Cancer de prostată, un soft care îl depistează

consultatie medicala
Un sistem software inteligent artificial (AI) poate ajuta medicii să îmbunătățească detectarea cancerului de prostată prin reducerea numărului de cazuri neidentificate, potrivit unui studiu.

Dezvoltat de cercetătorii de la University College London, sistemul utilizează învățarea automată bazată pe AI și procesarea avansată a imaginilor RMN ale pacienților și creează modele 3D ale prostatei, identificând în același timp malignitățile. Modelul este apoi fuzionat cu imaginile provenite de la ultrasunete în timpul biopsiei și îi ajută pe chirurgi să țintească zonele afectate în timpul operației.

Pentru studiu, 129 de pacienți cu cancer de prostată au fost examinați și supuși biopsiilor. Într-un lot de pacienți s-a folosit noul soft, SmartTarget și în celălalt chirurgii au putut vizualiza numai RMN-urile. 93 tipuri de cancer de prostată au fost depistate cu ajutorul cele două strategii combinate, fiecare din ele găsind doar 80 de cancere.

,,Detectarea cancerului de prostată se îmbunătățește în ultimii ani și această tehnologie împinge știința în continuare, permițând clinicienilor să identifice foarte rapid cancerul de prostată, astfel încât pacienții pot avea acces la un tratament corect suficient de devreme", a declarat dr. Hashim Ahmed, președintele Colegiului Imperial de Urologie din Londra, co-autor al studiului.

De la descoperirile lor, cercetătorii au sugerat că examinarea vizuală a scanărilor RMN ar trebui să fie folosită împreună cu SmartTarget, deoarece chirurgii ar putea să adune mai exact informații despre dimensiunea, forma și localizarea tumorilor de prostată în timpul biopsiei, care altfel este invizibilă la ultrasunete. Mai mult, software-ul poate reduce numărul de biopsii al unui pacient și poate reduce operațiile inutile cauzate de supradiagnosticare, după cum informează HealthImaging.com.

,,Software-ul oferă [chirurgilor] o țintă clară. Deoarece biopsiile vizate de RMN necesită un grad foarte ridicat de expertiză și experiență, sperăm că imaginile afișate de SmartTarget vor ajuta la punerea diagnosticului de cancer de prostată cu o precizie ridicată la o gamă mult mai largă de pacienți și spitale ", a declarat dr. Dean Barratt, autorul și inventatorul sistemului SmartTarget.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel