Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Cercetătorii de la Institutul de Cancer de la São Paulo (ICESP) din Brazilia au folosit un virus modifcat genetic pentru a distruge celulele tumorale la la șoareci cu cancer de prostată. Virusul a făcut, de asemenea, celulele tumorale mai sensibile la medicamentele chimioterapice, stopând progresia tumorii și aproape eliminând tumorile în unele cazuri.
Rezultatele au fost obținute de o echipă condusă de Bryan Eric Strauss, șeful Laboratorului Vector Viral de la Centrul ICESP pentru Cercetarea Transferului în Oncologie (CTO) și sunt descrise într-un articol din Gene Therapy.
„Am folosit o combinație de terapie genică și chimioterapie pentru a combate cancerul de prostată la șoareci”, a spus Strauss. "Am ales arma pe care am considerat-o cel mai probabil să funcționeze ca un supresor tumoral", a spus el, referindu-se la p53, o genă care controlează aspectele importante ale morții celulare și este prezentă atât la rozatoare, cât și la om.
În laborator, gena a fost inserată în codul genetic al unui adenovirus. Virusul modificat a fost apoi injectat direct în tumori la șoareci.
„În primul rând, am implantat celulele cancerului de prostata umane la șoareci și am așteptat ca tumorile să crească, apoi am injectat virusul direct în tumori. Am repetat această procedură de mai multe ori. În două din aceste ocazii am administrat, de asemenea, sistematic cabazitaxel, un medicament utilizate în mod obișnuit în chimioterapie, după care am observat șoarecii pentru a vedea dacă s-au dezvoltat tumorile ", a spus Strauss.
Experimentele au folosit mai multe grupuri de șoareci, toate fiind inoculate cu celule tumorale de prostată. Pentru a verifica eficacitatea terapiei genice, cercetătorii au administrat un virus fără legătură unui grup de control.
Cel de-al doilea grup a primit numai virusul cu p53. Cel de-al treilea grup a primit numai cabazitaxel. Al patrulea grup, corespunzând la 25% din șoareci, a primit o combinație de medicament și virus.
Când celulele tumorale au fost infectate de virusul modificat, acesta a pătruns în nucleul celular - în cazul în care genele acționează - și a declanșat moartea celulelor. Gena p53 a fost deosebit de eficientă la inducerea morții celulare în cancerul de prostată.
"Tratamentele individuale cu p53 sau cabazitaxel au avut un efect intermediar în ceea ce privește controlul creșterii tumorale, dar combinația a avut cel mai izbitor rezultat, inhibând complet tumorile", a spus Strauss.
Experimentele au demonstrat că virusul modificat a provocat moartea celulelor tumorale pe care le-a infectat. Asocierea medicamentului cu terapia genică a dus la controlul total al creșterii tumorale, cu alte cuvinte, am observat un efect aditiv sau chiar sinergic. Se poate de asemenea presupune că virusul cu p53 a făcut celulele tumorale mai sensibile la acțiunea chimioterapie de droguri, a spus el.
Potrivit lui Strauss, virusul nu poate fi injectat în sânge. „Pentru ca terapia să funcționeze, trebuie să injectăm virusul direct în celulele tumorale”, a spus el. Tumorile pot fi, evident, controlate, folosind medicamente de chimioterapie, a reamintit el, dar dozele mari necesare pot avea efecte secundare semnificative.
Unul dintre efectele secundare este leucopenia, sau pierderea celulelor albe din sânge, o constrângere pentru acest tip de chimioterapie, deoarece afectează sistemul imunitar. „În studiul nostru, am folosit o doză subterapeutică, una care nu a fost suficientă pentru a controla tumora. Asta pentru a evita leucopenia”, a spus Strauss.
Distrugerea celulelor tumorale cu p53 nu garantează eliminarea tuturor celulelor canceroase, inclusiv a metastazelor. Stimularea răspunsului imun al organismului a fost răspunsul găsit de cercetători.
Potrivit lui Strauss, în cazul în care combinația dintre p53 și cabazitaxel nu este suficientă pentru a activa sistemul imunitar, se poate lua în considerare și utilizarea celei de-a doua gene în plus față de p53.
Gena interferon-beta a fost aleasă pentru rolul său cheie în sistemul imunitar. Interferonii sunt proteine produse de leucocite (celule albe din sânge) și fibroblaste care interferează cu replicarea ciupercilor, a virușilor, a bacteriilor și a celulelor tumorale, stimulând în același timp activitățile de apărare ale altor celule. "Atât p53 cât și interferonul beta pot distruge celulele tumorale. Am vrut să le combinăm pentru a omorî celulele și pentru a trezi sistemul imunitar, cunoscut sub numele de moarte celulară imunogenă", a spus Strauss.
Studiile anterioare ale grupului au servit drept bază pentru această idee. Când o combinație de ARF (partener funcțional al p53) și interferon-beta a fost inserată în nucleul celulei tumorale, sistemul imunitar al șoarecelui a încetat să recunoască celulele tumorale ca parte a organismului și le-a identificat ca un agent extern care trebuie combătut.
„Când se întâmplă acest lucru, sistemul imunitar combate celulele tumorale la locul de tratament și în tumorile situate în alta parte”, a spus Strauss.
„Scopul nostru este acum de a rafina aceste abordări. Suntem angajați în experimente pentru a afla dacă merită să avanseze la stadiul studiilor clinice la pacienții umani.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...