Cancerul hepatic, semne subtile. Simptomele apar în stadiile avansate. Rata de supraviețuire, redusă

cancerul hepatic - FOTO: Freepik
Cancerul hepatic este unul din cancerele care este depistat în stadii avansate. Din păcate, boala nu este adesea depistată la timp din cauza simptomelor sale subtile, care pot dura mult timp să apară. 

Cancerul hepatic, cunoscut și sub numele de carcinom hepatocelular (HCC), este un tip de cancer care se dezvoltă în celulele hepatice, adică în ficat. Este una dintre cele mai comune forme de cancer și poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi infecția cu virusul hepatitic B sau C, consumul excesiv de alcool, obezitatea și alți factori.

Prin urmare, este important să fiți conștienți de orice semne de avertizare și să fiți proactivi în ceea ce privește controalele regulate de sănătate.

Cancerul hepatic, simptome

Dr. Hana Patel, medic GP din cadrul NHS și expert medico-legal, explică de ce majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer hepatic nu prezintă simptome.

”Majoritatea oamenilor nu au simptome sau ar putea spune că au dureri în abdomen. Ficatul se află în partea dreaptă superioară a abdomenului, chiar sub coaste, așa că acolo oamenii ar putea simți durere, fie în partea din față a abdomenului, fie în spate. Sau pot avea o umflătură în zona abdomenului unde se află ficatul”, spune dr. Hana Patel, potrivit Mirror.

Oboseala, pierderea în greutate, semnale de alarmă

”Alte simptome ar putea fi oboseala, pierderea în greutate fără să încercați sau lipsa apetitului. Icterul este un alt simptom, care apare atunci când celulele hepatice deteriorate nu pot procesa bilirubina.

Vă poate face să deveniți galbeni, așa că s-ar putea să observați că albul ochilor devine galben. Pielea poate deveni, de asemenea, galbenă, dar s-ar putea să nu observați asta la fel de clar pe pielea de culoare maro sau mai închisă”, explică Dr. Patel.

Vezi și: Albastru, impact uimitor pentru sănătate. 5 motive să porți culoarea albastră. Bolile de care te ține departe

Ce trebuie să faceți dacă aveți simptome ale cancerului de ficat

”Mergeți să vedeți un medic de familie și lăsați-l să vă consulte”, spune Dr. Patel. Cu toate că, desigur, a avea simptome nu înseamnă că aveți cancer.

Puteți să vă faceți teste, medicul de familie vă poate trimite pentru analize de sânge - analize de sânge ale ficatului - și puteți să vi se facă o scanare a ficatului. Apoi, dacă există orice umflături sau altceva, medicul de familie vă va trimite la spital, iar apoi se pot preleva celule din ficat - o biopsie pentru a verifica dacă există celule canceroase acolo”,  a mai spus dr. Patel.

Cancerul hepatic, legat de stilul de viață

”Multe tipuri de cancer de ficat sunt legate de stilul de viață. Dar din păcate, nu puteți preveni complet boala, dar puteți încerca să faceți aceste schimbări de stil de viață, cum ar fi să faceți exerciții, să pierdeți în greutate și să reduceți consumul de alcool și să renunțați la fumat.

Uneori, poate fi cauzat de substanțe chimice pe care oamenii le folosesc la locul de muncă. Deci, dacă sunt expuși la substanțe chimice dăunătoare, este important să poarte echipament de protecție și măști.

Și de obicei este mai frecvent în rândul persoanelor de peste 85 de ani, dar aveți mai multe șanse să dezvoltați boala după vârsta de 60 de ani. Dacă sunteți bărbat, aveți mai multe șanse să dezvoltați cancer de ficat, și dacă aveți hepatită, ciroză hepatică, pietre la vezică, diabet, HIV, aveți mai multe șanse să dezvoltați cancer de ficat.

Dacă descoperiți cancerul devreme, și este mic, și nu s-a răspândit, îl puteți îndepărta”, spune Dr. Patel.

Vezi și: De ce te mănâncă spatele. Ce semnal îți transmite, de fapt, organismul. Trei afecțiuni pe care le-ai putea avea

Cancerul hepatic, rată de supraviețuire

Rata de supraviețuire în cazul cancerului hepatic depinde de mai mulți factori, cum ar fi stadiul cancerului, tratamentul primit, starea generală de sănătate a pacientului și alți factori individuali. Cancerul hepatic este adesea diagnosticat în stadii avansate, ceea ce poate influența negativ rata de supraviețuire. Cu toate acestea, tratamentul și managementul adecvat pot îmbunătăți perspectivele.

Stadiul 0 (stadiul zero): Cancerul hepatic este în stadiul incipient și este limitat la o singură tumoare mică în ficat. În această etapă, ratele de supraviețuire sunt mai mari, de obicei peste 70% la 5 ani.

Stadiul I: Cancerul hepatic s-a extins la un singur lob al ficatului, dar nu s-a răspândit în afara acestuia. Ratele de supraviețuire la 5 ani variază, dar pot fi în jur de 30-60%.

Stadiul II: Cancerul hepatic a invadat mai mult de un lob al ficatului sau s-a răspândit în vasele de sânge. Perspectivele sunt mai scăzute, cu rate de supraviețuire de aproximativ 10-30% la 5 ani.

Stadiul III: Cancerul hepatic s-a răspândit în țesuturile adiacente, cum ar fi ganglionii limfatici sau alte organe din apropiere. Rata de supraviețuire este mai redusă, de obicei sub 10% la 5 ani.

Stadiul IV: Cancerul hepatic s-a răspândit în tot corpul sau în mai multe organe. În această etapă, ratele de supraviețuire sunt foarte scăzute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel