Cancer de vezică avansat: studii clinice la Yale pe un posibil medicament

Cercetătorii testează un posibil medicament pentru pacienți cu cancer de vezică avansat, potrivit unui studiu de la Universitatea Yale.

Cancer de vezică, medicament? Într-un studiu în care au fost implicate mai multe instituții, coordonat de Centrul pentru Cancer din cadrul Universității Yale și Spitalul pentru Cancer Swilow, s-a creat și testat un medicament care ar putea fi un tratament eficient pentru cancerul de vezică avansat, se arată într-un comunicat al Universității Yale.

„Chiar nu am avut o altă opțiune de tratament pentru pacienții cu cancer urotelial sau de vezică urinară, așa că suntem foarte încântați de aceste constatări", afirma, în comunicat, autorul principal al studiului, medicul Daniel P. Petrylak, profesor de Oncologie, Urologie și unul dintre directorii Centrului de Cancer din cadrul Universității Yale.

Cancer de vezică, medicament: testele

Cercetătorii au creat un nou medicament numit enfortumab vedotin (EV) care, în urma testelor, a produs răspunsuri la 44% dintre pacienții cu cancer urotelial local avansat sau metastazic, pacienți tratați anterior cu chimioterapie și terapie imunitară.
Potrivit Yale, EV este un anticorp-medicament, un tip de terapie care combină un anticorp ce vizează o proteină specifică pe suprafața celulelor tumorale cu o sarcină utilă de chimioterapie puternică. Cercetătorii îl definesc "o bombă inteligentă".

Aceștia explică cum funcționează: „EV utilizează un anticorp care vizează o proteină cunoscută sub numele de Nectin-4, exprimată în nivele ridicate pe suprafața celulelor tumorale uroteliale și la niveluri scăzute ale celulelor normale. Acest anticorp este legat chimic de un agent care penetrează celula tumorală și distruge structura sa".

Cancer de vezică, medicament: testele continuă

Un studiu clinic anterior a arătat că EV ar fi sigur să se administreze pentru cei cu cancer de vezică avansat. Momentan, cercetătorii efectuează un alt studiu în care compară EV cu chimioterapie standard pentru această populație de pacienți.

Cercetătorii de la Yale au colaborat în cadrul studiului cu oameni de stiință de la mai multe instituții de cercetare: Institutul de Cancer Barbara Ann Karmanos, Institutul de Cancer Dana-Farber, Școala de Medicină a Universității John s Hopkins, Centrul de Cancer Memorial Sloan Kettering, Centrul Cancer Perlmutter, Institutul de Cancer Tisch, Centrul de Studi al Cancerului din cadrul Universității Chicago, Universitatea Washington din Seattle, două companii farmaceutice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel