând unele trăsături familiare. Prin imunoterapie, medicamentele ajută organismul să identifice celulele canceroase ca fiind străine și periculoase, astfel încât să poată fi distruse eficient, potrivit American Lung Association.

Vezi și: Aspirina în managementul bolilor cardiovasculare. Eficacitate și controverse

Cancerul pulmonar, ce este

Cancerul pulmonar, o afecțiune caracterizată de dezvoltarea anormală a celulelor în plămâni, este una dintre principalele cauze de deces în urma cancerului pe plan global. Această boală afectează plămânii, organe esențiale pentru respirație, care sunt localizați în piept.

Fumatul este cel mai mare factor de risc pentru cancerul pulmonar. Riscul de a dezvolta această formă de cancer crește în funcție de durata și numărul de țigări consumate. Totuși, chiar și după mulți ani de fumat, renunțarea la acest obicei poate reduce semnificativ probabilitatea apariției cancerului pulmonar. De asemenea, cancerul pulmonar poate afecta și persoanele care nu au avut niciodată obiceiul de a fuma, potrivit Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel