Boli de inimă. Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din Covasna va avea muzeu

Clădirea spitalului   FOTO: Facebook Spitalul de Recuperare Cardiovasculară ”Benedek Geza” din Covasna
Spitalul de Recuperare Cardiovasculară ”Dr Benedek Geza” din stațiunea Covasna ar avea, la anul, un mic muzeu. În 2020 unitatea medicală împlinește 60 de ani.

Boli, inima, spital, muzeu. Spitalul de Recuperare Cardiovasculară "Dr Benedek Geza" din staţiunea Covasna ar putea avea de la anul un mic muzeu care să prezinte istoria acestei unități medicale. În 2020, spitalul împlinește 60 de ani de existență.

Ideea muzeului a fost a doctorului Mihaela Suceveanu, care a condus spitalul mai bine de 20 de ani, scrie Agerpres:

”De fapt, aceste lucruri pe care le-am adunat ne arată tradiţia, modul cum a evoluat reabilitarea cardiovasculară în România şi în Covasna. Le consider foarte preţioase. Sunt tabele despre riscul cardiovascular de prin anii '70 şi de prin anii '85, făcute de domnul director Benedek Geza. (...) Am şi o poezie de la o doamnă care are acum 68 de ani şi vine de la 14 ani la Covasna, o fostă pacientă a domnului Benedek. Ea i-a făcut o poezie şi o am şi azi. Deci, sunt lucruri sau amintiri din partea pacienţilor şi eu găsesc că sunt foarte importante şi le păstrez cu sfinţenie. Sunt şi multe alte lucruri, cum ar fi, spre exemplu, un oscilometru, un EKG cum era pe vremuri, un monitor care s-a păstrat. (...) Anul viitor, spitalul are 60 de ani de existenţă şi eu consider că trebuie să sărbătorim acest lucru şi asta ar fi ideea mea, să facem un mic muzeu în care să prezentăm istoria acestui spital. Puţină lume se poate lăuda cu aşa o tradiţie şi lucrurile astea merită să fie expuse într-un spaţiu, pentru că ne arată identitatea”.

Aceasta consideră că ar putea fi invitați specialiști din țară și străinătate la marcarea aniversării, cât și să fie organizată şi o manifestare ştiinţifică.

Potrivit Mihaelei Suceveanu, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din staţiunea Covasna, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, acordă anual îngrijiri medicale câtorva mii de bolnavi cu afecţiuni cardio-vasculare printr-un tratament care îmbină tratamentul clasic cu factorii naturali, respectiv aerosoli, băi în apele carbogazoase şi mofete (emanaţii uscate de gaze naturale postvulcanice) cu puternic efect vasodilatator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel