Boala gravă pe care o poți face din cauza colesterolului mărit. Se ajunge la colaps

colesterol - FOTO: Freepik@peakanucha
Colesterolul mărit nu doar crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, ci poate afecta și alte organe vitale. În plus, medicamentele prescrise pentru a controla colesterolul pot avea efecte secundare neașteptate asupra altor sisteme ale corpului.

Odată ce nivelul colesterolului depășește 200, riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral crește considerabil. Dar pericolul nu se oprește aici. Colesterolul excesiv poate afecta și alte organe vitale în mod subtil, iar tratamentele prescrise pentru a-l controla pot aduce propriile lor riscuri.

Colesterolul, esențial, dar în limite normale

Chiar dacă ai nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru a ajuta la producerea hormonilor și la menținerea structurii celulelor tale, prea mult colesterol în circulație poate deveni problematic în timp. Lipoproteinele cu densitate mică (LDL) pot începe să se lipească de pereții vaselor tale de sânge, făcând mai dificilă circulația sângelui prin pasajele înguste.

Uneori, aceste depozite se rup și blochează complet artera, rezultând un atac de inimă sau un accident vascular cerebral. În timp ce ai putea presupune că inima și creierul sunt singurele organe care ar putea fi afectate de colesterolul ridicat, și alte organe ar putea suferi dacă arterele care duc către ele devin înguste sau blocate.

Vezi și: Mesajul unui medic e viral. De ce să stai fără lenjerie intimă acasă: Dacă nu porți chiloți nu înseamnă că ești sărac sau nesimțit

Colesterolul mărit, impact asupra rinichilor

Rinichii, afectați de colesterolul mărit - FOTO: Freepik@brgfx

Colesterolul ridicat ar putea de asemenea să te expună la riscul de boală renală pentru că rinichii tăi au nevoie de sânge din inimă pentru a funcționa corespunzător.

Rinichii  îndeplinesc multe funcții. Principala lor atribuție este să filtreze deșeurile din sângele tău, purificând 200 de litri de sânge pentru doar câțiva litri de urină. Rinichii produc, de asemenea, hormoni care controlează tensiunea arterială și semnalează măduva osoasă să producă celule roșii din sânge.

Rinichii produc Vitamina D și ajută la absorbția mineralelor și la întărirea oaselor, potrivit Health Digest.

Boala renală cauzată de colesterolul mărit este cunoscută sub numele de nefropatia cu lipide. În această afecțiune, depozitele de colesterol și alte grăsimi se acumulează în rinichi, afectând funcționarea acestora în mod negativ.

Aceste depozite pot duce la inflamație și deteriorarea structurii rinichilor, compromițând capacitatea acestora de a filtra sângele și de a elimina deșeurile din organism. Acest lucru poate duce la complicații severe, cum ar fi insuficiența renală și alte probleme de sănătate.

Vezi și: Vlad Ciurea, secretul unui creier sănătos: Sunt extrem de relaxat, indiferent câtă lume claxonează

Statinele scad nivelul de colesterol

Medicii prescriu statine pentru a scădea nivelul de colesterol. Cele mai multe statine funcționează prin limitarea cantității de colesterol pe care ficatul tău o produce, în timp ce elimină excesul de colesterol din sânge.

Cu toate acestea, statinele ar putea suprasolicita rinichii. Un studiu din 2016 publicat în Jurnalul American de Cardiologie a constatat că administrarea de statine a crescut riscul de leziuni renale acute și de boală renală cronică cu mai mult de 30%.

Cum să ne protejăm rinichii

Boala renală poate să se dezvolte nu doar dacă ai tensiune arterială ridicată, ci și dacă ai diabet, hipertensiune arterială sau antecedente familiale de insuficiență renală. Dacă gestionezi sau reduci riscul acestor condiții, poți reduce și riscul de boală renală. Infecțiile netratate ale tractului urinar pot, de asemenea, să-ți deterioreze rinichii.

Vezi și: Tulburarea de anxietate socială: cauze, simptome și opțiuni de tratament. Care sunt factorii declanșatori pentru această afecțiune

Care este cantitatea ideală de sare pentru sănătatea rinichilor

Institutul Național de Sănătate sugerează să-ți limitezi aportul de sodiu la mai puțin de 2300 miligrame pe zi pentru a-ți gestiona tensiunea arterială și a-ți proteja rinichii. Restrictionarea consumului de zahăr adăugat la doar 10% din caloriile tale zilnice ajută la gestionarea glicemiei și la sănătatea rinichilor.

De asemenea, îți vei menține rinichii și celelalte organe sănătoase gestionându-ți greutatea printr-o dietă sănătoasă formată din fructe, legume și cereale integrale. Efectuarea de minim 30 de minute de exerciții pe zi sunt ideale pentru menținerea unei greutăți normale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel