Cancerul, incidență ridicată în cazul persoanelor de 40-50 de ani. Ce trebuie să știi pentru a te proteja

cancer - FOTO: Freepik@darshanakodithuwakkugraphics
Persoanele născute între 1965 și 1996 sunt acum mai expuse riscului de 17 tipuri diferite de cancer.

Vezi și: Cancerul de pancreas, diagnostic dificil. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Apare pe niște leziuni

Datorită medicinei moderne, ratele de supraviețuire în rândul persoanelor diagnosticate cu cancer nu au fost niciodată mai mari – iar cei din anii '60, '70 și '80 sunt mai puțin susceptibili decât generația părinților lor de a dezvolta boala.

Însă, recent, cercetătorii de la American Cancer Society au descoperit o tendință îngrijorătoare. Cei născuți în intervalul de trei decenii între 1965 și 1996 sunt acum mai expuși riscului de a dezvolta 17 tipuri diferite de cancer comparativ cu cei născuți după cel de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, persoanele cu vârste între 40 și 60 de ani vor constitui, probabil, majoritatea celor aproximativ 35 de milioane de cazuri de cancer care ar putea fi diagnosticate la nivel mondial în 2050, sugerează raportul publicat în luna iulie a acestui an.

Nouă tipuri de cancer

Cercetătorii au identificat nouă tipuri de cancer – inclusiv cancerul mamar, de colon și testicular – din care persoanele din această grupă de vârstă sunt mai expuse, în ciuda unei scăderi anterioare în rândul generațiilor mai în vârstă.

De asemenea, cancerul melanom, cancerul pulmonar și cancerul de prostată sunt în creștere în rândul celor cu vârste între 40 și 60 de ani, la fel ca și cancerele mai rar întâlnite, precum cancerul vezicii biliare, cancerul endometrial (de uter), cancerul ovarian și cancerul gastric.

În ciuda tuturor acestor aspecte, "cancerul rămâne în principal o boală a îmbătrânirii", afirmă prof. Richard Simcock, medic-șef al Macmillan Cancer Support.

"Există în continuare o proporție relativ mică de tineri care dezvoltă cance, dar această creștere este totuși îngrijorătoare pentru noi. Nu există o teorie simplă pentru a explica de ce se întâmplă acest lucru, dar știm în linii mari cum ar putea oamenii să-și reducă riscul de cancer dacă se încadrează în această grupă de vârstă", a mai explicat prof. Richard Simcock, potrivit The Telegraph.

Medicii au lansat mai multe sfaturi pentru a ne proteja de cancer.

Vezi și: Betablocantele, retrase din prima linie de tratament pentru hipertensiunea arterială. Prof. dr. Eduard Apetrei: Nu se mai recomandă ca primă indicație

Evită creșterea în greutate

Nu este un secret că greutatea ta este un factor de risc important în ceea ce privește dezvoltarea cancerului, chiar dacă nu ai ajuns încă la 60 de ani. Însă, ce leagă exact greutatea de incidența cancerului nu este încă clar, spune prof. Simcock.

"Nu știm dacă acel risc crescut este din cauza greutății în sine, lipsei de exerciții fizice, alimentelor pe care le consumi – a fost mult discutat despre alimentele procesate și ultra-procesate – sau altor motive pentru care ai putea fi obez, cum ar fi rezistența la insulină. În acest ultim caz, este posibil ca motivul obezității tale, mai degrabă decât obezitatea în sine, să fie factorul de risc pentru dezvoltarea cancerului", explică prof. Simcock.

Totuși, sfatul este ca persoanele cu vârste între 40 și 60 de ani să încerce să-și mențină greutatea într-un interval sănătos pentru a reduce șansele de a dezvolta boala. Unele cercetări sugerează că acest lucru este deosebit de important pentru femeile care au trecut deja prin menopauză.

Un studiu care a analizat peste 100.000 de femei a constatat că, chiar și pierderea unei cantități mici de greutate – între 2-4,5 kg – a redus semnificativ riscul de cancer mamar.

Un alt studiu a arătat că femeile postmenopauză supraponderale care au pierdut cel puțin 5% din greutatea lor totală și-au redus riscul de toate cancerele legate de greutate, în special cancerul endometrial, care este în creștere în rândul celor sub 60 de ani, în ciuda unei scăderi anterioare în rândul generațiilor mai în vârstă.

Exercițiul fizic, esențial

În mod similar, inactivitatea ar putea fi un factor major în incidența cancerului, în special în cazul cancerelor mai rare pentru care creșterea diagnosticului este în prezent inexplicabilă, spune prof. Simcock.

"Cancerul endometrial este mai frecvent la femeile care sunt supraponderale sau obeze", afirmă el, ceea ce, din nou, ar putea fi rezultatul factorilor de stil de viață, mai degrabă decât greutății purtate.

Un alt studiu major publicat anul acesta a descoperit că de trei ori mai multe tipuri de cancer pot fi legate de inactivitate fizică decât se credea anterior, cu aproape 5% din toate diagnosticele din Australia – unde a fost realizată cercetarea – fiind atribuite lipsei de exercițiu.

Dintre acestea, aproape 2% ar fi putut fi prevenite dacă persoanele diagnosticate ar fi crescut activitatea fizică cu doar 40 de minute pe săptămână cu un deceniu mai devreme.

Din nou, este greu de stabilit exact de ce ar putea fi așa, observă prof. Simcock.

"Dar, în timp ce acest lucru este investigat și se dezvoltă teorii mai complexe, între timp, sfatul este să fii conștient de cum stilul tău de viață îți poate crește riscul și să iei măsuri pentru a fi mai activ", a mai spus prof. Simcock.

Vezi și: Transplantul cu celule stem, tratament potențial pentru diabet

Cancer - FOTO: Freepik@darshanakodithuwakkugraphics

Îmbunătățește-ți sănătatea intestinală

"În ultimii ani, am învățat mult mai multe despre modul în care microbiomul nostru – bacteriile care trăiesc în și pe noi – afectează riscul nostru de a dezvolta cancer și apoi modul în care răspundem la tratament.

Avem date foarte interesante acum care arată că microbiomul tău poate influența modul în care cineva răspunde la tratamentul împotriva cancerului, în special imunoterapia pentru cancerul pulmonar și melanom.

Acest tratament pare să funcționeze incredibil de bine pentru unii oameni, dar nu pentru alții, și acum credem că acest lucru ar putea fi legat de conținutul bacterian din intestinul tău", spune prof. Simcock.

Deși cercetările sunt în curs, acest lucru sugerează că menținerea unui intestin sănătos ar putea fi un factor important în rezistența ta la cancer.

Pe de altă parte, un studiu separat publicat în luna mai a acestui an a descoperit că consumul regulat de alimente ultra-procesate este legat de rate mai mari de mortalitate în rândul celor cu cancer colorectal.

Pentru a avea grijă de intestinul tău, încearcă să eviți alimentele ultra-procesate – care conțin chimicale cu denumiri pe care probabil nu le vei recunoaște – și să consumi mai multe alimente pre și probiotice, cum ar fi iaurtul, bananele, ovăzul și fasolea.

Vezi și: H1GA, tratamentul care repară creierul. Reduce hiperactivitatea celulelor nervoase

Folosește protecție solară și stai la umbră

Cancerele de piele sunt în creștere în rândul celor cu vârste între 40 și 60 de ani, adesea din cauza expunerii la soare pe care persoanele din acest grup de vârstă au avut-o cu mulți ani sau chiar decenii în urmă.

Cancerele non-melanom sunt frecvente și, în general, pot fi tratate relativ ușor, dar melanomul este mult mai mortal și este în creștere în această grupă de vârstă.

"Nu este neobișnuit ca o arsură solară pe care o obții acum să îți crească riscul de cancer de piele cu 10 sau 15 ani mai târziu. Această creștere a cancerului ar putea fi rezultatul ușurinței de a călători în străinătate în zilele noastre și a călătoriilor mai ușoare în străinătate, ceea ce nu era disponibil pentru generațiile mai în vârstă când erau copii", a mai explicat medicul

Este încă important să protejezi ADN-ul pielii tale de orice alte daune, pentru a reduce riscul de melanom. Aici, sfaturile convenționale rămân valabile: folosește un bun SPF pentru a evita bronzarea și arsurile, și stai la umbră când există riscul de arsuri solare.

Reducerea consumului de alcool

Consumul ridicat de alcool este un factor de risc major asociat cu cancerele orale și gastrice, care sunt în creștere în rândul celor cu vârste sub 60 de ani, dar și cu cancerul mamar la femei, afirmă prof. Simcock.

"Fiecare unitate suplimentară de alcool pe care o bea o femeie săptămânal va crește riscul ei de cancer mamar. Între timp, alcoolul pare să fie legat de numărul de cancere pe care le vedem în esofag, gură și stomac", explică prof. Simocock.

Aceasta este o problemă particulară pentru bărbați, care consumă semnificativ mai mult alcool în medie decât femeile.

Un studiu din 2022 a constatat că bărbații care beau de cel puțin cinci ori pe săptămână au un risc cu cel puțin 46% mai mare de cancer gastric, chiar și atunci când beau mai puțin de cinci unități (aproximativ două pinturi de bere sau două pahare de vin) pe zi.

Bărbații care consumă alcool au fost cu aproape o treime mai predispuși să dezvolte cancer gastric decât cei care nu beau, în timp ce nu a fost găsită o astfel de asociere în rândul femeilor.

Reducerea consumului la una sau fără băuturi în majoritatea zilelor ar putea reduce șansele de a dezvolta cancer de ficat cu 21% dacă în prezent ai patru sau mai multe băuturi pe zi.

Vezi și: Deficitele pe care le indică faptul că îți plac sarmalele. Radu Leca: Se îndreaptă cu putere către un episod anxios

Evită fumatul pasiv

Cu toții suntem obișnuiți să auzim că fumatul este cel mai mare factor pe care îl putem controla pentru a ne crește șansele de a dezvolta cancer. Totuși, cancerul pulmonar este în creștere în rândul persoanelor cu vârste între 40 și 60 de ani, chiar și în rândul celor care nu au fumat vreodată.

Un factor ar putea fi poluarea aerului, care a devenit tot mai intensă în ultimii ani, "dar există puțin ce pot face multe persoane care locuiesc în orașe în legătură cu acest lucru", spune prof. Simcock.

Datele referitoare la poluarea aerului rămân "controversate", afirmă el. Cu toate acestea, cazurile de cancer pulmonar, precum și de cancer mamar, au fost legate de inhalarea fumului de țigară din mediu.

"Este înțelept să eviți fumatul pasiv", sfătuiește prof. Simcock, "deoarece acest lucru ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer pulmonar".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel