Cancerul de colon. Leziunile canceroase și necanceroase, când intervenim chirurgical?

EXCLUSIV
Dr. Răzvan Stavri, medic specialist Chirurgie Generală, Chirurgie Oncologică, de la Spitalul Clinic Sanador, a fost invitat la Interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre cancerul de colon.  

Dr Răzvan Stavri, medic specialist Chirurgie Generală, Chirurgie Oncologică, de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat care este diferența dintre o leziune canceroasă și una necanceroasă.

"Considerăm ca tumoră belignă orice formațiune care conține celule normale ale organismului.
Cancerul este o patologie în care celula organismului suferă niște modificări ireversibile și se transformă.
Vorbim despre o leziune canceroasă în momentul în care avem o rată foarte mare de multiplicare a celulei, avem o rată de metastazare a acestor celule canceroase, în timp ce o patologie benignă implică niște structuri, câteodată anatomice normale, cum ar fi hemoroizii sau fisuri anale, care pot să dea și sângerare, și, la fel, pot să inducă în eroare clinicianul", explică medicul.

Programare Sanador

Acesta spune că, în funcție de caz, pentru anumite structuri benigne se recomandă intervenția. 

"Dacă vorbim despre polipi, se recomandă clar, excizia polipilor. În general, polopoza ar trebui tratată endoscopic. Sunt polipi benigni, majoritatea, dar un pic procent se pot transforma malign. Iar atunci este necesară, în primul, rând biopsierea și, în al doilea rând, excizia, atunci când o permite, pe cale endoscopică. Este varianta cea mai elegantă, fără intervenție, de a rezolva o problemă cu potențial de evoluție spre un cancer. Aceasta se face numai când găsim niște leziuni într-o fază curabilă", a mai spus acesta.

De asemenea, acesta explică faptul că există mai multe abordări ale intervențiilor. 

 

"Există câteodată situații când și acești polipi pot fi abordați laparoscopic. Dacă excizia nu se poate face endoscopic în condiții de siguranță, atunci strategia este combinată. Se alege o variantă de abordare combinată, endoscopic-laparoscopic sau endoscopic - clasic.

De cele mai multe ori, intervenția chirurgicală este cu viză curativă. Asta când vorbim de o intrvenție chirurgicală în stadiile incipiente. Indiferent dacă ea se realizează, pe cale clasică, laparoscopică sau robotică, ea are rolul de a înlătura segmentul de tub digestiv afectat, în limite d e siguranță, cu margini de rezecție negative, să nu avem celule tumorale restante, la nivelul piesei de rezecție, și cu țesutul limfo ganglionar adiacent acestei tumori", subliniază acesta. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel