Cancer de vezică urinară: condiția pentru ca pacientul să nu ajungă la cuțit. Bogdan Pârlițeanu: Atunci începe adevărata bătălie

Cancer de vezica urinara - Foto: Freepik @AdilMehmood
EXCLUSIV
Când se operează cancerul de vezică urinară și care sunt noutățile terapeutice. 

Cancerul de vezică urinară, cunoscut și sub numele de cancer vezical, este o afecțiune în care celulele maligne se dezvoltă în mucoasa vezicii urinare. Vezica urinară este un organ situat în partea inferioară a abdomenului, care stochează urina produsă de rinichi înainte de a fi eliminată din corp prin uretră.

Există mai multe tipuri de cancer de vezică, cele mai frecvente fiind carcinomul urotelial, denumit și carcinom de celule de translație și carcinomul cu celule scuamoase. Factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului de vezică includ fumatul, expunerea la substanțe chimice toxice, precum cele găsite în unele locuri de muncă, precum și infecții urinare recurente sau inflamații cronice ale vezicii urinare.

"În cancerul de vezică, odată diagnosticat, primul lucru care se face și standard pentru diagnostic este obținerea de diagnostic de certitudine, de material și atunci trebuie efectuat ceea ce se numește o cistoscopie, adică o investigație endoscopică a vezicii urinare. 

Așa cum există endoscopia digestivă, există și cistoscopia și automat se prelevează acele formațiuni, vor fi date la medicul anatomopatolog, el va pune diagnosticul de cancer de vezică. Noi nu avem dreptul de a spune cancer, ci vom vorbi de suspiciune.

Dar odată identificat cancerul de vezică, atunci începe adevărată bătălie", a declarat medicul Bogdan Pârlițeanu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Endoscopic sunt rezecate toate formațiunile

"Nu poate fi eliminată acea formațiune endoscopic sau atunci când se ia proba?", a întrebat Val Vâlcu.

"Atunci, endoscopic, ea se elimină. Termenul nostru se numește rezecție, chiar dacă o numim rezecție bioptică. Dacă este o singură formațiune se rezecă și se ia doar o singură formațiune sau dacă sunt multiple, sunt rezecate toate formațiunile. 

Sau în cazuri în care sunt formațiuni mari, de mari dimensiuni, infiltrative în pereții vezicali, ți se face o rezecție și cu rol bioptic și cu rol de a opri sângerarea și de a extirpa formațiunea din vezică", ne-a mai spus medicul Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic specialist urologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Condiția pentru ca pacientul să nu ajungă la cuțit

"Formațiunile vezicale sunt diagnosticate destul de frecvent ecografic, printr-o metodă veche.

Deja vorbim de 50 de ani de când există metoda asta de identificare, facilitează astfel accesul pacientului pentru soluții minim invazive, cum este această rezecție endoscopică în care tot ce se întâmplă se întâmplă endovezical, iar pacientul la finalul intervenției are doar o sondă urinară și atunci beneficiază de un avantaj de identificare precoce, de tratamente în perioada următoare.

Partea de a ajunge la cuțit este atunci când pacientul fie a neglijat anumite simptome, fie este în stadiul unei evoluții accelerate a unei cancer de vezică agresiv", a conchis medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel