Bacteriile din gură: legătura cu bolile intestinale
16 iun, 20:05
Bacteriile din gură pot cauza unele bol sau le pot agrava. Cercetătorii au descoperit o legătură între bacteriile din gură și unele afecțiuni intestinale.
Bacteriile din gură

Lipsa tratamentelor stomatologice poate avea efecte negative în sănătate ce trec dincolo de cavitatea bucală. Un nou studiu relevă că boala inflamatorie a intestinului (IBD), (boala Crohn și colita ulcerativă) afectează aproximativ 3 milioane de adulți în SUA, poate fi cea mai recentă afecțiune agravată de sănătatea orală precară.

Nobuhiko Kamada, doctor, profesor asistent de medicină internă în gastroenterologie, studiază de ani buni microbiomul intestinal - bacteriile care sunt în mod normal prezente în intestin. El a remarcat o legătură între o supraaglomerare de specii bacteriene străine la nivelul persoanelor cu IBD - bacterii care se găsesc în mod normal în gură.

Noul studiu de șoareci, publicat în revista Cell, arată două căi prin care bacteriile orale par să agraveze inflamația intestinală.

În prima supoziție, parodontita, denumirea științifică pentru boala gingiilor, duce la un dezechilibru al microbiomului sănătos normal găsit în gură, cu o creștere a bacteriilor care provoacă inflamații. Aceste bacterii cauzatoare de boli se deplasează apoi în intestin, unde bacteriile orale pot agrava inflamația intestinală.

În a doua supoziție, parodontita activează celulele T ale sistemului imunitar în gură. Aceste celule T ale gurii călătoresc până la intestin unde, de asemenea, agravează inflamația. Microbiomul normal al intestinului este ținut în echilibru prin acțiunea celulelor T inflamatorii și reglatoare care sunt reglate bine pentru a tolera bacteriile rezidente. Dar inflamația orală generează în cea mai mare parte celule T inflamatorii care migrează spre intestin, unde, îndepărtate din mediul normal, sfârșesc prin a declanșa răspunsul imunitar al intestinului, agravând boala.


Ştiri Recomandate

Vaccin anti-COVID. Două companii reiau testele în SUA
De ce este importantă masca? Experiment comentat de dr Fauci
5 lucruri ca să treceți cu bine peste schimbarea orei
Haloweenul sub două măști. Care protejează mai bine
Spitalul cu cea mai mare rată de vindecare de COVID-19
Medicamentul ieftin și banal care reduce decesul de COVID
ENTACAPONUM - prospect
DEFEROXAMINUM - prospect
FINASTERIDUM - prospect
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri