Cancer intestinal: aspirina și omega-3 reduc polipii

Vitamina D are legătură cu cancerul
Polipii depistați la pacienții cu risc de-a dezvolta cancer intestinal pot fi reduși cu ajutorul aspirinei și al omega-3 purificată, numită EPA, potrivit unui studiu. Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au constatat în urma colonoscopiei de screening că numărul polipilor prezenți în intestin la pacienții care au luat aspirină și EPA au fost reduși de la un an la altul.

Pacienții care au luat aspirină au dezvoltat mai puțini polipi în ansamblu, inclusiv în partea dreaptă a intestinului gros, partea cea mai dificil de monitorizat prin colonoscopie, iar pacienții care au luat omega-3 EPA purificat (acid eicosapentaenoic) au dezvoltat, de asemenea, mai puțini polipi, dar acest efect a fost observat numai la polipii din partea stângă a intestinului.

Studiul a urmărit pacienții, timp de un an. Subiecții au fost repartizați aleatoriu într-unul din cele patru grupuri de tratament și, în fiecare zi , timp de un an, au luat fie o tabletă de aspirină de 300 miligrame; 2 grame EPA (patru capsule); o combinație de aspirină și EPA; fie numai placebo. Pacienții care au luat aspirină au avut cu 22% mai puțini polipi la sfârșitul studiului de un an comparativ cu cei care au luat placebo. Pacienții care au luat EPA au avut cu 25% mai puțini polipi în partea stângă a intestinului comparativ cu cei care au luat placebo.

Soluții ieftine și sigure pentru pacienți

Studiul sugerează că abordarea "medicamentului de precizie" poate fi cea mai potrivită modalitate pentru prevenirea polipilor intestinali. EPA se găsește în mod natural în uleiul de pește, dar a fost administrat pacienților într-o doză mai mare decât cea prezentă în majoritatea suplimentelor de omega-3 care sunt disponibile publicului. Deși aspirina și EPA au avut efecte benefice asupra numărului de polipi, singurele combinații de aspirină și EPA păreau să aibă un efect și mai mare. Tratamentul cu aspirină și EPA a fost sigur, fără un risc crescut de sângerare.

Cu toate acestea, studiul nu a fost conceput pentru a oferi un răspuns definitiv despre tratamentul combinat si sunt necesare cercetări suplimentare pentru a testa aspirina și tratamentul EPA împreună pentru prevenirea polipilor.

"Trialul seAFOod demonstrează că aspirina și EPA au efecte preventive, ceea ce este deosebit de interesant, dat fiind faptul că ambele sunt relativ ieftine și sigure pentru pacienți. Având în vedere aceste noi dovezi, clinicienii trebuie să le ia în considerare la pacienții cu risc crescut de cancer intestinal, alaturi de supravegherea periodică prin colonoscopie”, a declarat Mark Hull, profesor de Gastroenterologie Moleculară de la Universitatea din Leeds.

În acest studiu au participat peste 700 de persoane din 53 de spitale din Anglia, toate fiind identificate ca având un risc mai mare de a dezvolta cancer intestinal după ce au avut o colonoscopie.

Colonoscopia, screening pentru cancerul intestinal

Cancerul intestinal rămâne a doua cauză majoră a deceselor survenite prin  cancer în Marea Britanie. În ciuda unui program național de screening, cancerul intestinal a înregistrat peste 16.000 de decese în Anglia și Țara Galilor în 2014.

Persoanele cu risc crescut de boală sunt monitorizate în mod regulat de specialiști care efectuează colonoscopie. În timpul investigației, specialiștii caută polipii, care de obicei sunt benigni, dar pot deveni maligni, motiv pentru care sunt eliminați.

În Anglia, colonoscopia este extinsă pentru a acoperi toată lumea de la vârsta de 50 de ani, dar și așa resursele sunt limitate în ceea ce privește investigația, în timp ce oameni cu polipi intestinali vor exista din ce în ce mai mulți, sunt de părere cercetătorii, potrivit Medicalxpress.com.

Studiul integral îl puteți citi aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel