Boala greu de diagnosticat. Dr. Horațiu Roman: Este foarte dificil. Vor suporta până la sfârșitul vieții

endometrioza - FOTO: Freepik@gpointstudio
EXCLUSIV
Această boală este greu de diagnosticat, deși o mare parte din persoane suferă de ea. Medicii arată care sunt simptomele nespecifice ale acesteia.

Endometrioza, o afecțiune care afectează milioane de femei în întreaga lume, rămâne adesea nedepistată și nediscutată în ciuda impactului său semnificativ asupra calității vieții. Cu toate că majoritatea pacientelor pot gestiona durerile moderate asociate menstruației cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare, formele severe sunt mai rare și pot rămâne netratate din lipsa unui diagnostic precoce.

Despre endometrioză, o boală complexă și adesea enigmatică, se spune că este un adevărat labirint pentru medici și pacienți deopotrivă. Simptomele nespecifice în stadiile incipiente fac dificilă identificarea precoce a bolii. Mulți experți atrag atenția asupra acestui aspect și subliniază importanța unei mai bune conștientizări și educație medicală în rândul publicului pentru a facilita diagnosticul precoce și gestionarea adecvată a bolii.

Durerile moderate, simptomele cele mai frecvente

Prof. dr. Horațiu Roman, medic medic chirurg ginecologic specializat în endometrioză, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care sunt simptomele cele mai comune ale endometriozei.

"Cea mai mare parte a pacientelor pot prezenta dureri moderate în timpul menstruațiilor pe care le pot controla cu o pilulă antiinflamatoare. Formele grave sunt mai rare. Foarte probabil, în rândul populației pot exista foarte multe paciente care nu vor fi diagnosticate pentru că această boală pune mari probleme în ceea ce privește diagnosticul și inevitabil multe paciente vor duce boala până la menopauză fără să fie diagnosticate, tratate.

După menopauză, boala se va stabiliza, nu va dispărea, și femeile se obișnuiesc cu durerile și le vor suporta până la sfârșitul vieții. Formele mai lejere care nu necesită o consultație medicală sunt foarte, foarte greu de evaluat",  a explicat prof. dr. Horațiu Roman, medic medic chirurg ginecologic specializat în endometrioză, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Două cauze majore care duc la cancer pulmonar. Dr. Natalia Motaș: Vin din ce în ce mai mulți pacienți în stadii avansate

Endometrioza - FOTO: [email protected]

Depistarea precoce, dificilă

Cu toate că endometrioza poate fi prezentă într-o proporție semnificativă în rândul populației de sex feminin, cu până la 60% dintre femei raportând anumite dureri în timpul menstruației, doar o mică parte dintre acestea vor fi diagnosticate cu endometrioză. Această discrepanță reflectă complexitatea diagnosticului și necesitatea unor abordări mai eficiente pentru detectarea și tratarea bolii.

Vezi și: 7 lucruri care distrug inima. Dr. Loreta Păun: Sunt cruciale

"Depistarea precoce este un obiectiv de care multă lume vorbește, este dificil de realizat pentru că în stadiile precoce simptomele sunt foarte nespecifice. 

În jur 60% din femei au oarecare dureri în timpul menstruației, care este legată de refluxul de sânge prin trompe și iritația peritoneului într-o anumită măsură. Însă din 10 femei care au dureri în timpul menstruației, abia una va avea endometrioză. Este foarte dificil de identificat femeia care are endometrioză, cu atât mai mult cu cât există forme foarte severe, care sunt foarte puțin simptomatice.

Pot fi și forme foarte ușoare, dar care generează dureri din cauza iritației unor nervi. Diagnosticul precoce este foarte dificil",  a mai explicat prof. dr. Horațiu Roman, medic medic chirurg ginecologic specializat în endometrioză, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel