Cafeaua, impact asupra funcției tiroidiene. Dr. Ruxandra Dobrescu: Este important să păstrăm un echilibru în toate, inclusiv când vine vorba de cafea

cafeaua - FOTO: Freepik@AzurAgency
Cafeaua, băutura preferată a dimineții pentru milioane de oameni, poate aduce nu doar un boost de energie, ci și întrebări legate de sănătate, în special pentru cei cu afecțiuni tiroidiene. Cât de indicată este în cazul persoanelor cu probleme tiroidine. Ce trebuie să știi.

Vezi și: Glifosatul, pericolul ascuns din farfurie. Erbicidul care duce la cancer și alte boli. Dr. Răzvan Vintilescu: Se comportă ca un intrus invizibil. Provoacă daune pe termen lung

Cafeaua este, fără îndoială, un ritual matinal pentru mulți dintre noi. Această băutură îndrăgită ne ajută să ne trezim și să ne pregătim pentru o zi plină de provocări. Dar, când vine vorba de sănătate, mai ales în cazul problemelor tiroidiene, este esențial să ne punem câteva întrebări: Este permis consumul de cafea? Face bine sau face rău?

Cofeina, efecte

Cafeina, principalul ingredient activ din cafea, are un impact pozitiv asupra capacității de concentrare, energiei și timpilor de reacție. Aceleași efecte benefice pot fi observate și în cazul ceaiului verde sau negru, dar și al băuturilor energizante care conțin cafeină. Totuși, pentru persoanele cu afecțiuni tiroidiene, consumul de cafea trebuie gestionat cu atenție, potrivit dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog.

"Pentru marea majoritatea dintre noi cafeaua este drogul preferat al dimineții care ne ajută să deschidem ochii și să ne apucăm de treabă cât de cât coordonat! De ce se întâmplă asta?

Pentru că datorită cafeinei devenim mai ușor atenți, ne crește capacitatea de concentrare și nivelul de energie, scad timpii de reacție și chiar se îmbunătățesc unele performanțe cognitive! Același lucru se întâmplă după consumul de ceai verde sau negru sau după băuturi energizante care conțin cafeină!

Ok, dar dacă avem probleme cu tiroida, putem să bem cafea? DA, sigur! Dar cu moderație, ca orice lucru în viață! Și sunt câteva lucruri la care trebuie să fim atenți", arată dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, într-o postare pe Facebook.

Vezi și: Glaucomul, hoțul tăcut al vederii. Care sunt primele semne și când trebuie operat

Cafeaua și hipotiroidismul

Pentru cei care suferă de hipotiroidism, medicii recomandă ca administrarea Euthyroxului, medicamentul utilizat frecvent în aceste cazuri, să fie realizată cu cel puțin 30 de minute înainte de consumul de cafea. Cafeina poate reduce absorbția acestui medicament, iar acest lucru poate afecta eficiența tratamentului.

"Dacă avem hipotiroidism – trebuie să avem grijă să ne înghițim tableta de Euthyrox cu cel puțin jumătate de oră înainte de prima cafea, deoarece cafeina scade absorbția Euthyroxului!", mai notează dr. Ruxandra Dobrescu.

Vezi și: Evoluția bolii Alzheimer în două faze distincte: inflamație și degenerare neuronală

Tiroida - FOTO: Freepik@revengestudio

Cafeaua și hipertiroidismul

În cazul hipertiroidismului, este recomandat să se evite cafeaua și băuturile energizante până când funcția tiroidiană este corect echilibrată prin tratament. Excesul de hormoni tiroidieni poate provoca agitație, iar cafeina poate amplifica simptomele precum palpitațiile și starea de anxietate. După stabilizarea funcției tiroidiene, cafeaua poate fi reintrodusă în dietă, dar cu moderație.

"Dacă avem hipertiroidism – e bine să evităm cafeaua și băuturile energizante (sau să bem cafea decofeinizată) până reușim să echilibrăm corect tiroida pe tratament.

Oricum suntem agitați de la excesul de hormoni tiroidieni iar cafeina agită și ea și ar putea să apară sau să se agraveze palpitațiile, starea de anxietate sau agitație. După ce funcția tiroidiană este corect echilibrată pe tratament putem să reluăm obiceiul cafelei, evident cu moderație!

Putem bea cafeaua simplă sau cu lapte/ frișcă, îndulcită sau nu, după cum ne place! Dar trebuie să avem grijă să evităm zahărul dacă avem și diabet.

Este important să păstrăm un echilibru în toate, inclusiv când vine vorba de cafea! Două cafele/zi conțin aproximativ 280 mg cafeină, adică un consum moderat și nu reprezintă o problemă! Atenție însă! Nicio găleată de cafea nu poate înlocui o noapte întreagă de somn adevărat! Excesul de cafeină (din cafea, ceai sau energizante) creează agitație, poate duce la atacuri de panică și insomnie, chiar la persoane perfect sănătoase!

Atenție la excesul de cafeină și la persoanele cu boli de inimă și hipertensiune! Poate crește valorile tensiunii arteriale și să ducă la palpitații", arată dr. Rauxandra Dobrescu, medic endocrinolog, într-o postare pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel