Cancer de sân, mamografiile anuale reduc mortalitatea cu 60%

Mamograf
Femeile care efectuează anual mamografii își reduc riscul de mortalitate prin cancer de sân cu 60%, în termen de 10 ani de la diagnosticare comparativ cu cele care nu fac mamografii. Cercetătorii suedezi au publicat un studiu prin care demonstrează nivelul mai mic de mortalitate prin acest tip de cancer, susținând că pacientele care fac aceste investigații în fiecare an beneficiază mai mult de terapie la momentul diagnosticului.

Studiul condus de László Tabár, profesor emerit de radiologie și fostul director medical al departamentului de mamografie din cadrul Spitalului Central Falun din Suedia, a ajuns la concluzia că terapia este mai eficientă atunci când cancerele de sân sunt detectate devreme cu ajutorul mamografiei.
Tabár și colegii au analizat date din registrul suedez de cancer pentru a găsi incidența anuală și rata mortalității cancerului mamar la un grup de femei din Dalarna County, Suedia. Aceștia au calculat incidența anuală a cazurilor de cancer mamar, precum și incidența anuală a deceselor cauzate de cancerul de sân în două perioade de timp: în decurs de 10 ani și în decursul a 11-20 de ani de la diagnosticare.

Au fost incluse femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani care au făcut mamografii anuale între 1977 și 2015. În plus, datele de la femeile care nu au făcut mamografii între anii 1958-1976 (perioada de pre-screening) au fost utilizate pentru comparație. Toate pacientele au primit terapie standard în conformitate cu orientările naționale la momentul respectiv. Din 1958 până în 2015, au fost 52.438 de femei în vârstă de 40 până la 69 de ani. Din acestea, 4.513 au fost diagnosticate cu cancer mamar. 3231 au fost studiate timp de 20 de ani după diagnosticare. În această perioadă, 1061 de femei au decedat din cauza cancerului de sân în decurs de 10 ani de la diagnosticare, iar 213 au murit din cauza bolii la 11-20 de ani de la diagnosticare.

Cercetătorii au descoperit că mortalitatea în cancerul de sân în termen de 10 ani de la diagnostic în timpul perioadei de screening a fost cu 60% mai mică la persoanele care au participat la screening decât la celelalte. În termen de 20 de ani de la diagnostic, femeile care au făcut mamografii au avut un risc cu 47% mai mic.

,,Cu toate că unii consideră că progresele în terapia adjuvantă și chimioterapia sunt în principal responsabile pentru prognosticul îmbunătățit al cancerului de sân în populațiile analizate din epoca modernă, credem că este timpul să ne concentrăm atenția asupra combinației de diagnostic și tratament, în loc să le privim ca fiind independente, sau mai rău, ca interese concurente ", sunt de părere cercetătorii, potrivit HealthImaging.com.

Colegiul American de Radiologie (ACR)este de acord că "screening-ul și terapia lucrează mână în mână. Analiza anuală începând cu vârsta de 40 de ani și terapia sunt vitale pentru salvarea celor mai multe vieți", a declarat dr. Dana Smetherman, președintele Comisiei de Imagistica Sânului din cadrul ACR.

Când se recomadă mamografia

Mamografia este examinarea radiologică a sânului, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii acestuia. Poate fi utilizată ca instrument de screening pentru a detecta cancerul de sân incipient, la femeile care nu se confruntă cu nici un simptom, dar poate fi folosită și la diagnosticarea bolilor de sân la femeile care prezintă deja modificări la nivelul sânului.

Se indică efectuarea acestei examinări ca metodă de screening la femeile sănătoase, pentru a depista cancerele în faza incipientă, la femeile cu istoric familial de cancer mamar sau ovarian, pentru evaluarea simptomelor care prezintă dureri, scurgeri mamelonare, retracții tegumentare sau mamelonare, noduli palpabili și pentru monitorizarea unei anomalii găsite la o mamografie precedentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel