Cafeaua, efecte la care nu te-ai fi gândit. Cum îți afectează somnul

Cafeaua, băutura pe care toată lumea o consumă, are o serie de efecte în organism la care nu te-ai fi gândit. Poate accentua oboseala sau poate deteriora somnul.

Cofeina este o substanță comună, cunoscută pentru că stimulează sistemul nervos. Când intră în organism, cofeina crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, crescând nivelul de energie și îmbunătățind starea de spirit. Acționează rapid, iar mulți oameni observă efectele în câteva minute. Acestea durează până când organismul metabolizează complet substanța, iar durata depinde de mai mulți factori, scrie medicalnewstoday.com.

Fiecare persoană va simți efectele diferit, iar la unele poate dura mai mult decât la altele. Persoanele care sunt însărcinate sau întâmpină dificultăți de somn trebuie să fie atente la momentul administrării cofeinei și poate că ar trebui să o evite.

Efectul ar putea fi mai mare asupra persoanelor care prezintă sensibilitate la cofeină, care  are un timp de înjumătățire de aproximativ cinci ore. Adică, după un consum de 40 de miligrame de cofeină, după cinci ore vor mai fi în orgnism 20 de mg.

Cofeina ajunge la un nivel de vârf în intervalul de aproximativ 15-45 de minute de consum, după care este metabolizată rapid de către ficat.

Majoritatea oamenilor observă cele mai puternice efecte în acest timp, iar mulți se declară nervoși, au nevoie de a urina și au izbucniri bruște de energie. Aceste simptome tind să dispară pe măsură ce cofeina începe să se descompună.

Efectele pot dura până a doua zi

Pe măsură ce corpul devine rezistente, persoanele care consumă regulat cofeină încep să nu mai simtă efectele. Cu toate acestea, pentru cineva care este foarte sensibil la cofeina, efectele pot persista ore întregi, sau până a doua zi.

Nu există o limită de timp stabilită. Durata efectelor depinde de doza și de factorii personali, incluzând vârsta, greutatea corporală și cât de sensibilă este o persoană la cafeină.

Chiar cafeaua decofeinizată conține o anumită cofeină, iar persoanele care sunt foarte sensibile la cofeină ar trebui să o evite. Cofeina este, de asemenea, un ingredient obișnuit în pilulele de scădere în greutate și în medicamentele pentru dureri de cap.

Băuturile energizante au niveluri mai ridicate de cafeină decât ceaiul sau cafeaua.

Cofeina poate deteriora somnul

Efectele generale ale cofeinei pot dura toată ziua. Subtanța poate persista în organism și poate avea consecințe subtile, chiar și după ce efectele vizibile au fost estompate.

Cofeina poate duce la căderea calității somnului și chiar poate perturba modelele de somn, în funcție de sensibilitatea persoanei și de cât de mult a consumat.

Majoritatea adulților pot consuma în siguranță 200-300 mg pe zi, dar depășirea acestei cantități poate duce la probleme de somn.

Cafeaua în exces are efecte neplăcute

Dacă suspectați că aportul lor de cofeină vă provoacă nopți nedormite, ar trebui să reduceți consumul până când stabliți limita potrivită.

De asemenea, poate ajuta practicarea tehnicilor de relaxare înainte de culcare, cum ar fi exerciții de yoga sau exerciții de respirație.

Cofeina poate fi un stimulent util, dar consumul excesiv poate masca tulburările de somn. Oamenii care au nevoie de cafea sau de ceai să se trezească în fiecare dimineață pot compensa, involuntar, problemele de somn.

Faceți-vă un program regulat de somn, încercând să vă culcați aproximativ la aceeași oră în fiecare seară. De asemenea, ora de trezire ar trebui să fie aproximativ aceeași în fiecare dimineață. Acest lucru vă poate ajuta organismul să se regleze și reduce nevoia de stimulente cum ar fi cafeina.

Poate agrava unele stări

Persoanele care suferă de afecțiuni renale sau hepatice pot descoperi că starea lor de sănătate se agravează atunci când beau cafe.

În unele cazuri, cofeina poate agrava starea de oboseală. Dacă vă simiți epuizat, puteți beneficia mai mult de un pui de somn sau practicarea unei tehnici de relaxare.

Cofeina poate da dependență, iar renunțarea la cafea poate crea unele simptome precum oboseala generală, iritabilitate, dureri musculare, greață sau stomac deranjat, lipsă de concentrare, dureri de cap sau migrene.

Aceste simptome se pot estompa atuni când reluați consumul de cafea. Simptomele de sevraj trec, adesea, în câteva zile. În loc să renunți brusc, ar fi mai bine să reduceți treptat aportul de cafeină până când poate fi eliminat fără simptome.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel