Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Boli de inimă. Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din Covasna va avea muzeu
09 sep, 21:18
Spitalul de Recuperare Cardiovasculară ”Dr Benedek Geza” din stațiunea Covasna ar avea, la anul, un mic muzeu. În 2020 unitatea medicală împlinește 60 de ani.
Clădirea spitalului   FOTO: Facebook Spitalul de Recuperare Cardiovasculară ”Benedek Geza” din Covasna

Boli, inima, spital, muzeu. Spitalul de Recuperare Cardiovasculară "Dr Benedek Geza" din staţiunea Covasna ar putea avea de la anul un mic muzeu care să prezinte istoria acestei unități medicale. În 2020, spitalul împlinește 60 de ani de existență.

Ideea muzeului a fost a doctorului Mihaela Suceveanu, care a condus spitalul mai bine de 20 de ani, scrie Agerpres:

”De fapt, aceste lucruri pe care le-am adunat ne arată tradiţia, modul cum a evoluat reabilitarea cardiovasculară în România şi în Covasna. Le consider foarte preţioase. Sunt tabele despre riscul cardiovascular de prin anii '70 şi de prin anii '85, făcute de domnul director Benedek Geza. (...) Am şi o poezie de la o doamnă care are acum 68 de ani şi vine de la 14 ani la Covasna, o fostă pacientă a domnului Benedek. Ea i-a făcut o poezie şi o am şi azi. Deci, sunt lucruri sau amintiri din partea pacienţilor şi eu găsesc că sunt foarte importante şi le păstrez cu sfinţenie. Sunt şi multe alte lucruri, cum ar fi, spre exemplu, un oscilometru, un EKG cum era pe vremuri, un monitor care s-a păstrat. (...) Anul viitor, spitalul are 60 de ani de existenţă şi eu consider că trebuie să sărbătorim acest lucru şi asta ar fi ideea mea, să facem un mic muzeu în care să prezentăm istoria acestui spital. Puţină lume se poate lăuda cu aşa o tradiţie şi lucrurile astea merită să fie expuse într-un spaţiu, pentru că ne arată identitatea”.

Aceasta consideră că ar putea fi invitați specialiști din țară și străinătate la marcarea aniversării, cât și să fie organizată şi o manifestare ştiinţifică.

Potrivit Mihaelei Suceveanu, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din staţiunea Covasna, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, acordă anual îngrijiri medicale câtorva mii de bolnavi cu afecţiuni cardio-vasculare printr-un tratament care îmbină tratamentul clasic cu factorii naturali, respectiv aerosoli, băi în apele carbogazoase şi mofete (emanaţii uscate de gaze naturale postvulcanice) cu puternic efect vasodilatator.


Ştiri Recomandate

Regizorul Ducu Darie, în spital, în stare gravă
Intervenție complicată: procedură minim invazivă, la un pacient cu traumă oculară
Operație de transplant
EXCLUSIV
Nou tip de transplant de celule stem. Un român salvează pacienții fără donator compatibil EXCLUSIV
Epidemie de listerioză, Spania: trei morți și sute de persoane infectate (OMS)
Investiții de aproape un milion de euro, pentru aparatură ultramodernă în ortopedie
Legătura dintre apnee și cancer: Studiu
Comentarii