Boala Alzheimer, nou medicament promițător

Medicamente
Un medicament țintește boala Alzheimer. Rezultatele testelor au fost foarte bune și s-ar putea ca medicamentul să trateze boala. Cercetătorii sunt încrezători.

La doi ani după ce a descoperit o modalitate de a neutraliza o proteină legată de boala Alzheimer, profesorul universitar de la Universitatea Alberta și neurologul Jack Jhamandas a găsit o nouă piesă a puzzle-ului Alzheimer, aducându-l mai aproape de un tratament pentru boală.

Într-un studiu publicat în Scientific Reports, Jhamandas și echipa sa au descoperit două peptide scurte, sau șiruri de aminoacizi, care atunci când sunt injectate zilnic la șoareci cu boala Alzheimer, îmbunătățesc semnificativ memoria șoarecilor. Tratamentul a redus, de asemenea, unele dintre modificările fizice dăunătoare din creier care sunt asociate cu boala.

„La șoarecii care au primit medicamentele, am găsit mai puțină acumulare de placă amiloidă și o reducere a inflamației creierului”, a spus Jhamandas, care este, de asemenea, membru al Institutului de Neuroștiință și Sănătate Mintală.

"Deci, acest lucru a fost foarte interesant, deoarece ne-a arătat că nu doar capacitatea de a ține minte a fost îmbunătățită la șoareci, ci și semne de patologie cerebrală în boala Alzheimer. Aceasta a fost o surpriză pentru noi."

Cercetările anterioare, la baza noii descoperiri

Noua descoperire se bazează pe o descoperire anterioară a unui compus numit AC253, care poate bloca efectele toxice ale unei proteine numite beta amiloid, despre care se crede că are o contribuție majoră în boala Alzheimer, deoarece se găsește adesea în cantități mari în creierul acestor pacienți. AC253 împeidică beta-amiloidul să se atașeze de anumiți receptori din celulele creierului.

Cu toate acestea, deși AC253 s-a dovedit a preveni acumularea de beta amiloid, nu este foarte eficient la atingerea creierului și este metabolizat rapid în fluxul sanguin. Drept urmare, tratamentul cu AC253 necesită o cantitate mare de compus pentru a fi eficientă, ceea ce este nepractic și crește șansele ca organismul să dezvolte o reacție imună la tratament. Transformarea AC253 dintr-un medicament injectabil ssau într-o pastilă ar aborda problemele legate de metabolism și ar crește eficacitatea, dar AC253 a fost prea complex pentru a putea face un medicament oral eficient.

Soluția lui Jhamandas a fost să descompună AC253 pentru a vedea dacă poate crea șiruri de peptide mai mici care blocau beta-amiloidul în același mod în care a făcut AC253. Printr-o serie de teste, folosind șoareci modificați genetic pentru a transporta boala Alzheimer, echipa lui Jhamandas a găsit două bucăți mai scurte de AC253 care au replicat abilitățile de prevenire și restaurare ale peptidei mai mari.

Nou posibil medicament

Cu peptidele scurte identificate, Jhamandas și echipa sa, care include doi virologi renumiți, Lorne Tyrell și Michael Houghton, au folosit un proces de modelare computerizată și inteligență artificială pentru a descoperi un medicament cu molecule mici - similar cu medicamentele utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale mari sau a colesterolului – medicament pe care acum îl dezvoltă.

Echipa este concentrată pe fabricarea unei versiuni optimizate și orale a medicamentului, astfel încât studiile clinice umane să poată începe, a spus Jhamandas, care a adăugat medicamente cu molecule mici, sunt de preferat pentru tratamente, în special pentru companiile de medicamente, pentru că sunt mai ieftine de făcut, pot fi administrate pe cale orală și pot ajunge mai ușor la creier prin sânge, a spus Jhamandas.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel