Bacteria care lasă femeile infertile, explicațiile ginecologului

Femeie slabă
EXCLUSIV
Medicul ginecolog Iosif Niculescu a explicat, EXCLUSIV pentru DC Medical, că bolile cu transmitere sexuală sunt în continuare o problemă de mare actualitate, atât pentru sănătatea individuală, cât și pentru cea publică. 

Răspândirea informațiilor corespunzătoare și protejarea individuală rămân singurele mijloace concrete de combatere și prevenire a acestor boli cu transmitere sexuală, a arătat medicul ginecolog Iosif Niculescu, EXCLUSIV la DC Medical. 

Se transmit ușor și nu au întotdeauna simptome

„Simptomele sunt variate, unele fiind foarte ușor de ignorat, și de aceea proliferarea bolilor cu transmitere sexuală (BTS) poate avea consecințe insidioase la distanță (la femei, în multe cazuri, poate duce la infertilitate, dureri în timpul actului sexual, dureri pelvine cronice, etc). Este important să nu se ignore nici cel mai mic simptom, să se practice actul sexual protejat și să se promoveze stabilitatea cuplurilor”, arată specialistul. 

Datorită particularităților anatomice, femeile sunt afectate mai des de infecții genitale, dar și urinare. „Acestea apar cu precădere în momentul în care PH-ul vaginului se modifică (din acid devine neutru sau chiar bazic) și astfel, propria floră microbiană nu mai poate face față unor infecții oportuniste. Conform statisticilor OMS infecția cu bacteria gram-negativă Chlamydia este pe primul loc în lume în rândul bolilor cu transmitere sexuală. Spre deosebire de alte BTS, Clamidioza nu dă semne clinice decât în rare cazuri”, punctează dr Iosif Niculescu.

Lasă femeile infertile

Ginecologul arată că „extrem de important de subliniat este faptul că multe dintre BTS, dar mai ales infecția netratată sau tratată târziu cu Chlamydia reprezintă prima cauză în etiopatogenia infertilității feminine, a sarcinii ectopice, din cauza cicatrizării sau obstrucției trompelor uterine. Totodată, este posibil ca infecția cu Chlamydia să se transmită și de la mamă la făt, în timpul nașterii, putând provoca pneumonie sau o infecție oculară gravă nou-născutului”. 

Infectarea cu această bacterie poate fi detectată la o simplă vizită la ginecolog, spune dr Niculescu. 

„Pacientele primesc o schemă de tratament și sfaturi pentru a evita astfel de infecții în viitor. Atâta vreme cât își informează partenerii, iau toate măsurile să nu infecteze pe altcineva și se tratează, infecția este ținută sub control. Este important ca femeile să nu uite de vizita anuală la medicul ginecolog. Cât privește femeile însărcinate, în protocolul de urmărire a sarcinii se testează obligatoriu pentru infecția cu Chlamydia”, conchide ginecologul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel