Generația Z și tinerii Millennials...
Analizând datele de sănătate publică, la nivel național, cercetătorii de la Centrul din SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au constatat că, în perioada 1999-2015, ratele de incidență a cancerului uterin au crescut cu 12 la sută, adică în medie, aproximativ 0,7% pe an. Mai mult de două treimi (68%) dintre cazuri au implicat cancere endometrial, adică la mucoasa uterului.
Cu toate acestea, cancerul uterin este adesea vindecat dacă este detectat devreme, dar detectarea tardivă înseamnă adesea că tumora s-a răspândit și poate deveni fatală. Conform noului studiu al CDC, decesele cauzate de cancerul uterin au crescut, de asemenea, în mod constant, cu o medie de 1,1% pe an.
„Asta înseamnă că între 1999 și 2016, ratele de mortalitate la cancerul uterin au crescut cu 21%", au notat cercetătorii conduși de de. S. Jane Henley, de la Departamentul de Prevenire și Control al Cancerului din CDC.
De ce această creștere? Un expert are o teorie
„În general, cancerele uterine sunt rezultatul excesului de estrogeni circulanți care apar atunci când o femeie este supraponderală și a terminat menopauza", a spus dr. Benjamin Schwartz. El conduce secția de obstetrică și ginecologie de la Spitalul Northwell Health's Southside din Bay Shore, New York.
„Deoarece epidemia de obezitate s-a agravat de-a lungul anilor studiați, nu este o surpriză că incidența cancerului uterin a continuat să crească", a spus Schwartz.
Henley și echipa de la CDC au fost de acord. Femeile supraponderale sau obeze „sunt de aproximativ două până la patru ori mai susceptibile de a dezvolta cancer endometrial comparativ cu femeile cu greutate sănătoasă", au subliniat ei.
Noul raport arată că unele grupuri au fost afectate mai mult de cancerele uterine decât altele. În special, femeile de culoare au avut o creștere mult mai mare a cazurilor decât populația generală - o creștere anuală de 2,4%, ajungând la o creștere totală de 46% a cazurilor între 1999 și 2016. Rata pentru femeile hispanice au fost, de asemenea, semnificativ mai mare decât media, a constatat raportul.
Din nou, obezitatea poate fi un factor, a punctat grupul lui Henley. În timp ce statisticile 2013-2016 au arătat că 40% din toate femeile din SUA sunt obeze, proporția e mai mare - 56% - în rândul femeilor negre și 49% în rândul hispanicelor, au remarcat cercetătorii.
Toate aceste lucruri înseamnă că eforturile de sănătate publică ar trebui îndreptate spre a ajuta femeile să atingă și să mențină o greutate sănătoasă făcând, totodată, suficientă activitate fizică, iar asta ar duce la reducerea numărului cazurilor de cancer uterin, a spus echipa CDC.
Apoi, detectarea din tip a acestor tipuri de cancer ar ajuta la salvarea de vieți. Studiul a constatat că în timp ce 8% dintre tumorile uterine au fost în general detectate numai după ce s-au răspândit în alte țesuturi, acest număr s-a dublat la 16% în rândul femeilor negre.
Aceasta ar fi putut duce la aproape o dublare a cancerelor uterine fatale în rândul femeilor de culoare. În medie, 5 din 100.000 de femei din SUA mor acum din cauza cancerului uterin, a constatat studiul, însă rata pentru femeile de culoare este de 9 din 100.000.
„Datele arată clar că cu cât cancerul este descoperit mai devreme, cu atât este mai ușor să fie vindecat", a arătat Schwartz.
Anumite simptome pot atenționa femeile că au o problemă
Potrivit cercetătorilor CDC, „un important simptom precoce al cancerului uterin este sângerarea vaginală anormală, incluzând sângerări între menstruații sau după sex sau orice sângerare neașteptată după menopauză". Acest simptom apare în 9 din 10 cazuri de cancer uterin, au spus ei.
Dr. Jennifer Wu, obstetrician-ginecolog la Spitalul Lenox Hill din New York City, a explicat pentru medicinenet.com că pacientele trebuie să discute întotdeauna despre sângerarea uterină anormală cu medicii lor. Și, în ciuda numărului în creștere de cazuri, Wu a subliniat că noile tratamente fac cancerul uterin mult mai puțin letal decât înainte.
„Tratamentele pentru cancerul uterin s-au îmbunătățit", a spus Wu. „Cancerul uterin poate fi tratat cu o intervenție chirurgicală minim invazivă, cum ar fi laparoscopie și chirurgie robotică, iar pacienții pot avea recuperări mai rapide de la aceste tipuri de intervenții chirurgicale".
Noua cercetare a fost publicată pe 7 decembrie în Jurnalul CDC „Morbiditatea și mortalitatea" (Morbidity and Mortality Weekly Report). Studiul, integral, poate fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Alimentația în sezonul rece poate fi...