Cancer, ceasul biologic poate opri creșterea celulelor canceroase

Oamenii de știință promovează o zonă în plină dezvoltare a cercetării: transformarea ritmului circadian al organismului împotriva cancerului. Ei spun că un nou medicament are potențialul de a opri creșterea celulelor canceroase prin stingerea ceasului biologic al celulelor.  

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la USC Michelson Centrul de Bioscience Convergent și Institutul de BioMolecule Transformative (ITbM) al Universității Nagoya, pe celulele canceroase de la nivelul rinichilor umani și pe șoarecii cu leucemie mieloidă acută.

Întreruperea somnului și a altor elemente ale ritmului circadian uman poate dăuna sănătății. Același lucru este valabil și pentru ceasul circadian al celulelor. Dacă cercetătorii ar putea perturba ceasul circadian al celulelor canceroase, teoretic, ar putea să le omoare. Ei au descoperit că o moleculă numitî GO289 vizează o enzimă care controlează ritmul circadian al celulei. Această interacțiune medicament-proteină întrerupe apoi funcțiile altor patru proteine care sunt importante pentru creșterea și supraviețuirea celulelor. De fapt, GO289 poate bloca ceasul circadian al celulei, încetinind ciclurile sale. Și poate face acest lucru cu un impact redus asupra celulelor sănătoase.

GO289 a părut să încetinească ceasul circadian al tumorilor, deoarece vizează o enzimă numită CK2. Pentru a vedea dacă GO289 a împiedicat în mod constant alte tipuri de cancer în același fel, oamenii de știință au testat apoi celulele canceroase din rinichi umane. Apoi au studiat și șoarecii cu leucemie mieloidă acută și au descoperit că GO289 a afectat în mod specific metabolismul celulelor canceroase și alte funcții legate de circadian care, în mod normal, ar permite cancerului să crească și să se răspândească.

,,În unele forme de cancer, boala preia mecanismul ceasului circadian și îl folosește pentru scopul rău de a se ajuta să se dezvolte. Cu GO289, putem interfera cu aceste procese și putem opri creșterea cancerului. Acest lucru ar putea deveni o armă eficientă nouă care ucide cancerul", a spus Steve Kay, director la USC Michelson Center și USC Provost, profesor de Neurologie, inginerie biomedicală și științe biologice, potrivit Medicalxpress.com.

Studiul integral îl puteți citi aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel