Cancer oral, simptome pe care trebuie să le știi

Foto: Pixabay
Cel mai frecvent simptom al cancerului oral este o durere în interiorul obrajilor sau a buzei, care nu va trece. Dar sunt și alte simptome importante pe care este posibil să nu observați de la început. Iată care:

Ce este cancerul oral?

Cancerul oral afectează buzele, gingiile, limba, acoperișul gurii, interiorul obrajilor sau partea moale a din interiorul gurii sub limbă. Se numește cancer orofaringian când afectează amigdalele, gâtul superior sau palatul moale, locul unde acoperișul gurii se întâlnește cu gâtul.

Care sunt simptomele?

Este posibil să nu observați nimic. Dar cel mai obișnuit simptom este o durere în interiorul obrajilor sau a buzei, care nu trece. S-ar putea să simțiți o umflătură sau să observați o bubă de culoare roșie sau albă în gură. Alte semne sunt senzația de amorțeală a gurii, durere, sângerare sau slăbiciune, precum și schimbări de voce, țiuit în urechi și o durere în gât care nu va dispărea. Dinții pot cădea, protezele se pot lărgi, fără niciun motiv clar. Dar acestea ar putea fi și semne ale unor probleme mai puțin grave. Spuneți medicului dumneavoastră dacă observați orice simptom, pentru a vă ajuta să aflați cauza.

Cine face cancer oral?

Femeile și persoanele peste 45 de ani sunt mai predispuse la cancer oral, deși se poate întâmpla la orice vârstă. Cei cu piele normală sunt mai predispuși la cancer la nivelul buzelor. Și unele studii arată că persoanele cu sisteme imunitare mai slabe, din cauza vârstei sau a unei boli cronice ori o infecție de durată, cum ar fi HIV, au mai frecvent forme de cancer oral.

Fumătorii

Aproape 90% dintre cei care fac cancer de cap sau gât, inclusiv cancer oral, sunt fumători sau fumători pasivi. Forma nu contează - ar putea fi de la țigări, trabucuri sau tutun de mestecat. Pipele pot fi vinovate, în special în zona în care buzele intră în contact cu tija acestora. Oamenii care folosesc marijuana pot fi, de asemenea, mult mai susceptibili de a face boala.

Alcoolul și cancerul oral

Alcoolul poate crește riscul de boală, în mod special dacă beți mult (mai mult de o băutură sau două pe zi) în mod regulat. Și dacă sunteți și fumător, riscul dvs. crește mai mult, mai ales după vârsta de 50 de ani.

O legătură la HPV?

În mod obișnuit, infectarea cu papilomavirusul uman (HPV) se face prin sex, inclusiv sex oral. Există multe tipuri de virus, unele dintre ele strâns legate de cancer. Există unele dovezi că infecția duce la cancer la baza limbii sau în amigdalele. Vaccinarea contra HPV poate proteja împotriva tipurilor care cauzează cancer oral, cred oamenii de știință. Pentru a reduce riscul de a obține virusul, utilizați prezervative sau baraje dentare de fiecare dată când faceți sex, recomandă medicii de la WebMD.com.

Cum se pune diagnosticul

Medicii și stomatologii descoperă de obicei cancer oral în timpul controalelor de rutină. Dacă observă semne ale unei probleme, ei vor controla cu atenție în interiorul gurii și a gâtului, uneori cu un instrument special luminat și vă pot palpa obrajii și gâtul pentru umflături sau răni. Dacă găsesc ceva, o biopsie îi va ajuta, de obicei, să confirme sau să excludă cancerul.

Biopsia

Este adesea singura modalitate sigură de a ști dacă este cancer sau nu. Medicul dvs. prelevează o mică bucată de țesut pentru a o trimite la un laborator pentru testare. Ar putea folosi un ac, un instrument de răzuire sau poate face o mică o intervenție chirurgicală pentru a tăia o bucată de țesut. Medicul dentist ar putea folosi mai întâi o metodă mai simplă și neinvazivă: o perie mică pentru a aduna celule dintr-un loc suspect. În acest caz, dacă laboratorul găsește celule canceroase, veți avea nevoie de o biopsie mai tradițională pentru a confirma diagnosticul.

Testul HPV

Medicul dvs. ar putea de asemenea să testeze țesutul de biopsie pentru HPV. Rezultatul ajută medicul să descopere amploarea cancerului și cele mai bune opțiuni de tratament. Persoanele cu cancer legate de acest virus tind să treacă mai bine de boală decât cele cu alte tipuri de cancer.

Teste de imagistică

Medicii pot folosi diferite teste pentru a se uita la organele și structurile din și în jurul gurii. Acestea includ raze X, RMN, CT, ultrasunete și PET CT. În sine, ele nu vă pot diagnostica cancerul, dar medicul dumneavoastră ar putea să utilizeze unul sau mai multe din aceste teste pentru a căuta o tumoare, a vedea cât de bine funcționează tratamentul sau a verifica dacă v-a revenit cumva cancerul.

Tratament: Operația

Este de cele mai multe ori primul tratament pe care medicii îl încearcă, mai ales atunci cand boala este în stadii incipiente. Medicul dvs. va încerca să înlăture tumora, precum și o zonă sau o margine de țesut în jurul acesteia, pentru a fi sigur că toate celulele canceroase au dispărut. În unele cazuri, aceasta ar putea însemna tăierea unei părți a limbii, a maxilarului sau a acoperișului gurii. Este posibil să aveți nevoie de mai multe intervenții chirurgicale mai târziu pentru a face aceste zone să arate și să funcționeze din nou bine.

Tratamente: Radiații și chimioterapie

Radiațiile (radioterapia) utilizează particule de energie înaltă pentru a ucide celulele canceroase sau pentru a încetini creșterea lor. În chimioterapie, medicamentele sub formă de pastile sau preparate injectabile se deplasează prin sânge pentru a distruge celulele canceroase. S-ar putea să fie nevoie de unul sau de ambele tratamente, în funcție de tipul de cancer și de cât timp l-ați avut. Chiar dacă treceți printr-o intervenție chirurgicală, este posibil să aveți nevoie de unul sau ambele tratamente pentru a vă asigura că nu va recidiva.

Cum poate fi prevenit cancerul oral?

Câteva obiceiuri sănătoase de bază vă pot reduce riscul de a face cancer oral.

- Nu stați la soare. O expunere prea mare este legată de cancerul la buze. Acoperiți-vă cu pălării și protecție solară cu SPF +15 sau mai mare, inclusiv pe buze!

- Nu fumați și limitați alcoolul!

- Spălați-vă pe dinți și mergeți la medicul stomatolog în mod regulat. Acesta va putea sesiza din timp primele semne ale cancerului oral când este mai ușor de tratat.

- Mâncați o dietă sănătoasă cu o mulțime de legume și fructe. Lipsa de vitamina A - găsită în pește uleios, lapte, ouă, spanac, morcovi și ficat de vită - ar putea duce la anumite tipuri de cancer oral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel