Boli cardiovasculare: ce efect are consumul de băuturi îndulcite cu zahăr

Băuturile răcoritoare indulcite cresc riscul de boli cardiovasculare
Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr crește riscul de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu observațional publicat recent. Riscul este cu până la 40% mai mare, în anumite condiții.

Consumul a unei sau mai multor băuturi zaharoase pe zi a fost asociată cu o probabilitate de peste 20% mai mare ca femeile să aibă o boală cardiovasculară în comparație cu cele care consumă mai rar sau niciodată băuturi zaharoase. Studiul a fost publicat în Journal of the American Heart Association.

În studiul profesorilor din California, care a început în 1995, consumul zilnic a băuturilor zaharoase a fost asociat cu o probabilitate mai mare de 26% de a avea nevoie de o procedură de revascularizare, cum ar fi angioplastia pentru a deschide artere înfundate și 21 % probabilitate mai mare de a face un accident vascular cerebral, în comparație cu femeile care au consumat rar sau niciodată băuturi zaharoase. Băuturile zaharate din acest studiu au fost definite ca băuturi răcoritoare calorice, ape îmbuteliate îndulcite sau ceaiuri și băuturi cu zahăr adăugat, nu 100% sucuri de fructe.

Riscul, proporțional cu consumul de zahăr 

Au existat, de asemenea, diferențe în funcție de tipul de băuturi consumate de femei. Consumul zilnic a uneia sau a mai multor băuturi cu fructecu zahăr adăugat a fost asociat cu o probabilitate cu 42% mai mare de a avea boli cardiovasculare. Consumul zilnic de băuturi răcoritoare carbogazoase a fost asociat cu un risc cu 23% mai mare de boli cardiovasculare, în comparație cu cei care au consumat rar sau niciodată băuturi zaharoase.

Studiul a inclus peste 106.000 de femei, cu o vârstă medie de 52 de ani, care nu au fost diagnosticate cu boli de inimă, accident vascular cerebral sau diabet atunci când s-au înscris în studiu.

Femeile au raportat cât și ce au băut printr-un chestionar alimentar. pentru a determina dacă o femeie a suferit un atac de cord, un accident vascular cerebral sau o intervenție chirurgicală pentru a deschide artere înfundate, au fost utilizate înregistrările de spitalizare la nivel internațional. Copnform datelor di nstudiu,  femeile cu cel mai mare aport de băuturi îndulcite cu zahăr au fost mai tinere, a fost o probabilitate mai mare să fie fumătoare, obeze și consumau mai puțin alimente sănătoase, printre altele.

Studiul este observațional și nu dovedește cauză și efect, totușli lansează ipoteza că zahărul poate crește riscul de boli cardiovasculare în mai multe moduri. „Crește nivelul de glucoză și concentrațiile de insulină în sânge, ceea ce poate crește pofta de mâncare și poate duce la obezitate, factorul de risc major pentru bolile cardiovasculare”, a declarat autorul principal al studiului Cheryl Anderson, doctor, profesor și președinte interimar al Family and Public Health, University of California San Diego și președinte al American Heart Association's Nutrition Committee

„În plus, excesul de zahăr din sânge este asociat cu stresul oxidativ și inflamația, rezistența la insulină, profilurile de colesterol nesănătoase și diabetul de tip 2, condiții care sunt puternic legate de dezvoltarea aterosclerozei, îngustarea lentă a arterelor care stau la baza celor mai multe cardiovasculare boala”, a spus Anderson.

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel