Boala Alzheimer, legătura cu sănătatea orală: o bacterie din gură ar putea cauza boala

Bacteriile din gură
Boala Alzheimer ar putea fi legată cu prezentața unei enzime produsă de o bacterie ce afectează gingia. Cercetătorii atrag atenția asupra importanței sănătății orale.

Gingivita a fost întotdeauna legată de un risc mai mare de boli de inimă, dar un studiu mai recen, publicat în Science Advances, a mers chiar mai departe și a arătat că afecțiunea gingiei ar putea avea, de asemena, o legătură cu boala alzheimer.

Oamenii de știință au descoperit anterior că această specie de bacterii, numită Porphyromonas gingivalis, se poate deplasa de la gură la creier. Odată ajunse în creier, bacteriile eliberează anumite enzime care pot distruge celulele nervoase, care la rândul lor pot duce la pierderea memoriei și în cele din urmă Alzheimer, notează Harvard Medical School.

Nivel ridicat al enzimei produsede bacterie 

În acest studiu, cercetătorii au căutat dovezi ale acestui proces în creierul uman. Ei au examinat creierul a 53 de persoane decedate care au fost diagnosticate cu Alzheimer și au găsit niveluri ridicate ale acestei enzime în aproape toate.

Ei au remarcat, de asemenea, că cantitatea acestei enzime tinde să crească în timp, ceea ce sugerează că poate exista un nivel care, odată depășit, încep să apară simptomele demenței.

Următorul pas de cercetare este de a vedea dacă un medicament poate bloca aceste enzime bacteriene dăunătoare și poate opri Alzheimer să se dezvolte, sau cel puțin să încetinească progresia acestuia.

Până atunci, tot ce putem face este să evităm gingivita prin obiceiuri puternice de sănătate orală, inclusiv folosind ațadentară zilnică și periajul de două ori pe zi și făcând controalele dentare obișnuite.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel