Schimbările extreme de temperatură...
Pancreasul este un organ spongios, tubular, cu o lungime de circa 15 cm, situat în partea din spate a abdomenului, în spatele stomacului.
Are două sarcini importante în organism: să producă sucuri digestive (enzime) care ajută intestinele să descompună alimentele și să producă hormoni - inclusiv insulina - care reglează modul în care organismul utilizează zaharuri și amidonuri.
Cancerul pancreatic apare atunci când celulele maligne (canceroase) cresc, se împart și se răspândesc în țesuturile pancreasului.
Simptomele cancerului pancreatic
Această formă de cancer este extrem de arșivă. I se spune cancerul „tăcut”, deoarece simptomele sale, de obicei, nu apar în fazele timpurii. Dar, pe măsură ce cancerul crește și se răspândește, durerea se dezvoltă adesea în abdomenul superior și uneori se întinde în spate.
Durerea se poate agrava după ce persoana mănâncă sau se întinde. Alte simptome pot include icter, greață, pierderea poftei de mâncare, scădere inexplicabilă în greutate, oboseală și slăbiciune generală.
Cauzele cancerului pancreatic
Cauza exactă a apariție cancerului pancreatic nu este cunoscută, dar se știe că fumatul este principalul factor de risc, fumătorii fiind cel puțin de două ori mai susceptibili de a dezvolta boala decât nefumătorii. Vârsta este, și ea, legată de apariția bolii, care izbucnește, de obicei, după 45 de ani.
Diabetul este, de asemenea, legat de cancerul pancreatic, deoarece este un factor de risc, și poate fi, de asemenea, un simptom al bolii.
Alte riscuri includ pancreatita cronică și ciroza hepatică. Și istoricul familial de cancer pancreatic, dieta bogată în grăsimi, obezitatea și lipsa exercițiilor fizice pot, de asemenea, să joace un rol în declanșarea lui.
Diagnosticarea
Provocarea acestei boli este descoperirea sa mai devreme. Un medic nu poate vedea sau nu simte o tumoarea pancreatică în timpul unui examen de rutină. Pentru a pune diagnosticul (și pentru a determina cel mai adecvat tratament), se efectuează teste de imagistică (cum ar fi ultrasunete, RMN sau CT) pentru a vizualiza imagini ale abdomenului și a determina amploarea problemei. Diagnosticul provine dintr-o biopsie - luând o mostră de țesut din tumoarea - efectuată fie cu un ac prin piele, fie în timpul unei intervenții laparoscopice.
Tratament: Chirurgie
Chirurgia poate rezolva cancerul dacă acesta nu s-a răspândit în pancreas. Deoarece efectele secundare depind de amploarea intervenției chirurgicale, tumoarea este îndepărtată, lăsând intact cât mai mult posibil din pancreas. Din nefericire, în cazul cancerului pancreatic, celulele maligne se răspândesc de obicei în pancreas până la diagnostic. Extirparea poate fi efectuată, chiar dacă tumoarea este prea mare pentru a fi eliminată. Chirurgia ar implica proceduri care să ajute la diminuarea unora dintre simptome și la prevenirea anumitor probleme legate de mărimea masei canceroase.
Tratament: Radioterapia
Radioterapia utilizează radiații puternice pentru a ucide celulele canceroase. Radiația este de obicei aplicată cinci zile pe săptămână timp de câteva săptămâni sau luni. Această schemă ajută la protejarea țesuturilor normale prin împărțirea dozei totale de radiații. Radiația este, de asemenea, studiată ca o modalitate de a distruge celulele canceroase care rămân în zonă după operație. Radioterapia poate ajuta la ameliorarea durerii sau problemelor digestive cauzate de masele canceroase mari, notează webmed.com.
Tratament: Chimioterapia
Chimioterapia folosește medicamente pentru a distruge celulele canceroase și a le împiedica să crească sau să se multiplice. Tratamentul poate consta doar dintr-un medicament sau o combinație de medicamente. Poate fi administrat pe cale orală sau prin injectare. Medicamentele intră în sânge și călătoresc prin organism, făcând chimioterapia o alegere bună pentru cancerul care s-a răspândit. De asemenea, este util după operație să ucizi orice celule canceroase rămase în urmă.
Tratamentul: Terapia țintită
Noile medicamente - cele țintite - au capacitatea de a ataca anumite părți ale celulelor canceroase. Terapiile țintite par să aibă mai puține efecte secundare decât chimioterapia și sunt mai puțin dăunătoare celulelor normale. Terapia targetată este în prezent utilizată pentru tratamentul cancerului pancreatic.
Tratament de ultimă generație: Imunoterapia
Numită și terapie biologică, imunoterapia își propune să stimuleze sistemul imunitar al persoanei să lupte împotriva bolii. Imunoterapia pentru cancerul pancreatic este studiată în mod activ, împreună cu investigația privind vaccinurile care armează sistemul imunitar pentru a ataca cancerul.
Tratament: Terapia paliativă
Terapia paliativă este utilizată pentru a ușura simptomele și a gestiona durerea indiferent de stadiul bolii sau de necesitatea altor terapii. Scopul îngrijirii paliative este îmbunătățirea calității vieții nu numai în corp, ci și în minte și spirit. În timp ce terapiile paliative sunt în mod clar adecvate în stadiile foarte avansate ale bolii, acestea sunt, de asemenea, utile atunci când sunt administrate în tandem cu alte tratamente pentru cancer care lucrează pentru combaterea bolii.
Este posibilă prevenirea apariției cancerului pancreatic?
Da! Deși nu există o acțiune definitivă pe care o puteți face pentru a preveni cancerul pancreatic, începeți prin a evita factorii de risc pe care îi puteți controla!
- Dacă fumați, renunțați acum.
- Dacă dieta vă este bogată în grăsimi, treceți la a mânca sănătos.
- Adoptați o rutină de exerciții regulate, deoarece exercițiile fizice pot ajuta la prevenirea diabetului zaharat și a obezității - doi factori de risc pentru boală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...