Cancerul ovarian: ce este, când și la cine apare. Dr. Amelia Milulescu: Factori de risc și operație

Cancerul ovarian este, în multe cazuri, depistat târziu la românce FOTO: pixabary
EXCLUSIV
Dr. Amelia Milulescu, medic specialist Obstetrică și Ginecologie, explică, la DC Medical, ce este cancerul ovarian, care sunt factorii de risc și cum se face operația profilactică. 

Cancerul ovarian este o boală în care, în funcție de tipul și stadiul bolii, celulele maligne (canceroase) se găsesc în interiorul, în apropierea sau pe stratul exterior al ovarelor.

Un ovar este unul dintre cele două organe mici, situate pe fiecare parte a uterului, care stochează ouă sau celule germinale și produc hormonii estrogen și progesteron.

„Acest tip de cancer poate avea mai multe forme histopatologice. În funcție de tipul de cancer se adaptează tratamentul onco-chirurgical. Cele două tipuri de cancer de ovar sunt cancerul ovarian epitelial și cel non-epitelial; acestea două se împart la rândul lor în mai multe subtipuri. Cancerul ovarian epitelial reprezintă 90% din totalitatea cancerelor de ovar.  Cancerul tubar uterin este considerat, actual, principalul punct de origine a cancerelor seroase ovariene și a carcinomatozei peritoneale primare”, a explicat Dr. Amelia Milulescu, medic specialist Obstetrică și Ginecologie, cu ocazia marcării lunii de conștientizare a cancerului ovarian.

Acest tip de cancer provoacă mai multe decese decât orice alt cancer ginecologic, iar motivul pentru care se întâmplă acest lucru este simptomatologia subtilă, de multe ori inexistentă în stadiile incipiente, arată medicul.

Studiile clinice au demonstrat că screening-ul (prin examen clinic, ecografie trans-vaginală sau CA 125) nu este util în depistarea precoce a cancerului ovarian decât în cazurile cu risc crescut (istoric familial). 

Factorii de risc

Factorii care pot crește riscul de cancer ovarian includ:

- Vârsta. Cancerul ovarian poate apărea la orice vârstă, dar este cel mai frecvent la femeile cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani.

- Mutațiile genetice moștenite. Un mic procent din cancerele ovariene sunt cauzate de mutațiile genetice moștenite de la părinți. Genele cunoscute pentru creșterea riscului de cancer ovarian sunt numite gena cancerului de sân 1 (BRCA1) și gena de cancer de sân 2 (BRCA2). Aceste gene cresc, de asemenea, riscul de cancer mamar.

Se știe că și alte mutații genetice, inclusiv cele asociate cu sindromul Lynch, cresc riscul de cancer ovarian.

- Antecedente familiale de cancer ovarian. Persoanele cu două sau mai multe rude apropiate cu cancer ovarian sau mamar prezintă un risc crescut de boală.

- Terapia de substituție hormonală estrogenică, în special cu utilizarea pe termen lung și în doze mari.

- Vârsta când menstruația a început și s-a încheiat. Începerea menstruației la o vârstă fragedă sau începerea menopauzei la o vârstă mai târzie sau ambele pot crește riscul de cancer ovarian.

„Cancerul ovarian este o afecțiune tăcută, cu evoluție galopantă, care odată ce s-a instalat poate schimba cursul vieții unei femei. Nimic nu poate reduce în totalitate riscul acestui tip de cancer”, sibliniază Dr. Amelia Milulescu.

Ooforectomia (Ovariectomia) profilactică

Femeile cu mutație BRCA1 sau BRCA2 prezintă un risc ridicat de a dezvolta atât cancer mamar, cât și cancer ovarian.

Majoritatea medicilor recomandă ca femeile cu mutație BRCA1 sau BRCA2 să fie supuse unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea ovarelor (și, de obicei, și a trompelor uterine atașate). Această operație, cunoscută sub numele de ooforectomie profilactică, reduce foarte mult riscul de cancer ovarian. 

„Pe această cale, riscul de cancer mamar în premenopauză poate scădea cu până la 50% la femeile în premenopauză, hormono-sensibile. Mecanismul este direct, prin îndepărtarea surselor majore de estrogeni (ovarele). De asemenea, riscul de cancer ovarian scade cu peste 90%”, explică Dr. Amelia Milulescu.

Unele femei aleg să se facă această operație împreună cu cea de mastectomie profilactică.

„Consultul ginecologic anual, screening-ul mamar anual și monitorizarea oricărei modificări la nivelul aparatului genital feminin sau la nivelul sânilor, precum și investigarea istoricului familial sunt lucruri pe care le putem face pentru a depista o astfel de boală într-un stadiu incipient, ceea ce ne oferă opțiuni de tratament cu un prognostic bun”, a mai explicat Dr. Amelia Milulescu.

În România, cancerul ovarian se află pe locul 5 în categoria cancerelor feminine, după cancerul de sân, cel al colului uterin, colo-rectal şi pulmonar. Incidența sa este de 4% în rândul cancerelor femeii, iar supraviețuirea la 5 ani depinde de stadiul bolii în momentul diagnosticului, variind între 50 - 55%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel