Boala al cărei tratament începe cu ceaiuri. Bogdan Pârlițeanu: Lucrurile se întâmplă progresiv

adenomul de prostata - FOTO: Freepik@EyeEM
Pentru această boală prima opțiune de tratament este reprezentată de ceaiuri și pe remediile naturiste. Abia când acestea nu mai au efect sau când revin simptomele, medicii aleg următoarele opțiuni de tratament.

În cazul acestei boli, tratamentul inițial este bazat pe remedii naturiste. Aceste abordări naturale pot include utilizarea ceaiurilor din plante medicinale cu proprietăți antiinflamatorii sau diuretice, suplimente alimentare sau schimbări ale stilului de viață care pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

În timp ce prostata crește, poate începe să preseze uretra, determinând simptome urinare neplăcute. Aceste simptome pot include dificultăți în începerea sau menținerea fluxului de urină, nevoia de a urina des sau de urgență, senzația de golire incompletă a vezicii urinare și jet de urină slab sau întrerupt.

Adenomul de prostată este o afecțiune benignă și nu este asociat cu cancerul de prostată, dar poate provoca complicații și disconfort considerabil. Tratamentul poate fi necesar în cazurile în care simptomele afectează calitatea vieții sau potențialul de urinare al unei persoane.

Vezi și: Când să mergi la medicul de familie și când să mergi la cel din Ambulatoriu. CNAS, precizări

Adenomul de prostată, simptome

Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urolog, a explicat care sunt principalele simptome ale adenomului de prostată.

"Adenomul de prostată este o afecțiune benignă a acestei glande. Este caracterizat printr-o mărire în volum a gladei odată cu înaintarea în vârstă a bărbaților și ușor-ușor, pacienții vor avea fenomene obstructive, ceea ce înseamnă o dificultate în a urina, în a goli vezica urinară, dar pot să apară și fenomene de tip iritativ, adică vor simți nevoia de a ajunge la toaletă urgent. Sau pot avea senzația că nu au terminat de urinat.

Lucrurile acestea se întâmplă progresiv din cauza faptului că uretra prostatică este obstrucționată de glanda dezvoltată prin hipertrofie și astfel, ușor vezica urinară nu mai poate să combată",  a explicat dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urolog, la Digi 24.

Vezi și: 7 moduri să îți întărești căsătoria și să eviți divorțul

Adenomul de prostată - FOTO: Freepik@EyeEM

Adenomul de prostată, tratament

În faza inițială, pacienții pot fi tratați cu fitoterapie, utilizând plante medicinale și ceaiuri, împreună cu suplimente alimentare. Aceste abordări naturale pot oferi un prim ajutor în ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților.

"În primă fază, vezica urinară este un mușchi care impinge și forțează, ca orice vezică tânără, combate aceste fenomene. Dar, treptat simptomele încep să devină trenante. Aici se intervine cu tratament. La început este vorba de fitoterapie. Pacienții pot primi tratament pe bază de plante, ceaiuri, pot utiliza și suplimente alimentare.

În pasul următor vorbim de tratamente medicamentoase. Tratamentul nemedicamentos nu va mai funcționa atunci când pacientul, în urma unei perioade lungi de tratament, va resimți simptomele de dinainte.

Vezi și: Aproape 25 de milioane de zile de concediu medical. Cât au costat foile de boală ale românilor. CNAS, răspuns pentru DC MEDICAL

Următorul pas este procedura endoscopică sau chirugicală în funcție de volumul adenomului de prostată. Există terapii noi care reduc din volumul acesta printr-o necroză produsă cu apă termică la peste 100 de grade.

Există terapii de rezecție cu laser făcute tot endoscopic. Există proceduri de embolizare prostatică. Standardul de aur rămâne terapia de rezecție prin care se extirpă țesut prostatic, endoscopic și astfel nu există riscul să crească rapid sau nu există riscul să nu răspundă la tehnicile explicate anterior", a mai spus dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urolog.

Tratamentul adenomului de prostată poate include modificări ale stilului de viață, medicamente pentru a reduce dimensiunea prostatei sau pentru a relaxa mușchii din jurul prostatei și intervenții chirurgicale pentru a îndepărta sau a reduce dimensiunea prostatei în cazurile severe sau în care alte tratamente nu au fost eficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel