Bolile zoonotice, ce sunt și cum se transmit. Ce rol au animalele

bolile zoonotice - FOTO: Freepik
Bolile zoonotice sunt cauzate de germeni care se răspândesc între animale și oameni.

Bolile zoonotice sunt predominante pe plan mondial. Acestea pot fi cauzate de către virusuri, bacterii, ciuperci. Infecţiile pe care aceşti patogeni le pot cauza pot avea grave diferite de severitate, pornind de la simptome uşoare şi ajungând chiar şi la moarte.

Experţii estimează că aproximativ 60% dintre maladiile infecţioase de care putem suferi pot fi răspândite de către animale şi, mai important, trei din patru noi tipuri de infecţii îşi au originea în animale, notează CDC.

Animalele, parte din viața noastră

Animalele oferă multe beneficii oamenilor. Mulți oameni interacționează cu animalele în viața lor de zi cu zi, atât acasă, cât și departe de casă. Animalele oferă hrană, fibre, mijloace de subzistență, călătorii, sport, companie și educație pentru oamenii din întreaga lume. Milioane de gospodării din Statele Unite au unul sau mai multe animale de companie, mai notează CDC.

S-ar putea să intrăm în contact cu animale fie în mediul urban, fie în mediul rural, în timpul călătoriilor, în timp ce vizităm exponate de animale sau în timp ce ne bucurăm de activități în aer liber.

Cu toate acestea, animalele pot transporta uneori germeni dăunători care se pot răspândi la oameni și pot provoca boli – acestea sunt cunoscute sub numele de boli zoonotice sau zoonoze. Bolile zoonotice sunt cauzate de germeni nocivi, cum ar fi virusuri, bacterii, paraziți și ciuperci. Acești germeni pot provoca multe tipuri diferite de boli la oameni și animale, variind de la boli ușoare la boli grave și chiar moarte.

Vezi și: Ora de iarnă 2022. Dormim mai mult, dar cu ce preț. Leca, despre persoanele cele mai afectate: Ține de noi să acceptăm că timpul se schimbă

Bolile zoonotice, frecvente

Animalele pot apărea uneori sănătoase chiar și atunci când poartă germeni care îi pot îmbolnăvi pe oameni, în funcție de boala zoonotică. 
Bolile zoonotice sunt foarte frecvente. Oamenii de știință estimează că mai mult de 6 din fiecare 10 boli infecțioase cunoscute la oameni pot fi răspândite de la animale, iar 3 din fiecare 4 boli infecțioase noi sau emergente la oameni provin de la animale.

Cum se răspândesc germenii între animale și oameni

Din cauza legăturii strânse dintre oameni și animale, este important să fiți conștienți de modalitățile comune prin care oamenii se pot infecta cu germeni care pot provoca boli zoonotice. Acestea pot include:

Contact direct: Intrarea în contact cu saliva, sângele, urina, mucoasa, fecalele sau alte fluide corporale ale unui animal infectat. Exemplele includ mângâierea sau atingerea animalelor și mușcături sau zgârieturi.

Cntact indirect: intrarea în contact cu zonele în care animalele trăiesc și cutreieră sau cu obiectele sau suprafețele care au fost contaminate cu germeni. Exemplele includ apa rezervorului de acvariu, habitatele pentru animale de companie, coșurile de pui, hambarele, plantele și solul, precum și hrana pentru animale de companie și vasele de apă.

Prin mușcături: Fiind mușcat de o căpușă sau de o insectă ca un țânțar sau un purice.

Prin alimente: În fiecare an, 1 din 6 americani se îmbolnăvește de consumul de alimente contaminate. Consumul de ceva nesigur, cum ar fi laptele nepasteurizat (crud), carnea sau ouăle insuficient preparate sau fructele și legumele crude care sunt contaminate cu fecale de la un animal infectat. Alimentele contaminate pot provoca boli la oameni și animale, inclusiv la animalele de companie.

Prin apă: Băutul sau intrarea în contact cu apa care a fost contaminată cu fecale de la un animal infectat, mai arată CDC.

Vezi și: Cât de importantă e tehnologia în sănătate. Baciu: Cum prinzi o pisică? Fiecare să vă gândiți la întrebarea asta

Bolile zoonotice, persoane la risc

Oricine se poate îmbolnăvi de o boală zoonotică, inclusiv oamenii sănătoși. Cu toate acestea, unii oameni sunt mai expuși riscului decât alții și ar trebui să ia măsuri pentru a se proteja pe ei înșiși sau pe membrii familiei. Acești oameni sunt mai predispuși decât alții să se îmbolnăvească  și chiar să moară din cauza infecției cu anumite boli. Aceste grupuri de persoane includ:

- Copii mai mici de 5 ani

- Adulți cu vârsta peste 65 de ani

- Persoanele cu sistem imunitar slăbit

- Femeile gravide

Vezi și: Ceaiul care reduce anxietatea și menține sănătatea creierului. Ce conține

Bolile zoonotice, cum le poti preveni

Oamenii pot intra în contact cu animalele în multe locuri. Aceasta includ acasă și departe de casă, în locuri precum grădini zoologice, târguri, școli, magazine și parcuri. Insectele, cum ar fi țânțarii și puricii, și căpușele mușcă oamenii și animale zi și noapte. Din fericire, există lucruri pe care le puteți face pentru a vă proteja pe dumneavoastră și familia dumneavoastră de bolile zoonotice.

Păstrați mâinile curate. Spălarea mâinilor imediat după ce ați fost în preajma animalelor, chiar dacă nu ați atins niciun animal, este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi puteți face pentru a evita îmbolnăvirea și răspândirea germenilor la alții. 

Cunoașteți lucrurile simple pe care le puteți face pentru a rămâne în siguranță în jurul animalelor de companie.

Preveniți mușcăturile de la țânțari, căpușe și purici.

Fiți conștienți de bolile zoonotice atât acasă, cât și afară (cum ar fi la grădinile zoologice sau la alte exponate de animale), în centrele de îngrijire a copiilor sau în școli și atunci când călătoriți.

Evitați mușcăturile și zgârieturile de la animale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel