Cancer, protecție: virusuri aflate pe piele, care protejează de cancer

Piele
Virușii sunt cunoscuți ca potențiali provocatori ai cancerului, dar cel puțin o clasă de viruși care trăiesc în mod obișnuit pe pielea umană - așa-numitele papilomavirusuri umane cu risc redus - par să joace un rol neașteptat în protejarea noastră împotriva cancerului de piele.

Pacienții care au sistemul imunitar suprimat de boli sau terapie medicală prezintă un risc foarte mare pentru cancerele legate de infecții virale, în special carcinomul cu celule scuamoase (SCC) al pielii.

Deși studii multiple au încercat să arate o legătură între infecțiile cu papilomavirus uman (HPV) și carcinomul cu celule scuamoase, niciunul nu a reușit să demonstreze că HPV conduce, de fapt, dezvoltarea acestor cancere cutanate comune, spune Shawn Demehri, doctor în medicină, cercetător la Centrul pentru Imunologie Canceră din cadrul departamentului de dermatologie al Spitalului General din Massachusetts (MGH) și al Centrului Mng Cancer și colegii săi.

În schimb, lucrând cu modele experimentale și probe de țesuturi de cancer de piele umană, au descoperit că prezența papilomavirurilor „comensale” - forme cu risc scăzut de HPV care se află pe pielea unei majorități mari a oamenilor - pare să aibă o protecție indirectă mai degrabă, decât efecte nocive împotriva carcinomului cu celule scuamoase, conform unui nou studiu publicat în Nature.

"Aceasta este prima dovadă că virusurile comensale ar putea avea efecte benefice asupra sănătății, atât în modele experimentale, cât și la om, și se dovedește că acest efect benefic are legătură cu protecția împotriva cancerului. Rolul acestor viruși comensali, în acest caz, papilomavirusuri, este de a induce imunitatea, care astfel protejează pacienții împotriva cancerului de piele", spune el.

La pacienții cu sistem imunitar reprimat, pierderea imunității, mai degrabă decât efectele cauzatoare de cancer ale HPV-urilor este motivul creșterii de peste 100 de ori a riscului de cancer de piele, spun cercetătorii.

Noi metode de prevenire a cancerului 

Rezultatele lor sugerează o metodă nouă pentru prevenirea cancerului de piele folosind un vaccin bazat pe celule T, celulele esențiale ale sistemului imunitar care identifică alte celule ca fiind anormale sau străine și le marchează pentru distrugere.

„Vaccinurile pe bază de celule T împotriva HPV-ului comensal pot oferi o abordare inovatoare pentru a stimula această imunitate antivirală la nivelul pielii și a ajuta la prevenirea negilor și a cancerului de piele la populațiile cu risc ridicat”, scriu cercetătorii.

Ei remarcă faptul că creșterea imunității naturale împotriva HPV poate îmbunătăți și mai mult eficacitatea imunoterapiei împotriva carcinomului cu celule scuamoase, folosind inhibitori ai punctului de control imun, medicamente care iau frânele de pe sistemul imunitar și îi permit să recunoască și să distrugă celulele canceroase.

12 tulpini cu risc ridicat

Există mai mult de 100 de tulpini de HPV cunoscute, dintre care doar 12 sunt clasificate drept risc ridicat, cu unele tipuri legate de risc pentru cancerele de col uterin, vagin, vulvă, penis și anus, și altele legate de cancerele cap, gât și cavitatea bucală. Alte tipuri, precum cele studiate de Demehri și colegii lui, sunt obișnuiți în și pe corpul uman și sunt considerați că prezintă un risc scăzut de a provoca boli grave.

Demehri și colegii săi au efectuat experimente pe modele de șoareci, arătând că cei cu sistem imunitar intact și imunitate naturală împotriva papilomavirusurilor, precum și șoareci care aveau imunitate adaptativă la transferul de celule T, erau protejați împotriva cancerului de piele, atunci când erau expuși la lumina ultravioletă sau substanțe chimice cunoscute că ar duce la cancer de piele.

Ei au testat, de asemenea, probe de cancer de piele umană pentru prezența și activitatea a 25 de HPV-uri comensale cunoscute cu risc scăzut și au descoperit că activitatea virală și încărcătura virală au fost reduse semnificativ în cancerele de piele, comparativ cu pielea normală adiacentă, „sugerând o selecție imună puternică împotriva celulelor maligne ale virusului."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel