Testul care îți arată dacă ai cancer pulmonar. Care e cauza și care e primul semn pe care să nu-l ignori. Natalia Motaș: Îmi pare rău să spun. E parșiv ca boală

cancer pulmonar - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Care e testul care îți arată dacă ai cancer pulmonar, care sunt primele simptome ale cancerului de plămâni și care e sunt principalele cauze.

Plămânii sunt două organe spongioase, situate în piept, care absorb oxigenul atunci când inspirați și eliberează dioxid de carbon atunci când expirați.

Cancerul pulmonar este principala cauză a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial.

Deși persoanele care fumează au cel mai mare risc de cancer pulmonar, această boală poate apărea și din alte cauze, inclusiv la persoanele care nu au avut nicio legătură cu fumatul.

Invitată la emisiunea Academia de Sănătate, Natalia Motaș, medic primar chirurgie toracică, cu competență în endoscopie bronșică, la Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" București - Clinica de Chirurgie Toracică, ne-a vorbit despre cancerul la plămâni și despre cât de frecventă este această boală în România.

"Îmi pare rău să spun că ne confruntăm din ce în ce mai des. Vin din ce în ce mai mulți pacienți și vin în stadii din ce în ce mai grave.

Vin și în stadii incipiente care apar la pacienți din ce în ce mai tineri și nu putem să ne gândim la ce anume cauzează această explozie de noi cazuri și de cazuri avansate. Ne putem gândi noi, ca specialiști în acest domeniu, la fumat.

În continuare, fumatul face victime în rândul populației însă o altă cauză bine cunoscută este poluare atmosferică. Este un lucru cert, știut și de acest fapt nu putem scăpa așa ușor", a declarat medicul Natalia Motaș, în exclusivitate pentru DC Medical.

Medicul Natalia Motaș spune că un factor de risc al cancerului pulmonar este bronhopneumonia obstructivă cronică, o boală a fumătorului. Aceasta, alături de factorii amintiți, duce la "o rețetă nefericită pentru incidență crescută de cancer bronhopulmonar".

Medicul spune că, potrivit studiilor, Bucureștiul este un oraș foarte poluat.

"Locuim într-unul dintre cele mai poluate orașe din Europa și probabil că de aceea și numărul de cazuri de aici este destul de mare în rândul pacienților cu cancer pulmonar. Și probabil că aceasta este cauza care face ca această maladie să apară la oameni din ce în ce mai tineri. Nu mai ținem cont de sex masculin sau feminin", a mai spus ea.

Testul simplu care-ți arată dacă ai cancer pulmonar

 

Mai mult, medicul ne-a vorbit și despre cum poate fi depistat precoce cancerul pulmonar în rândul românilor. Întrebată dacă diagnosticare într-un stadiu incipient al cancerului pulmonar asigură o supraviețuire la peste 5 ani chiar spre 90% și cum ar putea fi diagnosticat precoce, Natalia Motaș spune că: "În primul rând, un program național de screening ar fi de mare folos, dar ce putem face la nivel de unitate și la nivel de pacient. O radiografie toracică anuală la pacienții expuși riscului și în mod clasic pacientul expus riscului de cancer bronhopulmonar este bărbatul de peste 45 de ani, fumător".

"Aceasta este regula clasică, dar am putea extinde acest lucru și la celelalte persoane care au un risc ori fumează, ori locuiesc într-un mediu poluant, ori au avut rude care suferă sau au suferit de această maladie. Și atunci o radiografie toracică anuală nu este o expunere radiologică inutilă la radiațiile necesare pentru a face această investigație.

Orice suspiciune de nodul pe radiografie sau orice leziune care apare suplimentar pe o radiografie toracică ar trebui imediat urmată de un computer tomograf toracic", a mai spus ea.

Cancer pulmonar - simptome

În mod obișnuit, cancerul pulmonar nu prezintă semne și simptome în stadiile sale incipiente. Semnele și simptomele cancerului pulmonar apar de obicei atunci când boala este avansată.

Semnele și simptomele cancerului pulmonar pot include:

- O tuse nouă care nu dispare

- Tuse cu sânge, chiar și o cantitate mică

- Dificultăți de respirație

- Dureri în piept

- Răgușeală

- Pierderea în greutate fără să încercați

- Dureri osoase

- Dureri de cap.

Cancerul pulmonar "este destul de parșiv ca boală". E suficientă o varificare o dată pe an?

"În general, simptomatologia cancerului bronhopulmonar nu este proprie, cancerul pulmonar este destul de parșiv ca boală.

Pot apărea, în general, semne de sistem:

- oboseală

- o dispnee de efort.

Și, de obicei, acestea sunt date de boala subadiacentă, de bronhopneumopatia obstructivă cronică.

Atunci când pacientul scuipă sânge sau când face febră sau face o pneumonie care nu se remite la tratamentul normal precum un antibiotic 7-14 zile (n.r. prescris de medic), atunci deja este foarte posibil ca acest cancer pulmonar să fie într-un stadiu avansat.

Sunt rare cazurile în care un pacient scuipă sânge, are hemopftizie, iar leziunea este mică.

De obicei, hemoftizia duce pacientul la medic și acest lucru este un favorabil pentru pacient că-l aduce în fața medicului care știe ce să-i facă mai departe", a conchis medicul Natalia Motaș.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel