Gheorghe Gheorghiu Dej, diagnosticat cu cancer pulmonar. Dr. Mircea Dediu: Chimioterapia era aproape inexistentă

gheorghe gheorgiu dej - FOTO: Captură YouTube@TVR
EXCLUSIV
Cu acest tip de cancer a fost diagnosticat Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar medicii veniți din Franța au spus că este într-un stadiu avansat.

Într-o epocă marcată de progrese medicale limitate, tratamentul cancerului pulmonar a reprezentat o provocare deosebită pentru liderii politici, inclusiv pentru Gheorghe Gheorghiu-Dej, președintele Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în anii '60. Diagnosticat cu această maladie gravă, Gheorghiu-Dej s-a confruntat cu dificultăți majore în accesul la tratament adecvat.

Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost liderul comunist al României din 1947 până la moartea sa, deținând funcția de președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române între 21 martie 1961 și 19 martie 1965.

Ce tip de cancer a avut Gheorghe Gheorghiu-Dej

Ghoerghe Gheorghiu-Dej a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. Dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cât de dificil era tratamentul în acea perioadă.

"În cazul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul comunist din anii '60, medicii francezi chemați la București au zis că au fost chemați prea târziu și nu pot interveni",  a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii interviurile DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Cancerul pulmonar, tratament. Dr. Mircea Dediu: Speranța de viață este importantă

De ce cancerul pulmonar era o problemă în acei ani

Dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL de ce era atât de greu de tratat cancerul pulmonar.

"În anii '60 problema rămânea exclusiv chirurgicală. Radioterapia era la început, chimioterapia aproape inexistentă", a explicat dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic Sanador, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Lerodalcibep, eficiență în tratamentul bolilor cardiovasculare

Cancerul pulmonar - FOTO: Freepik@vladimirpolikarpov

Progrese în medicina oncologică

În ciuda limitărilor din acea perioadă, câțiva pași importanți au fost făcuți în domeniul oncologiei, inclusiv începuturile radioterapiei și primele experimente cu chimioterapia. Cu toate acestea, aceste tehnici erau încă în stadii incipiente de dezvoltare și nu ofereau soluții eficiente pentru toate tipurile de cancer.

Acum un secol, cancerul pulmonar era raportat ca o boală, iar astăzi reprezintă principala cauză de deces prin cancer atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor din țările dezvoltate, urmând să ajungă la aceeași prevalență și în țările în curs de dezvoltare în viitorul apropiat. Această afecțiune nu prezintă simptome specifice care să permită detectarea timpurie. De aceea, majoritatea pacienților sunt diagnosticați în stadii avansate IIIB sau IV.

Vezi și: Efectele resveratrolului împotriva Helicobacter pylori în cancerul gastric

În anii 1950 au început teste de screening cu raze X anuale și citologie a sputei, fără să aducă îmbunătățiri semnificative în mortalitatea generală comparativ cu grupurile de control. Întrebarea este acum aceeași și în ceea ce privește scanarea spiralată cu tomografie computerizată în doze reduse. Au existat mari progrese în clasificarea stadiilor cancerului pulmonar și în identificarea stadiilor folosind tehnologii minim invazive. Deși mortalitatea postoperatorie a scăzut față de anii 1950, ratele de supraviețuire la 5 ani au înregistrat îmbunătățiri minime, potrivit American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Integrarea chimioterapiei în radioterapia radicală, împreună cu tehnici noi de radioterapie, îmbunătățește treptat rezultatele pentru cancerul pulmonar cu celule non-mici local avansat, inoperabil. Chimioterapia aduce o îmbunătățire modestă a supraviețuirii pentru pacienții cu cancer pulmonar non-miccelular, iar noile agenți sunt mai bine tolerați, contribuind la o îmbunătățire a calității vieții. Managementul cancerului pulmonar cu celule mici, care părea promițător la începutul anilor 1970, a stagnat, fără progrese semnificative în ultimii 15 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel