Biomarker nou pentru cancerul colorectal, identificat

Cancer
Cercetătorii de la Johns Hopkins au identificat o proteină implicată în proliferarea celulelor și dezvoltarea de noi vase de sânge care ar putea servi ca un biomarker pentru depistarea precoce pentru cancerul colorectal.

În studiile de laborator, cercetătorii de la Johns Hopkins au descoperit că expresia proteinei, numită beta-1,4-galactoziltransferază-V (beta-1,4-GalT-V), a crescut în celulele tumorale ale cancerului colorectal uman comparativ cu țesutul normal.

Ei au observat, de asemenea, o creștere a activității acestei proteine și, în produsul său, lactosilceramida, o grăsime care poate produce superoxid, ceea ce duce la o creștere a numărului de celule noi și a vaselor de sânge pe care cancerele pot să le utilizeze pentru a se răspândi. Inhibarea proteinei și a produselor sale secundare a oprit proliferarea celulelor cancerului colorectal. Aceste rezultate au fost publicate on-line în revista Biochemical and Biophysical Research Communications, pe 28 noiembrie.

Un medicament țintit ar putea ajuta

Constatările arată că și lactosilceramida ar putea fi adăugată la o listă tot mai mare de biomarkeri, cum ar fi NMT1, APC si TP53 în teste de sânge pentru cancer colorectal sau alte tipuri de cancer, pentru a crește succesul lor la detectarea precoce a bolii, spune autorul studiului dr. Subroto B. Chatterjee, doctor în medicină, profesor de pediatrie și specialist în biologie vasculară la Facultatea de Medicină Johns Hopkins.

Știm că beta-1,4GalT-V este foarte și special îmbogățit pe celulele endoteliale în căptușeala vaselor de sânge, în țesutul de cancer", spune Chatterjee. „Dacă tratați aceste celule cu un medicament care vizează beta-1,4GalT-V, acesta va merge și va ataca celulele endoteliale care au această proteină și sperăm că va neutraliza activitatea lor".

Cancerul colorectal afectează mai mult de 1,4 milioane de oameni din întreaga lume, provoacă peste 690.000 de decese și este al treilea în prevalența tuturor tipurilor de cancer, au remarcat autorii studiului. Screeningul de colonoscopie nu începe, de obicei, până când o persoană nu a împlinit 50 de ani, arată Chatterjee. Unul dintre cele mai frecvente teste de screening utilizate este cel de scaun pentru cancerul colorectal, care se bazează pe tehnologia ADN. Rezultatele acestor teste trebuie să fie însoțite, însă, de o colonoscopie.

Deci, există o mare nevoie de identificare a biomarkerilor de încredere pentru diagnosticarea în stadiu incipient a cancerului colorectal”, adaugă Chatterjee, într-un material dat publicității de Facultatea de Medicină Johns Hopkins.

 Studiul poate fi găsit AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel