Acest tratament învinge cancerul și...
La fel ca și la alte tipuri de cancer, depistarea precoce a cancerului de vezică urinară poate îmbunătăți nu doar rezultatele clinice ale pacientului, dar mai ales ratele de supraviețuire.
Cancerul de vezică urinară este al zecelea cel mai frecvent cancer la nivel mondial și al patrulea cel mai răspândit în rândul bărbaților. Ce trebuie reținut este faptul că acest tip de cancer se poate răspândi rapid, putând pune în pericol viața pacienților, motiv pentru care o depistare timpurie, precum și identificare celor expuși la risc sunt esențiale pentru îmbunătățirea rezultatelor în cazul pacienților cu cancer de vezică urinară.
Un studiu a constatat că mutațiile genetice pot fi detectate cu ajutorul probelor de urină și ar putea fi folosite pentru a prezice în mod eficient cancerul de vezică urinară cu până la 12 ani înainte de diagnostic. Cercetătorii au prezentat rezultatele studiului în cadrul Congresului anual al Asociației Europene de Urologie (EAU), notează Medical News Today.
Autorii spun că sunt necesare cercetări suplimentare, dar sugerează că testul lor ar putea ajuta la stratificarea riscului pentru pacienții care prezintă sânge în urină, de exemplu.
”Autorii studiului au prelevat probe de urină de la pacienți cu cancer de vezică urinară și controale (de exemplu, fără cancer de vezică urinară) și au efectuat profilarea genomică.
Ei au analizat 60 de gene pentru mutații, găsind în cele din urmă cele mai predictive 10 gene.
Un set mai mic ar putea fi avantajos, astfel încât să poată face testul mai repede/mai ieftin.
Ei au testat panoul lor de gene pe alte probe și au constatat că ar putea fi capabili să detecteze pacienții care au avut cancer.
În plus, ar putea fi capabili să identifice pacienții care sunt susceptibili de a avea rezultate mai proaste”, a explicat dr. Michael Johnson, urolog la Washington University, cu privire la testele genetice în cazul cancerului de vezică urinară.
Cancerul de vezică urinară afectează 1 din 28 de bărbați, respectiv 1 din 91 de femei, iar rata de supraviețuite este una crescută în cazul în care cancerul este localizat la celulele care căptușesc interiorul vezicii urinare sau nu s-a răspândit dincolo de vezică.
Cauzele cancerului de vezică urinară nu sunt cunoscute cu exactitate, însă ce se știe este că mutațiile genetice pot duce la apariția celulelor canceroase, mutațiile sunt somatice și apar pe parcursul vieții, nefiind moștenite.
De asemenea, există o serie de factori de risc ce pot duce la dezvoltarea cancerului de vezică urinară, factori nemodificabili, precum rasa, vârsta, sexul, afecțiunile cronice la nivelul vezicii sau defectele de la naștere, dar și factori modificabili.
Între acestea se numără:
- fumatul
- expunerea la chimicale
- anumite medicamente și suplimente alimentare
- consumul de apă contaminată cu arsenic
- consumul insuficient de lichide, notează Cancer.org.
Cele mai cunoscute simptome ale cancerului de vezică urinară sunt:
Prezența sângelui în urină (hematuria)
Poate fi suficient sânge pentru a schimba culoarea urinei în portocaliu, roz sau, mai rar, roșu închis.
Uneori, culoarea urinei este normală, dar se găsesc cantități mici de sânge atunci când se face un test de urină (sumar de urină) din cauza altor simptome sau ca parte a unui control medical general.
Modificări ale obiceiurilor vezicii urinare
Aici sunt incluse:
- urinarea mai frecventă decât de obicei
- durere sau arsură în timpul urinării
- senzația de urinare însoțită de imposibilitatea de a elimina urina, vezica fiind aproape goală
- probleme la urinare
- urinare repetată, în cantități mici, mai ales noaptea
- infecții frecvente ale tractului urinar.
În cazul în care cancerul este unul avansat ori deja s-a răspândit. simptomatologia poate include:
- incapacitatea de a urina
- dureri în partea inferioară a spatelui
- pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate
- senzația de oboseală și de slăbiciune
- umflături la nivelul picioarelor
- dureri osoase.
Diagnosticarea se face în urma unei examinări medicale, pe baza simptomelor prezentate, respectiv a analizelor de urină și a investigațiilor imagistice (radiografie, scanare CT, scanare RMN, ultrasunete).
În cazul în care diagnosticul se confirmă este necesară realizarea unei biopsii pentru a depista dacă acesta s-a răspândit în afara vezicii urinare.
În ceea ce privește tratamentul cancerului de vezică urinară, acesta va îmbina mai multe abordări, în funcție de caracteristicile afecțiunii, care pot varia de la o persoană la alta.
Printre metodele de tratament se află:
- tratamentul chirurgical
- chimioterapia
- imunoterapia
- radioterapia.
Cel mai simplă modalitate de a face prevenția cancerului de vezică urinară este eliminarea factorilor de risc precum:
- fumatul
- substanțele toxice
- arsenicul
- deshidratarea
- apa clorinată
- infecțiile vezicii urinare netratate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...