Boala pe care ar fi avut-o Ceaușescu. Conf. dr. Marcian Manu: 80% din cancere se dezvoltă în această zonă. Este deosebit de importantă

ceausescu - FOTO: Freepik@samiraas8891@Captură YouTube@TVR
EXCLUSIV
Boala pe care ar fi avut-o Ceaușescu. Ce au aflat medicii. Are o incidență deosebit de crescută în rândul populației.

Boala pe care ar fi avut-o Ceaușescu. De ce se făceau glume pe seama presupusei boli de care a suferit fostul președinte Nicolae Ceaușescu. 

Val Vâlcu și conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, la Spitalul Clinic SANADOR au discutat despre presupusa boală de care a suferit Nicolae Ceaușescu.

”În timpul lui Ceaușescu, în regimul comunist era o glumă. De ce suferă Nicușor Ceaușescu, de prost tată. Era un banc care circula în acea vreme dar se bănuia că ar avea dictatorul un cancer de prostată în acea vreme. Nu avem certitudinea. Astfel s-a discutat despre prostată. Astfel a apărut prostata în discuțiile despre boli, afecțiuni, nu că s-ar fi dus la un control”, a spus Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.

Despre ce boală este vorba

Conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, a explicat în exclusivitate la DC Medical ce trebuie să știm despre prostată și cum funcționează aceasta.

”Suntem doi doctori la o masă care discutăm despre un organ foarte masculin care este de gen feminin, o prostată, două prostate. Prostata este o glandă anexă a aparatului reproducător situată ca poziție anatomică sub vezica urinară și ușor anterior de ea.

Posterior se învecinează cu rectul. Are o poziție strategică pentru că se află la intersecția dintre căile de evacuare ale aparatului urinar și ale aparatului genital. Această intersecție este foarte importantă pentru că patologia se poate transfera și răspândi de la aparatul urinar la cel genital și invers”, a explicat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, în exclusivitate la DC MEDICAL.

O tumoare de la vezica urinară se poate duce la prostată

”O infecție la un testicul prin canalele ejaculatoare poate ajunge la nivelul uretrei, se poate duce la vezică și invers. O tumoare de la vezica urinară se poate duce la prostată.

Are o poziție foarte importantă și din punct de vedere fiziologic și anatomic pentru că este străbătută de uretră, este conductorul care leagă vezica de exterior și prin care se evacuează intermitent urina. Trebuie să știm că urina este produsă permanent de rinichi, ea ajunge în vezica urinară care este un organ de stocare prin care intermitent prin actul de micțiune se evacuează pe uretră conținutul acestuia.

Această uretră inițial trece prin prostată, deci anatomic patologia prostatei sigur va influența uretra și implicit aparatul urinar superior. Tot din punct de vedere anatomic este important să știm că are o profundă influență hormonală și răspunde hormonal.

Acest lucru este important și din punctul de vedere al patologiei pe care o dezvoltă cât și din punctul de vedere al tratamentului pe care putem să îl facem pentru afecțiunile prostatei”, a mai explicat conf. dr. Marcian Manu, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Cum se dezvoltă cancerele de prostată

”Din punct de vedere structural are trei tipuri de celule, celule glandulare care participă la formarea lichidului seminal, care reprezintă 30% din lichidul seminal ejaculat. Are celule stromale de susținere și celule fibroase și musculare care au rol de propulsie a spermei în timpul ejaculării.

Tot din punct de vedere al împărțirii anatomice are patru zone. O zonă periferică care reprezintă cam 75% din volumul prostatei, este deosebit de importantă pentru că 80% din cancerele de prostată se dezvoltă din această zonă periferică.

O zonă centrală care reprezintă 20% și care este răspunzătoare de doar 2-3% din cancerele de prostată și o zonă tranzițională din jurul uretrei din care se dezvoltă adenomul de prostată, o altă afecțiune a prostatei iar din care se pot dezvolta 10-15% din cancerele de prostată.

Este deosebit de important să știm că aceste afecțiuni de care vom vorbi în continuare, patologiile prostatice, se pot asocia unele cu altele astfel încât una nu o exclude pe cealaltă pentru că de cele mai multe ori se asociază. Trebuie să le tratăm separate și împreună”, a mai spus conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Primul semn că ai o criză biliară
Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel