Cancerul colorectal - 7 factori de risc. La ce să fii atent dacă ai sub 50 de ani

cancerul colorectal - FOTO: Freepik
Cancerul colorectal este o boală în care celulele anormale se dezvoltă în colon sau rect, părți ale sistemului digestiv. Apariția acestuia depinde și de stilul de viață. La ce să fii atent.

Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, potrivit OMS. În 2020, au fost diagnosticate aproape 2 milioane de cazuri. Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, conducând la aproape 1 milion de decese pe an. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că există tehnici de screening eficiente care ar putea reduce numărul de decese cauzate de această boală.

Șapte factori care contribuie la apariția cancerului colorectal

Cei șapte factori care îți cresc riscul de cancer colorectal dacă ai sub 50 de ani, potrivit unui studiu important. Cercetătorii de la Universitatea din Indiana au depistat șapte factori de risc pentru boală. 

Studiul a analizat 3.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani, dintre care o cincime aveau cancer. Oamenii de știință au dezvăluit cei șapte factori care îi expun pe bărbații tineri la un risc mai mare de cancer de colon - în timp ce experții se străduiesc să afle care este cauza creșterii numărului de cazuri de boală.

Considerată odinioară o boală a persoanelor în vârstă, în ultimii ani a avut loc o dublare misterioasă a cazurilor de cancer de colon în rândul adulților tineri.

Cercetătorii de la Universitatea din Indiana au analizat fișele medicale a 3.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani - dintre care o cincime au fost diagnosticați cu cancer de colon.

Studiul, publicat recent în revista Cancer Prevention Research, a analizat dosarele electronice de sănătate ale bărbaților din centrele medicale și bazele de date ale veteranilor, potrivit Daily Mail.

Pentru a determina cine era cel mai expus riscului de cancer de colon cu debut precoce - atunci când cancerul apare înainte de vârsta de 50 de ani - cercetătorii au analizat dosarele medicale în raport cu 67 de factori - inclusiv dieta, statutul de fumător și dacă bărbații luau sau nu medicamente fără prescripție medicală.

Vezi și: Ce se întâmplă când încălzești mâncarea în materialele plastice la cuptorul cu microunde. Ce substanțe sunt eliberate și care sunt riscurile

Care sunt cei 7 factori

Dintre toți factorii, oamenii de știință au găsit șapte care au crescut semnificativ riscul bărbaților. Aceștia au fost:

- vârsta înaintată (între 35 și 49 de ani);

- consumul de alcool;

- o coplată de asigurare ridicată;

- faptul de a avea o rudă de gradul întâi sau doi, cum ar fi un părinte, un frate sau o mătușă, cu cancer de colon;

- faptul de a avea o povară mare a bolii, cum ar fi faptul de a fi fumător;

- faptul de a nu utiliza în mod regulat statine sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina sau ibuprofenul.

Dr. Thomas Imperiale, gastroenterolog la universitate și autorul principal al studiului, a declarat că rezultatele nu sugerează ca toți bărbații tineri să înceapă să ia AINS sau statine în mod regulat, deoarece există riscul unor efecte secundare, cum ar fi afectarea rinichilor.

”să se uite la ceilalți cinci factori pentru a vedea care ar putea să le crească riscul. Acest studiu este important, deoarece pune pe masă pentru a se lua în considerare depistarea persoanelor care au mai puțin de 45 de ani - sub vârsta recomandată pentru depistarea cancerului colorectal - și, eventual, cum să se facă acest lucru.

Știm că numărul de cazuri de cancer de colon la vârste mai tinere este în creștere, deși riscul absolut este încă mult mai mic chiar și la grupa de vârstă cuprinsă între 45 și 54 de ani.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să încercăm să identificăm persoanele mai tinere cu risc mai mare pentru a le supune unui screening.

Medicii ar putea avea o discuție cu un pacient și să spună că, deși recomandările de screening nu intră în vigoare până la vârsta de 45 de ani și nu aveți antecedente familiale, aveți anumiți factori de risc. Ați putea lua în considerare un test de screening neinvaziv?”, a spus dr. Thomas.

Vezi și: De ce nu este bine să sari peste un periaj dentar. Detaliul dezgustător care te va pune pe gânduri

Cancerul colorectal, incidență mai mare în familiile cu antecedente

Cercetătorii au descoperit că bărbații care au avut o rudă cu cancer de colon au fost de peste două ori mai predispuși decât colegii lor să dezvolte boala.

Consumul curent de alcool a crescut riscul cu 75% iar faptul de a avea o coplată de asigurare ridicată a crescut probabilitatea cu 61%. O povară mare a bolii a crescut riscul cu 15%, în timp ce o vârstă puțin mai înaintată a crescut riscul cu 9%.

Cercetătorii au sugerat că administrarea regulată de AINS și statine poate reduce riscul de cancer deoarece acestea afectează producția de prostaglandine - un hormon implicat în inflamație - în celulele care căptușesc colonul.

Consumul de alcool poate crește riscul prin deteriorarea celulelor din colon și modificarea microbiomului intestinal. O coplată de asigurare ridicată este un factor de risc, deoarece îi face pe oameni mai puțin predispuși să solicite asistență medicală, au spus ei.

Vezi și: Ce droguri au fost găsite la UNTOLD și ce efecte dau. Medicamente cu prescripție medicală, folosite de tineri. Cristian Paparau: Creează o distorsiune a percepției

Cum se dezvoltă cancerul colorectal

Cancerul de colon începe, de obicei, ca o creștere mică numită polip pe mucoasa interioară a colonului. În timp, celulele din acești polipi încep să crească necontrolat, ceea ce duce la apariția cancerului de colon.

Adesea, persoanele cu cancer de colon nu prezintă simptome până în stadii mai avansate - când boala este mai greu de tratat - motiv pentru care medicii îndeamnă pe toată lumea, în special pe bărbații tineri, să se supună unui screening la fiecare zece ani, începând cu vârsta de 45 de ani.

Simptomele acestui tip de cancer includ sângerare rectală sau sânge în scaun, pierderea în greutate fără a încerca, disconfort abdominal continuu și o schimbare a obiceiurilor intestinale.

În anii 1990, doar 11% din cazurile de cancer colorectal se înregistrau în rândul persoanelor cu vârsta mai mică de 55 de ani. Dar cazurile s-au mai mult decât dublat, persoanele din această grupă de vârstă reprezentând acum o cincime din toate diagnosticele noi, potrivit celor mai recente date din 2021.

Dacă este depistat în stadii incipiente, înainte de a se răspândi în alte zone ale corpului, organizația caritabilă Fight Colorectal Cancer afirmă că nouă din zece pacienți cu cancer de colon vor trăi mai mult de cinci ani de la diagnosticare.

Dar, în cazul în care cancerul nu este detectat până în stadiul trei - când s-a răspândit în alte zone ale corpului - acest procent scade la 71%. În stadiul patru, doar 14 la sută dintre pacienți trăiesc încă cinci ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel