Cancer la copii, mecanisme de creștere și regresie tumorală

Șase copii au ajuns la spital, doi fiind găsiți cu norovirus
Tumorile din sistemul nervos periferic, cunoscute sub numele de neuroblastom, sunt unul dintre cele mai frecvente tipuri de tumori la copii. Cercetătorii au studiat acum factorii genetici din spatele diferitelor subtipuri de tumori și prognozele lor. Constatările lor permit clinicienilor să prezică cursul clinic exact al bolii, precum și să adapteze în consecință tratamentele.

În timp ce unele dintre aceste tumori, cunoscute ca neuroblastom, dispar de a sine, fără tratament, altele vor continua să crească chiar și în ciuda tratamentului intensiv. Ca parte a unui efort internațional de cercetare, cercetătorii de la Charité - Universitätsmedizin Berlin au studiat factorii genetici din spatele diferitelor subtipuri de tumori și prognozele lor.

Constatările lor permit clinicienilor să prezică cursul clinic exact al bolii, precum și să adapteze tratamentul în consecință. Studiul a fost publicat în revista Science.

Unul dintre ultimii autori ai articolului, Prof. Dr. Johannes Schulte, de la Departamentul de Pediatrie al Charité, Divizia de Oncologie și Hematologie, rezumă principalele constatări ale studiului după cum urmează: „Datele produse de lucrarea noastră ne furnizează un mijloc precis de clasificare a diferitelor fenotipuri de neuroblastom".

Mutații identificate

Lucrând împreună cu oncologii pediatri de la Spitalul Universitar din Köln, pe lângă alți colegi, profesorul Schulte a reușit să descifreze codul genetic al celulelor neuroblastomului. Cercetătorii au identificat mutații în căile de transducție a semnalului cancerului în RAS (factori de creștere) și p53 (activarea proteinelor proapoptotice) - schimbări care sunt adesea asociate cu un prognostic slab.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit, de asemenea, unele cazuri de regresie tumorală spontană la pacienții cu aceste mutații. Numai prin îmbinarea datelor genetice pe aceste căi de transducție a semnalului cancerului cu informații despre mecanismele responsabile pentru menținerea lungimii telomerilor (structuri găsite la capetele cromozomilor noștri), cercetătorii au obținut o mai bună înțelegere a mecanismelor implicate în producerea diferitor subtipuri de neuroblastom. Aceasta, la rândul ei, le-a permis să facă previziuni precise privind prognosticul bolii.

Telomerii sunt cunoscuți că acționează ca un „ceas molecular" în celulele umane. În majoritatea celulelor corpului, telomerii se vor scurta de fiecare dată când celula se împarte. Odată ce se atinge o lungime critică, celula primește semnalul pentru a opri divizarea, ducând la oprirea creșterii celulare sau moartea celulelor. Celulele stem și cele mai multe celule canceroase, totuși, au mecanisme de întreținere a telomerilor care asigură că lungimea lor rămâne la dimensiunea critică, astfel încât celulele sunt nemuritoare.

Când cresc agresiv cancerele

Cercetătorii au descoperit că tumorile neuroblastomului prezintă numai o creștere agresivă dacă aceste mecanisme de întreținere sunt prezente. S-a constatat că prognosticul este deosebit de sărac la pacienții cu mutații suplimentare care afectează căile de semnalizare a cancerului menționate mai sus.

Având în vedere că tratamentele actuale sunt ineficiente la majoritatea acestor pacienți, scopul final este de a dezvolta tratamente personalizate în loc de a aplica terapii nespecifice cu efecte secundare severe care nu vor ajuta pacientul. Interesant, în cazul pacienților fără mecanisme de întreținere a telomerilor, s-a găsit că mutațiile căilor de semnalizare a cancerului nu au nicio influență asupra prognosticului.

Mulți dintre acești pacienți prezintă regresie spontană a tumorii chiar și fără tratament, în timp ce alții au un răspuns bun la tratament, astfel încât schemele reduse cu mai puține efecte secundare pot deveni în curând fezabile.

Studiul nostru arată că activarea mecanismelor de întreținere a telomerilor joacă un rol crucial în dezvoltarea tumorilor maligne", spune prof. Schulte, într-un material dat publicității de Charité - Universitätsmedizin Berlin.

Constatările cercetătorilor oferă de asemenea o oportunitate de a explora și de a dezvolta noi abordări de tratament.

Tratamentele specifice care vizează blocarea căilor de semnalizare a cancerului și mecanismele de întreținere a telomerilor constituie o astfel de cale promisă nouă.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel