Bolile de inimă, cinci factori de risc de care habar nu ai

Multe persoane pot recita, fără ezitare, factorii majori de risc pentru bolile de inimă, chestii reținute de pe afișe, din anunțuri și avertismente de la TV: fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul, colesterolul ridicat și lipsa exercițiilor fizice. Dar ce ziceți de acestea? Poluarea aerului, singurătatea, lipsa spațiului verde, lipsa somnului și stresul.

Când vine vorba de sănătatea inimii, există factori de risc cunoscuți majori și factori de risc deseori ignorați. Cei ignorați sunt: Poluarea aerului, singurătatea, lipsa spațiului verde, lipsa somnului și stresul. Acestea sunt elemente din viața noastră, adesea interconectate, care ne afectează și sănătatea cardiovasculară.

„Nu puteți controla unele dintre aceste lucruri, așa că poate nu ne gândim suficient la ele", a spus dr. Amit Khera, directorul Programului de Cardiologie Preventivă din cadrul UT Southwestern Medical Center din Dallas. „Ne pot afecta direct, dar contribuie și la unii dintre acești factori de risc majori."

Poluarea aerului

Luati, de exemplu, poluarea aerului. Multe studii au arătat că aerul poluat este un pericol pentru sănătate, în special pentru persoanele în vârstă sau la persoanele cu probleme cardiovasculare subiacente.

„Știm că particulele din aer atunci când sunt absorbite în plămâni provoacă inflamații care se reflectă imediat în sistemul cardiovascular", a spus dr. Donald Lloyd-Jones, președinte al departamentului de medicină preventivă din Școala de medicină Feinberg din Chicago, Universitatea Northwestern. „Asta are efecte toxice directe".

Pe termen scurt, persoanele vulnerabile sunt îndemnate să rămână în interior sau să poarte măști atunci când calitatea aerului este deosebit de proastă. Un studiu recent realizat în Danemarca a arătat beneficiile exercițiilor fizice făcute în aer liber pentru a preveni atacurile de cord depășesc riscurile poluării aerului, în timp ce un studiu realizat în SUA, publicat în ianuarie în revista Circulation a American Heart Association, a indicat că o dietă mediteraneană sănătoasă pentru inimă poate atenua o parte din pagubele cauzate de poluarea aerului.

Însă, pe termen lung, Khera a spus: „Trebuie să fim conștienți de poluarea aerului, pentru a putea pleda pentru politici care să o controleze, deoarece ne afectează sănătatea."

Spațiul verde

Același lucru este valabil și pentru spațiul verde, despre care studiile sugerează că este important pentru sănătatea inimii datorită conexiunii sale cu activitatea fizică, obiceiurile alimentare bune și bunăstarea mentală.

„Comunitățile fără spații verzi pot avea deșerturi alimentare (termen pentru zonele fără acces la alimente proaspete, sănătoase) și probleme sociale", a spus Khera. „Dacă nu vă simțiți în siguranță, este posibil să fiți mai puțin înclinat să faceți activitate fizică".

„Dacă oamenii trăiesc într-un mediu dur, nu le poți spune doar să se mute într-un cartier nou", a spus el, „oamenii trebuie să fie determinați să îmbunătățească, de fapt, comunitățile în care trăiesc".

Izolarea socială și stresul

Lloyd-Jones a spus că stresul și izolarea socială, care pot afecta sănătatea inimii, sunt greu de măsurat și definit - și de tratat.

„Se pare că există o conexiune importantă minte-corp", a spus el. „Este greu de stabilit cum să intervenim eficient. Este ușor să spunem că ar trebui să reducem toți stresul, dar, evident, este greu de realizat".

Oamenii care suferă de efectele psihologice ale stresului și singurătății, a spus Lloyd-Jones, tind să fumeze și să bea mai mult, au obiceiuri alimentare și de somn mai proaste, sunt mai puțin activi din punct de vedere fizic și chiar mai puțin probabil să-și ia medicamentele așa cum le sunt prescrise.

„Toate acestea catalizează și facilitează lucrurile rele despre acești alți factori de risc și îi amplifică", a spus el, într-un material pentru American Heart Association. „Devine un ciclu vicios. Determinanții sociali ai sănătății se încadrează în imaginea mai largă despre care încercăm să înțelegem mai multe".

Somnul

Dintre toți factorii de risc periferici care nu apar pe afișe și broșuri, Lloyd-Jones a spus că somnul poate fi cel mai important.

„Igiena bună a somnului este incredibil de importantă", a spus el. „Lipsa de somn sau somnul prost determină riscul de tensiune arterială mai ridicată, obiceiuri alimentare proaste, probleme de greutate și fibrilație atrială (bătăi cardiace neregulate, potențial periculoase), mai ales dacă aveți apnee în somn (respirația întreruptă în timpul somnului). Igiena slabă a somnului poate submina totul".

Un studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, în ianuarie, a descoperit că a avea mai puțin de șase ore de somn pe noapte este asociat cu acumularea de plăci în artere, cauza care stă la baza bolilor cardiovasculare.

În total, factorii de risc mai puțin cunoscuți pot fi mai greu de măsurat decât valorile simple pentru greutate, tensiune arterială și colesterol. Dar, a spus Lloyd-Jones, acestea sunt o parte importantă a evaluărilor de sănătate a inimii pentru medici și pacienți.

„Toate acestea formează într-adevăr un context atât de important în jurul măsurilor fiziologice pe care le facem cu pacientul", a spus el. „Nu trebuie să ignorăm pericolul".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel