Cancerul colorectal: vitamina D poate reduce riscul de îmbolnăvire

Carența de vitamina D pare să crească riscul de a face cancer colorectal la vârste mai tinere, cel puțin asta reiese dintr-un studiu recent pe această temă. 

Cancerul colorectal este una dintre formele de cancer care produc cele mai multe decese, an de an. În Statele Unite este a treia cauză principală de decese cauzate de cancer la bărbați și la femei.

Potrivit unui nou studiu publicat în revista Gastroenterology, o dietă bogată în vitamina D este legată de un risc redus cu aproape 50% de a dezvolta cancer colorectal sau polipi de colon precanceroși la femeile tinere.

Tamar Samuels, dietetician înregistrat și cofondator al Culina Health, spune că noul studiu „a analizat relația dintre starea vitaminei D și cancerul colorectal cu debut precoce în rândul femeilor înscrise în studiul Nurses Health II și a constatat că participanții cu aporturi mai mari de vitamina D au avut un risc mai scăzut de apariție precoce a cancerului colorectal. ”

Vitamina D poate reduce riscul de cancer colorectal

Cercetările anterioare au arătat o legătură între nivelul normal de vitamina D și un risc redus de cancer colorectal (CRC) . Cu toate acestea, lipsesc datele privind populațiile mai tinere. În plus, o cantitate mare de date disponibile evidențiază relația pozitivă dintre o stare nivelul suficient de vitamina D și nu neapărat aportul alimentar de nutrienți.

Utilizând date de la peste 90.000 de femei înscrise în Nurses ’Health Study II, cercetătorii de la Harvard T.H. Școala de sănătate publică Chan și alte instituții au analizat dietele, stilurile de viață și istoricul medical al femeilor care au asistență medicală cu vârsta cuprinsă între 25 și 42 de ani.

Cercetatorii au evaluat dacă există o asociere între aportul total de vitamina D și riscurile de debut precoce al cancerului colorectal și precursori.

Rezultatele studiului au arătat că un aport total mai mare de vitamina D a fost semnificativ asociat cu un risc redus de debut precoce al cancerului colorectal - mai ales atunci când se compară cei care au luat cel puțin 450 UI comparativ cu cei care au luat mai puțin de 300 UI pe zi.

În cele din urmă, administrarea a cel puțin 300 UI de vitamina D pe zi a dus la o reducere cu aproape 50% a riscului de cancer colorectal în rândul femeilor în vârstă de sub 50 de ani.

Alocația dietetică recomandată (ADR) a vitaminei D este de 600 UI pentru femeile adulte cu vârsta sub 70 de ani - dublul cantității care s-a dovedit a avea un efect pozitiv asupra riscului de CRC la femeile mai tinere.

Sursa vitaminei D, importantă

Descoperirile au indicat că obținerea vitaminei D din surse naturale, mai degrabă decât din suplimente, pare să ofere un beneficiu mai mare. Studiul nu a găsit o asociere semnificativă între aportul de vitamina D și riscul de cancer colorectal după vârsta de 50 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel